NOVA PRAVILA ZA MEDIJE: Evropska komisija pozdravila donošenje Evropske uredbe o slobodi medija

Tanjug

16. 12. 2023. u 18:09

EVROPSKA komisija pozdravila je politički sporazum koji je postignut između Evropskog parlamenta i Evropskog saveta o Evropskoj uredbi o slobodi medija, koju je Komisija predložila u septembru 2022, saopštila je danas EUINFO mreža.

НОВА ПРАВИЛА ЗА МЕДИЈЕ: Европска комисија поздравила доношење Европске уредбе о слободи медија

Foto EPA

Kako se navodi, nova pravila će bolje zaštititi uređivačku nezavisnost, medijski pluralizam, obezbediti transparentnost i pravičnost i doneti bolju saradnju medijskih vlasti kroz novi Evropski odbor za medije.

To uključuje garancije bez presedana za novinare da slobodno i bezbedno obavljaju svoj posao.

Ovaj novi set pravila će takođe obezbediti da mediji – javni i privatni – mogu lakše da rade preko granica na unutrašnjem tržištu EU, bez pritiska i uzimajući u obzir digitalnu transformaciju medijskog prostora.

Kako se navodi, Evropska uredba o slobodi medija će zaštititi uređivačku nezavisnost tako što će zahtevati od država članica da poštuju efektivnu uređivačku slobodu pružalaca medijskih usluga, uz poboljšanje zaštite novinarskih izvora, uključujući i borbu protiv upotrebe špijunskih softvera.

Osiguraće i nezavisno funkcionisanje medija javnih servisa, uključujući garantovanje adekvatnih, održivih i predvidljivih finansijskih sredstava i negovanje transparentnosti u imenovanju direktora ili članova upravnih odbora javnih servisa.

Evropska uredba o slobodi medija garantovaće transparentnost vlasništva nad medijima kroz objavljivanje ciljanih zahteva za informacijama (npr. pravna imena, kontakt detalji, vlasništvo).

Obezbediće mere zaštite od neopravdanog uklanjanja medijskog sadržaja od strane veoma velikih onlajn platformi (određenih u skladu sa Zakonom o digitalnim uslugama) ako je sadržaj proizveden u skladu sa profesionalnim standardima, ali se smatra nekompatibilnim sa uslovima i odredbama samih platformi.

Takođe, Evropska uredba o slobodi medija uvešće pravo prilagođavanja medijske ponude na uređajima i interfejsima, kao što su povezani televizori, omogućavajući korisnicima da promene podrazumevana podešavanja tako da odražavaju njihove preferencije.

Osiguraće da države članice pruže procenu uticaja koncentracije medijskog tržišta na medijski pluralizam i uređivačku nezavisnost putem testova pluralizma medija.

Osiguraće transparentniju metodologiju merenja publike za pružaoce medijskih usluga i oglašivače, kako bi se ograničio rizik od preuveličanih ili pristrasnih podataka o publici.

Utvrditiće uslove za opredeljivanje državnog oglašavanja pružaocima medijskih usluga i onlajn platformama, kako bi se obezbedila transparentnost i sprečila diskriminacija.

Takođe, novi nezavisni Evropski odbor za medijske usluge biće uspostavljen u skladu sa Evropskom uredbom o slobodi medija.

Odbor će se sastojati od nacionalnih medijskih vlasti ili tela i pomagaće mu sekretarijat Komisije.

Odbor će promovisati efikasnu i doslednu primenu okvira medijske uredbe EU, između ostalog, davanjem mišljenja o uticaju koncentracija medijskog tržišta koje bi mogao da utiče na funkcionisanje unutrašnjeg tržišta medijskih usluga, kao i pružanjem podrške Komisiji u pripremi smernica o medijskim regulatornim pitanjima.

Odbor će takođe koordinisati mere u vezi sa medijima van EU koji predstavljaju rizik po javnu bezbednost i organizovaće strukturirani dijalog između veoma velikih onlajn platformi, medija i civilnog društva.

Postignuti politički sporazum sada podleže formalnom odobrenju Evropskog parlamenta i Saveta.

Kada bude zvanično usvojena i objavljena u Službenom listu Evropske unije, uredba će biti obavezujuća u celini i direktno će se primenjivati u svim državama članicama nakon 15 meseci.

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!