"OSAM SATI SAM IH UBEĐIVAO DA TO NE RADE" Orban: Odluka o otpočinjanju pregovora sa Ukrajinom loša - tražili su da ih ne opstruišem

Tanjug

15. 12. 2023. u 09:50

MAĐARSKI premijer Viktor Orban izjavio je da Mađarska nije uložila veto na jučerašnju odluku Evropskog saveta o otvaranju pristupnih pregovora sa Ukrajinom, ali da je stavila veto na 50 milijardi evra finansijske pomoći toj zemlji.

ОСАМ САТИ САМ ИХ УБЕЂИВАО ДА ТО НЕ РАДЕ Орбан: Одлука о отпочињању преговора са Украјином лоша - тражили су да их не опструишем

Foto: Profimedia

Orban je, u intervjuu za mađarski državni radio, rekao da je pokušao da ubedi ostale lidere EU da ne stavljaju na dnevni red pitanje pristupnih pregovora Ukrajine, ali da ih je bilo nemoguće ubediti, prenosi agencija MTI.

Prema njegovim rečima, njihov odlučujući argument je bio da Mađarska neće ništa izgubiti, s obzirom na to da konačnu reč o članstvu Ukrajine imaju nacionalni parlamenti, uključujući i mađarski.

Premijer je rekao da predstoji dug proces pre nego što to pitanje stigne u parlamente.

On je odluku o otpočinjanju pregovora sa Ukrajinom ocenio kao lošu.

- Ovo je loša odluka, nije trebalo krenuti u ovom pravcu, savest Mađarske nije opterećena ovom lošom odlukom, a proces može da se zaustavi na pola puta - dodao je Orban, prenosi portal index.hu.

Prema njegovim rečima, vodila se duga i teška rasprava.

- Osam sati sam ih ubeđivao da to ne rade. Tražili su da ih ne opstruišem - naveo je mađarski premijer i dodao da nije želeo da učestvuje u donošenju te odluke, pa je umesto toga izašao kad je glasano.

Orban je rekao da Mađarska "neće platiti finansijske i ekonomske troškove" te odluke, već da troškove moraju snositi oni koji su tu odluku doneli.

Ponovio je da nije interes Mađarske da Evropska unija uzima kredite za finansiranje pomoći Ukrajini.

Prema njegovoj oceni, Kijevu ne treba pomagati oružjem, već treba zaustaviti rat.

- Potrebni su prekid vatre i mirovni pregovori - istakao je Orban.

Naveo je da početak pregovora o pridruživanju Ukrajine "sam po sebi za sada neće štetiti interesima Mađarske", ali finansiranje Ukrajine kreditima "već predstavlja neposrednu štetu interesima" Mađarske.       

BONUS VIDEO: VAZDUŠNI NAPAD NA STAMBENI KOMPLEKS: Izraelci bombardovali stambene zgrade u Kan Junisu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!