HAMAS ODBIO PLAN ZA MIR: Egipatsko-katarski plan o primirju na Bliskom istoku, uz razmenu zarobljnih, nije prihvaćen

A.Vojinović

26. 12. 2023. u 07:00

PREDLOG o novom primirju između Izraela i Hamasa, na dve nedelje, koji bi uključio oslobađanje od 40 do 50 talaca u zamenu za 120-150 Palestinaca iz izraelskih zatvora, a koji su sastavili egipatski i katarski zvaničnici, srušili su juče kao kulu od karata lideri palestinske grupe. Hamas i njegova saveznička grupa Islamski džihad odbacili su plan koji je, istovremeno, uključivao i promenu rukovodstva u Pojasu Gaze u zamenu za trajni prekid vatre.

ХАМАС ОДБИО ПЛАН ЗА МИР: Египатско-катарски план о примирју на Блиском истоку, уз размену заробљних, није прихваћен

Tanjug

Obe grupe sa kojima su egipatski posrednici vodili odvojene razgovore u Kairu, odbili su ustupke, osim mogućeg oslobađanja više talaca zarobljenih 7. oktobra. Egipat je, takođe, predložio raspisivanje izbora u Pojasu Gaze, a Hamasu je obećano da pripadnici te organizacije neće biti gonjeni. No, ni ovaj deo plana nije bio po volji palestinske grupe.

I izraleski zvaničnici ranije su bili jasni da ne žele primirje i da nastavljaju borbe do uništenja Hamasa. Premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da je Izrael u ratu u Gazi platio veoma visoku cenu, dok je vojska iznela podatke da je više od deset vojnika ubijeno na toj teritoriji od petka.

- Naše snage nastaviće da se bore do kraja punom snagom. Rat u Pojasu Gaze nije ni blizu kraja. Neka bude jasno, ovo će biti dug rat - poručio je Netanijahu dodavši da bez vojnog pritiska Izrael neće uspeti da oslobodi preostale taoce u Gazi.

U međuvremenu, nastavljene su borbe unutar Gaze. U izraleskom napadu na izbeglički kamp Magazi u centralnom delu Pojasa Gaze poginulo je 106 osoba, izjavili su palestinski zvaničnici. U saopštenju se navodi da je reč o jednom od najsmrtonosnijih napada od početka izraelske vazdušne kampanje na Pojas.

Kako je izjavio portparol palestinskog ministarstva zdravlja Ašraf al Kudra u napadu su pogođene tri kuće, dok je gusto naseljeni blok uništen.

Juče je na snazi bio četvoročasovni humanitarni prekid vatre u centralnom delu palestinske enklave, koji su proglasile Izraelske odbrambene snage (IDF) kako bi, kako su istakle, lokalnom stanovništvu dale pauzu od borbi i omogućile humanitarni predah.

Tim Svetske zdravstvene organizacije (SZO) je sa UN i Svetskom centralnom kuhinjom minulog vikenda isporučio zalihe pomoći bolnici Al Šifa u Gazi.

- Al Šifa je mikrokosmos noćne more koja se odigrava širom Gaze, gde drastične nestašice lekova, hrane, struje, vode i iznad svega bezbednosti ugrožavaju stanovništvo - naveo je generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus na "Iksu".

Nema se više gde!

Zid se srušio na moju ćerku, njenog muža i unuke. Svi su nestali. Svi smo na meti. Civili su na meti. Nema sigurnog mesta. Rekli su nam da napustimo grad Gazu, sada smo došli u centralnu Gazu da umremo - rekao je jedan od meštana, čija porodica je pobegla sa severa u centar Gaze, preneo je Bi-Bi-Si.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Željko Obradović o cirkusu koji sledi, 0:6 protiv Sferopulosa, incidentu Naneli - Lazarević...