SLUČAJ LEOPARD 2: Sovjetizacija zapadne oklopne tehnike u Ukrajini ili zašto NATO tenkovima treba dodatna zaštita! (VIDEO)

Novosti online

09. 12. 2023. u 12:22

UKRAJINA je u proleće 2023. godine od zapadnih saveznika primila bila veliku količinu zapadnih tenkova. Najviše je tu bilo tenkova Leopard 2 u verzijama A4, A5 i A6, zatim američkih Abramsa, a najmanje su dobili 12 britanskih tenkova Čelindžer 2.

СЛУЧАЈ ЛЕОПАРД 2: Совјетизација западне оклопне технике у Украјини или зашто НАТО тенковима треба додатна заштита! (ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

Od početka “čuvene” julske kontraofanzive od koje posle pet meseci nije ostalo ništa, u poljima Zaporožja ostala je najskuplja modernizacija tenka Leopard 2A6 (koja je označena kao najskuplja).

U odnosu na verzije tenka Leopard 2 A5 i A6 verzija A4 koju su donirali Španija, Portugal, Kanada i Poljska osim običnog oklopa nije imala dodatni rekatvni oklop što je ovaj tenk učinilo mogo ranjivijim.

Ulrajinci su u krajnjoj nuždi bili prinuđeni da postave dodatni reaktvni oklop, ali ne kao što se mislilo “ukrajinsku” verziju reaktivnog oklopa “nož” firme Mikrotek koji je u proizvodnju ušao 2003 godine. Ukrajinci su se odlučili za primenu rekativnog oklopa sovjetske proizvodnje pod nazivom “Kontakt 1” koji čine kocke.

Ukrajinski izvori navodili su da je 20 tenkova imalo ovakvu zaštitu.

Prekeretnica za sovjetsku upotrebu reaktivnog oklopa bio je Prvi libanski rat 1982. godine kada su u bici za Sultan Jakub Sirijci zarobili izraelske tenkove M-48 Magah 5 i M-60 sa reaktivnim oklopom. Tenkovi su završili u Moskvi, gde je usledio njihovo ispitivanje posebno rekativnog oklopa izraelske proizvodnje koji je bio postavljen na čelo tenka i na kupolu.

Sovjeti su ustanovili u moskovskom istraživačkom institutu NII Stali da oni imaju sličan rekatvni oklop, ali da su planovi za njegovu proizvodnju u fiokama i da je bio razvijen još 1960 tih godina 20 veka.

Pojava Izraelskog Blejzera ERA 1982. godine obnovila je interesovanje Sovjetske armije i dovela do programa za njegovo postavljanje na sovjetske glavne borbene tenkove T-72 i T-80, posebno one raspoređene u sovjetske kopnene snage u Nemačkoj. Prva sovjetska dinamička zaštita generacije 4S20 dobila je naziv Kontakt i kako su tvrdili konstruktori NII Stali jačina delovanja klasičnog tenkovoskog projektila od kalibra 125 mm umanjena bi bila za 86 posto, a za projektil HEAT za 58 posto, delovanjea rakete lasnirane iz ručnog raketnog bacača RPG ili bacača granata na 93, odnosno 92 porcenta. Kontakt 1 je bio lakši od izraelske verzije i za oko 15 posto efikasniji.

ERA se sastoji od metalne kasete u koju je smešten eksploziv koji nije osetljiv na dejstvo streljačke municije i projektila kalibra do 40 mm. Postavlja se ispred osnovnog oklopa na rastojanju od 50 do 100 mm, a sa njime se pokriva čeoni deo tenka, bočne strane, deo krovne polče kupole i bočni protivoklopni štitnici na tenku. U svakoj kaseti se nalazi “sendvič”, sloj plastičnog eksploziva Heksogen između dve metalne ploče debljine 3 mm. Na taj način ERA predstavlja eksplozivni element koji detonira pri udaru projektila, a detonacija slabi kumulativni mlaz i efekat probijanja osnovnog oklopa.

Kontakt je počeo da se ugrađuje u sovjetske tenkove 1983. godine i prvi put je raspoređen u GSFG 1984. godine.

(TV Front)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)