OSLOBOĐENI PRVI TAOCI HAMASA: Dogovor o privremenom primirju između zaraćenih strana na Bliskom istoku stupio na snagu

A.Vojinović

25. 11. 2023. u 06:00

POSLE dugo čekanja i nagađanja prvi taoci Hamas juče su konačno pušteni na slobodu i razmenjeni za palestinske zarobljenike.

ОСЛОБОЂЕНИ ПРВИ ТАОЦИ ХАМАСА:  Договор о привременом примирју између зараћених страна на Блиском истоку ступио на снагу

Foto Tanjug/AP

Palestinska militantna grupa, po dogovoru koji su, uz posredstvo Katara i Egipta, postigle zaraćene strane, pustila je iz 13 Izraelaca, talaca Hamasa, dok se očekivalo da Izrael oslobodi 39 Palestinaca - 24 žene i 15 maloletnika. U rukama Hamasa više nije ni 12 Tajlanđana, koji su, takođe, juče pušteni iz zatočeništva.

Palestinska militantna grupa izraelske taoce, žene i decu, predala je timu Međunarodnog komiteta Crvenog krsta koji ih je vozilima Hitne pomoći prevezao preko graničnog prelaza Rafa u Egipat. Izraelske snage su odatle svoje državljanje ubrzo helikopterom prevezle u svoju zemlju.

Protest ispred ambasade SAD na Kubi

OKO 10.000 Kubanaca predvođenih predsednikom Migelom Dijazom Kanelom, protestovalo je ispred američke ambasade u Havani optužujući Izrael da je počinio genocid nad Palestincima u Gazi. Masa ljudi je noseći palestinske zastave i transparente, uzvikivala "Slobodna, slobodna Palestina, Izrael je genocidan" i "Podrška palestinskoj slobodi". "Ovde smo i nije slučajno što smo šetali ispred ambasade SAD koje su jedne od najodgovornijih za podršku Izraelu i koje podržavaju masakr Palestinaca i kršenje međunarodnog prava", rekla je Anet Rodrigez, univerzitetska profesorka.

Porodice izraelskih talaca nestrpljivo su u bolnicama čekale najmilije za koje su nedeljama strahovali hoće li ih ikada ponovo videti žive. Ova grupa je mali deo više od 240 talaca koje Hamas krije u Gazi od napada, 7. oktobra.

Na snagu je, istovremeno, stupio prvi dan primirja zaraćenih strana koji će se zaključiti u ponedeljak. Tokom četiri dana, koliko će trajati pauza, očekuje se da će najmanje 50 žena i dece biti oslobođeno, dok se procenjuje da će 190 ostati u rukama palestinske militantne grupe.

U istom periodu, trebalo bi da 150 palestinskih zatvorenika, uglavnom žena i maloletnika, od kojih su neki osuđeni za pokušaje ubistva, biti pušteno na slobodu. Sporazumom se, inače, podstiče dodatno oslobađanje talaca. Izrael je pristao na novi dan primirja za svakih 10 talaca koje Hamas oslobodi iz zatočeništva.

Palestinici žele trajno primirje

VEST o privremenom prekidu vatre na kratko je obradovala građane u južnom delu Pojasa Gaze. Mohamed Mekbil, koji je raseljen iz Džabalije na severu teritorije, ispričao je za Bi-Bi-Si da, uprkos tome što su veoma srećni zbog primirja, i dalje ne mogu da idu kući.

- Mi, stanovnici severa, bili smo iseljeni zbog bombardovanja i nećemo moći da se vratimo kućama. To je tragedija, želimo da vidimo domove, povređene, našu decu. Nadamo se da će primirje biti produženo kako bismo mogli da se vratimo svojoj kući", rekao je.

Džihan Kanan, stanovnica Kan Junisa, kao i njen sunarodnik, nada se da će se uspostaviti trajni prekid vatre.

- Neka Bog unese mir među ljude i da više nema uništavanja domova. Ljudski domovi su se srušili na njih, bili su raseljeni, otišli su u panici, izgubili su kuće, novac, imovinu, sve", rekla je ona.

Privremeni prekid vatre omogućio je i bezbedan prolazak konvoja sa humanitarnom pomoći, pa su kamioni juče sat vremena posle početka primirja počeli da ulaze u Pojas Gaze iz Egipta preko graničnog prelaza Rafa. Četiri cisterne sa gorivom i istom količinom gasa za pomoć humanitarnim organizacijama UN stigle su u jutarnjim satima u Gazu, dok se očekivalo da u enklavu u petak uđe najmanje 90 kamiona.

Dva vozila egipatskih humanitarnih organizacija imala su zakačene transparente sa porukama "Zajedno za čovečanstvo" i "Za našu braću u Gazi". Egipat je, inače, poručio da će tokom primirja u palestinsku enklavu svakog dana isporučivati 130.000 litara dizela i četiri cisterne sa gasom, kao i 200 kamiona sa humanitarnom pomoći. Međutim, izraelska vojska je saopštila da "nekoordinisano kretanje kamiona sa juga Pojasa Gaze ka severu neće biti dozvoljeno".

Uprkos obustavi vatre između izraelskih snaga i palestinske grupe, sirene za vazdušnu opasnost juče su se, nekoliko miniuta pošto je zvanično počelo primirje, oglasile u dva sela u blizini Pojasa Gaze, javio je Rojters. U satima koji su prethodili pauzi aktivirale su se raketne sirene u izraelskim gradovima koji se graniče sa Gazom.

Takođe, uoči primirja, Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su uništile Hamasov tunel ispod bolnice Al Šifa u Gazi. Dodaju da su pripadnici elitne borbene inžinjerijske jedinice srušile tunel ispod palestinske bolnice, kao i druge ulaze u tom području. Vojska je saopštila da je tokom poslednjeg dana nastavila da gađa Hamasove ciljeve širom Pojasa Gaze i potragu za infrastrukturom militanata. Navedeno je da je u poslednjih sat vremena do početka pauze završeno "operativno raspoređivanje vojske na linijama prekida vatre".

Demilitarizacija palestinske države

BUDUĆA palestinska država mogla bi da bude demilitarizovana i da u njoj budu privremeno prisutne međunarodne bezbednosne snage koje bi pružile garancije i njoj i Izraelu, izjavio je juče predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi. "Rekli smo da smo spremni da se ova država demilitarizuje, a mogu postojati i garancije snaga, bilo da su to snage NATO, snage UN ili arapske ili američke snage, dok ne postignemo bezbednost za obe države, palestinsku državu u nastajanju i izraelsku državu", rekao je El Sisi tokom zajedničke konferencije za novinare u Kairu sa španskim premijerom Pedrom Sančesom i belgijskim premijerom Aleksandrom De Kroom.

Naslanjajući se na poruke izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da neće odustati od postizanja ciljeva u ratu protiv Hamasa nakon završetka primirja, IDF su juče na društvenim mrežama objavile video-snimak u kojem su upozorile Palestince da se ne vraćaju na sever Gaze dok traje obustave vatre jer "rat još nije završen".

- Humanitarna pauza je privremena. Severni deo Pojasa Gaze je opasna ratna zona i kretanje na sever je zabranjeno. Zbog vaše bezbednosti morate ostati u humanitarnoj zoni na jugu - saopštio je portparol IDF Avičaj Adrae.

Istovremeno, palestinske vlasti uputile su poziv raseljenom stanovništvu Gaze da se vrate svojim kućama kada primirje počne, tvrdi "Tajms of Izrael". Palestinska agencija VAFA objavila je da su IDF juče pucale na Palestince koji su pokušali da se vrate kućama na sever enklave i da je najmanje sedmoro njih povređeno, dok su pojedini mediji preneli da je čak dvoje Palestinaca preminulo. IDF nisu potvrdili niti demantovali ove navode.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant je izjavio da će posle kratkog primirja doći do intenzivnih borbi još najmanje dva meseca, dok je Hamas saopštio je da će primirije dati Palestincima vremena da se oporave nakon intenzivnog izraelskog vazdušnog i kopnenog napada. Izraelski zvaničnici će takođe za vreme primirja ostati u Gazi. Šef političkog biroa Hamasa Ismail Hanije izjavio je da će poštovati postignuti sporazum o primirju sve dok to bude činio i Izrael.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da nastavlja da radi na evakuaciji preostalih pacijenata u bolnici Al Šifa na severu Gaze.

- Veoma smo zabrinuti za bezbednost oko 100 pacijenata i zdravstvenih radnika koji se i dalje nalaze u Al Šifi - izjavio je portparol SZO Kristijan Lindmajer, ali je odbio da komentariše saopštenje ministarstva zdravlja Gaze da je suspendovana saradnja sa SZO nakon izveštaja da Izrael ispituje radnike bolnice.

Broj poginulih u izraelskim napadima u Pojasu Gaze od 7. oktobra povećan je na 14.854, uključujući 5.850 dece, saopštile su zdravstvene vlasti u Gazi.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

NOVI SNIMAK IZ ARENE: Evo šta se desilo kada su se u hodniku sreli Naneli i Lazarević (VIDEO)