NA VIDIKU OSLOBAĐANJE TALACA? Uprkos kontradiktornim tvrdnjama, Izrael i Hamas navodno blizu dogovora o međusobnom oslobađanju zatvorenika

A.Vojinović

15. 11. 2023. u 07:00

U jeku najrazličitijih izjava izraleskih i Hamasovih zvaničnika koje se gotovo svakodnevno menjaju, sa one strane Atlantika stižu informacije da su dve strane, ipak, blizu dogovora o oslobođanju određenog broja talaca. Kako je izvestio "Vašington post", Izrael i Hamas su, navodno, postigli sporazum o puštanju izraelskih zatvorenika iz zatočeništva u zamenu za oslobađanje palestinskih žena i mladih.

НА ВИДИКУ ОСЛОБАЂАЊЕ ТАЛАЦА? Упркос контрадикторним тврдњама, Израел и Хамас наводно близу договора о међусобном ослобађању затвореника

vikipedija

Neimenovani izraelski zvaničnik za američki list je rekao da je opšti okvir sporazuma jasan, kao i da bi mogao da bude objavljen u roku od nekoliko dana, pošto svi detalji budu bili izneti. Naznake o međusobnoj razmeni zatvorenika stižu pošto je portparol Hamasovih brigada El Kasam rekao da je ta grupa spremna da oslobodi do 70 žena i dece u zamenu za petodnevno primirje. U međuvremenu, neimenovani arapski zvaničnik rekao je za "Vašington post" da Izrael drži najmanje 120 palestinskih žena i mladih u zatvorima. Hamas, s druge strane, krije 240 talaca, od kojih je oslobodio samo četiri.

- Potencijalni sporazum mogao bi rezultirati ne samo razmenom zatvorenika i privremenim primirjem, već bi mogao omogućiti i veću međunarodnu pomoć Gazi, koja je već nekoliko sedmica pod potpunom opsadom - rekao je izvor za američki list.

U međuvremenu, porodice Izraelaca koje Hamas drži kao taoce u Pojasu Gaze, zajedno sa ljudima koji ih podržavaju, juče su u Tel Avivu započele protestni marš, pozivajući na oslobađanje njihovih najmilijih. Najavljeno je da će demonstranti narednih dana peške otići u Jerusalim, gde će od premijera Izraela Benjamina Netanjahua zatražiti slobodu svojih članova porodice, preneo je izraleski portal "Tajms of Izrael".

Istovremeno, palestinsko ministarstvo zdravlja juče je saopštilo da su sve bolnice u severnom delu Pojasa Gaze van funkcije, dok je situacija u preostalim medicinskim centrima u enklavi teška. UN, doduše, ističu da je preostala jedna bolnica na severu enklave koja i dalje radi.

Doktor Ibrahim Matar iz bolnice Aksa izjavio je za Bi-Bi-Si da je situacija u ovoj ustanovi katastrofalna.

- Cela bolnica je puna ranjenih ljudi, kao i izbeglica koje su se tu sklonile. Vidimo da se stanje pacijenata pogoršava zbog bola i infekcija koje ne možemo da lečimo. Hrane je sve manje, kao i vode - rekao je on.

U novim okolnostima gde zbog potpune nestašice goriva bolnice ne rade, Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su da koordiniraju isporuku inkubatora bolnicama u Pojasu Gaze. IDF je podelio snimak razgovora između oficira za vezu i direktora bolnice Al Šifa, u vezi sa transferom 37 inkubatora, zajedno sa četiri mašine za disanje i drugom kritičnom medicinskom opremom. No, izvršna direktorka humanitarne organizacije "Medicinska pomoć za Palestince" Melani Vord kaže da bolnici nisu potrebni dodatni inkubatori, već gorivo.

- Razlog zašto bebe umiru nije zato što nemaju inkubatore. Ono što ih ubija je nedostatak goriva koje se daje bolnici jer Izrael sprečava isporuku goriva - rekla je ona.

Ona dodaje da Al Šifa već ima inkubatore i kvalifikovano osoblje koje spasava živote beba, ali da dok se isporuka goriva ne dozvoli, situacija se, kako smatra, neće popraviti.

Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRVA) saopštila je da su njeni kamioni u Pojasu Gaze ostali bez goriva, pošto su ispraznili veliki rezervoar u prethodne tri nedelje. UNRVA dodaje da više neće moći da prima pomoć koja dolazi preko graničnog prelaza Rafa, kao i da će humanitarna operacija u enklavi biti obustavljena u roku od 48 sati jer nije dozvoljen ulazak goriva.

Palestinske vlasti zatražile su juče evakuaciju opkoljene bolnice Al Šifa, pod nadzorom Crvenog krsta, pošto su zdravstveni zvaničnici upozorili da jedini način da se oko 30 novorođenčadi koja su tamo zarobljena spase jeste prekid vatre i njihovo izmeštanje iz opkoljene teritorije.

Izrael je juče ponovo otvorio koridor za bezbednu evakuaciju Palestinaca na jug Gaze. Put Salah-a-Din bio je slobodan sedam sati. Kancelarija UN za ljudska prava objavila je da je još 200.000 ljudi evakuisano iz severne Gaze od 5. novembra, čime je ukupno oko 1,5 miliona Palestinaca napustilo svoje domove do sada, što je više od dve trećine stanovnika Pojasa Gaze.

IDF je saopštio da je zauzeo nekoliko Hamasovih vladinih zgrada u četvrtima Šeik Idžlin i Rimal u gradu Gaza. Precizira se da se među zauzetim lokacijama nalaze parlament, kompleks Hamasove vlade i policijski štab.

- Izraelske trupe zauzele su takozvanu guvernerovu kuću u Gazi, u kojoj su bile smeštene kancelarije vojnog krila Hamasa i policija, kancelarije Hamasovog obaveštajnog odeljenja i druge službe koje su učestvovale u pripremama za napad 7. oktobra. Zauzeta je zgrada Inženjerskog fakulteta Univerziteta u Gazi, koja je služila kao institut za proizvodnju i razvoj oružja - navodi se u saopštenju IDF.

Palestinski mediji preneli su juče da su izraleske snage ubile najmanje osam Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali, od kojih je sedam likvidirano u sukobima tokom racije u gradu Tulkarm, blizu granice sa Izraelom. Izraelska vojska i policija istakle su da su se njihove snage, poslate u Tulkarm da uhapse osumnjičene militante, našle pod vatrom i ubile nekoliko palestinskih naoružanih napadača u sukobu koji je usledio. Još jedan Palestinac ubijen je juče u izraelskoj akciji u Bejt Ajnunu, severno od grada Hebrona na jugu Zapadne obale.

Desetine palestinskih civila ubijene su i povređene u izraelskom bombardovanju kampa Džabalija, severno od Pojasa Gaze. Kako je prenela agencija VAFA, 31 Palestinac je poginuo, a više njih je povređeno nakon što su izraelski avioni bombardovali 12 domova u oblasti kampa. Istovremeno, Hamas je pokrenuo masovne raketne napade na izraelske položaje, uključujući Tel Aviv i Aškelon, javila je agencija Irna.

U bolnici sahranjeno 179 ljudi

DIREKTOR najveće bolnice u Gazi Al Šifa Mohamed Abu Salmijah rekao je da je 179 ljudi, među kojima su i bebe, sahranjeno u grobovima u krugu medicinskog centra.

- U bolničkom kompleksu ima leševa, a u mrtvačnicama više nema struje. Bili smo primorani da ih sahranimo u masovnu grobnicu. Pacijenti su umrli pošto je vitalna bolnička oprema otkazala zbog nestanka struje - rekao je on.

Potvrđena smrt još jednog taoca Hamasa

IZRAELSKA vojska potvrdila je juče smrt kapetana Noe Marcijano (19), koju je Hamas oteo 7. oktobra. Noa Marcijano je služila u 414. korpusu za prikupljanje borbenih obaveštajnih podataka i nalazila se u bazi Nahal Oz kada su je napali pripadnici palestinske militantne grupe, preneli su izraelski mediji. Hamas je ranije objavio video-snimak na kome je Noa Marcijano govorila u kameru četiri pošto je uzeta kao talac, koji se završava prikazom njenog tela. U snimku se tvrdi da je Marcijanova ubijena "u vazdušnom napadu cionističkog neprijatelja" prošlog četvrtka. IDF ju je identifikovao kao "palog vojnika koji je zarobljen od strane terorističke grupe".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!