RAT U UKRAJINI: Kijev priznao bolnu istinu

Novosti online

19. 12. 2023. u 07:39 >> 23:37

RAT u Ukrajini - 664. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Кијев признао болну истину

Foto: Profimedia/Ilustracija

Evropska unija usvojila je 12. paket ekonomskih i individualnih sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini, saopštio je Savet EU. Kako se navodi u saopštenju, ovim merama nanosi se dodatan udarac sposobnosti ruskog predsednika Vladimira Putina da vodi rat u Ukrajini jer su one usmerene na sektore ruske ekonomije.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da će nove sankcije koje je uvela Evropska unija "istinski oslabiti" ekonomsku osnovu za rat Rusije protiv Ukrajine, preneo je Rojters.

Zelenski priznao poraz u kontraofanzivi

Ukrajinska vojska je pretrpela poraz tokom kontraofanzive jer je unapred otkriven pravac glavnog napada, rekao je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

- Imali smo poteškoća na jugu jer su svi govorili koji su nam ciljevi. Tokom svih meseci svi su govorili kuda idemo, šta je najbolje. Ništa strašno, tamo na jugu je toplo, zima kasno stiže, ima dovoljno oružja. Sa Rusijom , koji ima više oružja, to ne funkcioniše tako - rekao je on.

Zelenski je dodao da neće iznositi detalje odbrambenih i ofanzivnih akcija ukrajinskih Oružanih snaga za sledeću godinu.

Nova mobilizacija

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je danas da je ukrajinska vojska zatražila da bude mobilisano još između 450.000 i 500.000 ljudi.

- Pitanje je vrlo osetljivo. Iz vojske su ukazali na nedostatak ljudstva i zatražili mobilizaciju dodatnih 450.000 do 500.000 ljudi. To je ozbiljan broj - rekao je Zelenski na konferenciji za medije, prenosi ukrajinska Pravda.

On je dodao da će vojni i vladini zvaničnici razgovarati o ovom "osetljivom pitanju", nakon čega će dodatnu mobilizaciju razmotriti parlament, i istakao je da bi tako masovna mobilizacija zahtevala dodatno finansiranje.

- Za to će biti potrebno dodatnih 13,5 miliona dolara - rekao je.

Foto: EPA-EFE/YVES HERMAN

Zelenski je naveo da ''niko ne zna'' kada će rat sa Rusijom biti gotov, i ocenio da bi Ukrajina brže mogla da pobedi ako bi i dalje mogla da nastavi da pruža otpor.

Dodao je da Ukrajina nije blizu poraza, navodeći da je ranije bila i u težoj poziciji.

Zelenski je naveo i da se izbori u Ukrajini ''ne mogu održati dok traje rat''.

Kijev pojačava tajnu borbu

Usled vojnih neuspeha, kijevski režim počinje da pojačava svoju tajnu borbu, šaljući agente i diverzante u Rusiju, izjavio je danas direktor Federalne službe bezbednosti Ruske Federacije (FSB).

- Uzimajući u obzir procese koji se odvijaju na liniji vojnog kontakta, kijevski režim počinje da pojačava ovu tajnu borbu – šalje agente, diverzante, uspostavlja odnose sa ljudima koji se nalaze na našoj teritoriji kako bi nam naneli štetu, kako kažu, s leđa - rekao je Bortnikov na marginama proširenog sastanka kolegijuma Ministarstva odbrane Rusije, prenosi TAS.

On je napomenuo da FSB aktivno identifikuje ukrajinske agente i diverzante u Rusiji.

- S tim u vezi, naravno, sprovodimo neophodne radnje, neophodne mere u cilju identifikacije. Naravno, želeo bih da dam sve od sebe da radim proaktivno. Sve u svemu, uspevamo u ovome - istakao je direktor FSB.

On je dodao da mnogi rezultati ovih aktivnosti još nisu saopšteni, ali da će se "o njima sigurno govoriti".

Rusija otkrila šta su Ukrajinci izgubili u ratu

- Od početka specijalne vojne operacije Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 383 hiljade vojnika, 14 hiljada tenkova, borbenih vozila i oklopnih transportera, 533 aviona i 259 helikoptera, 8,5 hiljada topova i višecevnih raketnih sistema - objavio je Šojgu.

Više o tome čitajte OVDE.

Šojgu: Ruska tehnika pokazala svoju superiornost nad „natovskom“

Ruska vojna tehnika pokazala je svoju superiornost nad modelima NATO-a u uslovima specijalne vojne operacije, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. 

Više o tome čitajte OVDE.

Zapadni mediji: Kijev ne može da ostvari prodor na bojnom polju

Malo je verovatno da će Kijev moći da ostvari značajan prodor na bojnom polju, čak i ako dobije pomoć od SAD i EU, piše agencija Blumberg, pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

- Pristalice Ukrajine i u Evropskoj uniji i u Sjedinjenim Američkim Državama tvrde da će pomoć verovatno biti odobrena u nekom obliku početkom sledeće godine. Ali malo je verovatno da će to dovesti do značajnog proboja na bojnom polju - rekli su zvaničnici agenciji.

Oboren dron koji je išao ka Moskvi

Raša tudej navodi da je oboren dron koji je išao ka Moskvi. Gradonačelnik glavnog grada Rusije je rekao da u obaranju bespilotne letelice nije bilo povređenih, kao ni žrtava. Takođe, navodi se i da nije pričinjena materijalna šeta. Dron je oboren ruskim PVO sistemima.

Dron je oboren oko 12.35 sati po moskovskom vremenu, prenosi RIA Novosti.

Kameron: London i Pariz uz Kijev koliko god bude potrebno

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron, nakon sastanka sa svojim francuskim kolegom, izjavio je da će Velika Britanija i Francuska podržavati Ukrajinu "koliko god bude potrebno".

- Britanija i Francuska će nastaviti da budu uporne pristalice Ukrajine koliko god bude potrebno - rekao je Kameron u Parizu.

Vanredni samit EU o Ukrajini zakazan

Vanredni samit Evropske unije biće održan 1. februara kako bi se razgovaralo o višegodišnjem budžetu EU, uključujući pitanja finansijske pomoći Ukrajini, izjavio je juče predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije: - na kupjanskom pravcu odbijeno je 8 ukrajinskih napada na području Sinkovke. Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 60 pripadnika i tenk; - na krasnolimanskom pravcu odbijeno je pet napada, protivnik je izgubio gotovo 185 ljudi i dva borbena vozila pešadije; - na donjeckom pravcu odbijena su tri napada na području Marjinke, Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 180 vojnika i tri oklopna transportera; - na južnodonjeckom pracu odbijen je jedan napad, a ukrajinske snage izgubile su gotovo 100 vojnika, - na zaporoškom i hersonskom pravcu Oružane snage Ukrajine izgubile su ukupno gotovo 155 pripadnika, - operativno-taktička avijacija Oružanih snaga Rusije uništila je skladište goriva i radar ukrajinske vojske; Ruski sistemi PVO oborili su u protekla 24 časa čest ukrajinskih dronova.

Uvedeno skoro 19.000 restriktivnih mera

Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin izjavio je da su, posle uvođenja 12. paketa sankcija EU, protiv Rusije preduzete 18.772 restriktivne mere.

Volodin je u objavi na Telegramu ocenio da Evropa, delujući po diktatu Vašingtona i uvodeći sankcije protiv Rusije, šteti pre svega svojim građanima, gurajući svoju ekonomiju u recesiju.

Bela kuća planira novu pomoć Ukrajini

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajden planira još jedan paket vojne pomoći u decembru za Ukrajinu, saopštila je Bela kuća, a nastavak pomoći Kijevu za rat protiv Rusije zavisiće od dogovora u Kongresu, gde su izgledi za sporazum neizvesni, prenosi Rojters. "Biće nam potrebno da Kongres deluje bez odlaganja", rekao je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

U ponedeljak su nastavljeni razgovori u Senatu, gde demokrate imaju neznatnu većinu, o sporazumu koji bi uključivao pomoć Ukrajini i Izraelu, kao i nove mere za poboljšanje bezbednosti na granici SAD i Meksika, na čemu su insistirali republikanci.

Predsednik SAD Džozef Bajden apelovao je na Kongres da odobri paket za dodatno finansiranje nacionalne bezbednosti, koji podrazumeva i 50 milijardi dolara pomoći Ukrajini za borbu protiv ruske invazije, kao i 14 milijardi dolara za rat Izraela protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Oborena letelica iznad Brjanske oblasti

Ruski sistemi PVO oborili su oko 9.20 ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad Brjanske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Dejstvovali ruski bombarderi

Ruski bombarderi pogodili su mesta raspoređivanja Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom pravcu u oblasti Urožajnog i Novomihajlovke, izjavio je za Sputnjik načelnik pres-centra grupe „Istok“ Aleksandar Gordejev.

Osim toga, ruske snage sprečile su pokušaje rotacije ukrajinske vojske na prve položaje u oblastima Novodonjeckog i Staromajorskog, dodao je on.

Američki kongresmen: Ukrajina krade 

Američki kongresmen Tim Burčet rekao je u intervjuu za Foks njuz da ukrajinske vlasti kradu sredstva koja su obezbedile SAD.

- Mi im šaljemo naš novac i oni ukradu polovinu. Šaljemo im oružje, ali oni ne znaju kako da ga koriste - rekao je Burčet.

Ahmat napreduje kod Bahmuta

Specijalne snage „Ahmat“ iz Čečenske Republike zauzimaju uzvišenja na artjomovskom pravcu u DNR, otpor Oružanih snaga Ukrajine pao je posle samita NATO-a, izjavio je za Sputnjik komandant jurišne jedinice „Ahmata“ sa pozivnim „Šustri“.

On je dodao da je ukrajinska strana pokušala da vodi aktivna dejstva tokom samita NATO-a.

- Zauzimamo uzvišenja, ostalo je još samo malo, jedan put – i podrška (ukrajinskim snagama) u tom pravcu (ka Kleščejevki) biće nemoguća. Trenutno je sve pod našom kontrolom… vidimo celu situaciju i ne dozvoljavamo da se tehnika mirno kreće, kao ranije - objasnio je on.

Kako je rekao, snage uništavaju ukrajinsku tehniku uz pomoć raketnih sistema „kornet“ i drugih antitenkovskih raketnih sistema.

Ruske snage sprečile rotaciju ukrajinske vojske severno od Artjomovska

Višecevnim raketnim sistemima BM-21 „grad“ desantnih artiljerijskih jedinica ruske snage su na artjomovskom pravcu sprečile rotaciju Oružanih snaga Ukrajine severno od Artjomovska (Bahmuta), saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Napad dronovima u pravcu Kupjanska

Jedinica specijalnih snaga Zapadne grupe Oružanih snaga Rusije na pravcu Kupjanska uništila je ljudstvo Oružanih snaga Ukrajine identifikovano na osmatračnici i uporišnim tačkama u šumskom pojasu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije, prenosi ruska agencija TASS.

- U pravcu Kupjanska, pripadnici izviđačke jedinice grupe snaga Zapad pomoću bespilotnih letelica otvorili su osmatračke i uporišne punktove Oružanih snaga Ukrajine u šumskom pojasu. Preko komunikacija su koordinate neprijatelja prenete na kontrolni punkt. U najkraćem mogućem roku mobilna posada je prešla na vatreni položaj. Za prikriveno i brzo kretanje specijalci su koristili vozila za prelazak preko neravnog terena - navodi se, između ostalog, u izveštaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

NOVI SNIMAK IZ ARENE: Evo šta se desilo kada su se u hodniku sreli Naneli i Lazarević (VIDEO)