NEMA SMANJIVANJA POJASA GAZE: Reakcija SAD nakon što je Izrael poručio da želi da napravi tampon-zonu na granici sa enklavom

A.Vojinović

08. 12. 2023. u 07:00

DOK sa Bliskog istoka neprekidno stižu vesti o napredovanju izraelskih snaga (IDF) u Pojasu Gaze, nauštrb sve većih civilnih žrtava, i najrazličitijih poruka zvaničnika o tome šta će biti sa palestinskom enklavom posle rata, iz SAD, ključnog saveznika Izraela, stižu poruke da se Vašington odlučno protivi bilo kakvom smanjenju teritorije Pojasa Gaze. Te poruke stižu nedugo pošto je Izrael obavestio nekoliko arapskih država da želi da napravi tampon-zonu na palestinskoj strani granice Pojasa Gaze kako bi sprečio buduće napade pošto zaraćene strane konačno spuste oružje.

НЕМА СМАЊИВАЊА ПОЈАСА ГАЗЕ: Реакција САД након што је Израел поручио да жели да направи тампон-зону на граници са енклавом

Foto Tanjug/AP

- Među vodećim principima Vašingtona za budućnost Gaze je naše protivljenje bilo kakvom smanjenju teritorije gusto naseljene enklave. Ako je bilo koja predložena tampon-zona unutar Gaze, to bi bilo kršenje tog principa i nešto čemu se protivimo. Ako se radi o nečemu unutar izraelske teritorije, o tome neću razgovarati, to je odluka koju treba da donesu Izraelci - rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Istovremeno, Izrael je dočekao i hladan tuš iz američkog Senata koji nije izglasao slanje nove novčane pomoći ovoj zemlji, kao ni Ukrajini. Svi republikanci glasali su protiv zakona koji je predviđao slanje paketa pomoći.

- Ne verujem da bi trebalo da izdvojimo 110 milijardi za desničarsku ekstremističku vladu Benjamina Netanjahua da nastavi sa svojim trenutnim pristupom. Ono što izraelska vlada trenutno radi je nemoralno, to je kršenje međunarodnog prava i SAD ne bi trebalo da budu saučesnici u tim akcijama - rekao je bivši predsednički kandidat Berni Sanders.

U međuvremenu, stotine tenkovskih granata pogodile su juče izbeglički kamp Džabalija na severu Pojasa Gaze. Generalni direktor Ministarstva zdravlja u Gazi doktor Munir el Burš izjavio je da su na pijaci u Džabaliji iskopali masovnu grobnicu za više od 100 ljudi, čija su tela istrulila u opkoljenoj bolnici Kamal Advan. Lokalne vlasti u Gazi saopštile su da je oko 100.000 ljudi još u Džabaliji bez hrane i medicinske nege, dok izraelski tenkovi okružuju kamp.

IDF su optužile Hamasove snage da su lansirale rakete iz humanitarnih zona u Gazi na izraelske civile u gradu Berševa na jugu Izraela.

- Rakete su lansirane nedaleko od šatora sa civilima evakuisanih iz Gaze u Rafu, na jugu Pojasa Gaze i pored objekata UN - tvrdi izraelska vojska.

Dodali su da su tokom borbi na severu Gaze poginula još tri njihova vojnika, čime se broj nastradalih izraelskih oficira povećao na 87.

Kabinet Netanjahua objavio je da je odobreno povećanje dnevne količine goriva koje može da uđe u Pojas Gaze. SAD su zahtevale da se dnevna isporuka od 60.000 litara udvostruči ili utrostruči.

- Ovaj minimalni iznos će s vremena na vreme određivati ratni kabinet u skladu sa stopom zaraženosti i humanitarnim uslovima u Pojasu Gaze - navodi se u saopštenju.

U izraelskom napadu na centralni deo Kan Junisa ranjeno je i mnogo beba koje su smeštene u pretrpanu bolnicu Naser. Zvaničnici upozoravaju da u toj ustanovi nema dovoljno lekova ni medicinskog materijala.

- Oko 70 odsto medicinskih timova ne može da priđe bolnici. Boje se, svi su zbunjeni, i medicinske sestre i lekari. Sada imamo u odeljenju za vanredne situacije samo četiri lekara, a obično ih je 35 do 40 - rekao je doktor Moahamad Kandil.

Ministarstva zdravlja u Gazi kaže da je 17.177 Palestinaca ubijeno, a 46.000 povređeno u izraelskim udarima na palestinsku enklavu od 7. oktobra.

Guteres naljutio Koena

GENERALNI sekretar UN Antonio Guteres upozorio je u pismu upućenom Savetu bezbednosti UN da rat između Izraela i Hamasa može da pogorša postojeće pretnje međunarodnom miru i bezbednosti. Njegov potez oštro je kritikovao ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen, koji je ocenio je da Guteresov mandat predstavlja "opasnost po svetski mir". On je na "Iksu" napisao da Guteresova odluka "predstavlja podršku terorističkoj organizaciji Hamas i odobrava ubistva izraelskih starijih osoba, otmice beba i silovanja žena".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ ŠOKIRAO FRANCUSKE PENZIONERE: Evo šta je Novak uradio posle meča koji je završio u tri ujutru (VIDEO)