ŠALJEMO VOJSKU NA GRANICU SA RUSIJOM: Bomba sa severa Evrope - zemlja prekida 200 godina neutralnosti

Novosti online

09. 01. 2024. u 14:44

VOJNE snage sastojaće se od 800 vojnika, uz podršku oklopnih vozila.

ШАЉЕМО ВОЈСКУ НА ГРАНИЦУ СА РУСИЈОМ: Бомба са севера Европе - земља прекида 200 година неутралности

Foto Tviter forsvarsmakten.se

Premijer Švedske Ulf Kristerson izjavio da neće čekati ratifikaciju kandidature za članstvo njegove zemlje u NATO i da će poslati švedske trupe u Letoniju.

Švedska je čekala na ulazak u NATO dok Mađarska i Turska nisu odustale od protivljenja tome, ali uprkos tome Švedska se obavezala da će poslati kopnene borbene jedinice da učestvuju u operacijama Alijanse duž ruske granice.

- Švedska i njeni susedi žive u direktnoj senci ruskog rata protiv Ukrajine. Ali ruske pretnje, dezinformacije i sajber napadi pokušaj su destabilizacije cele Evrope - rekao je Kristerson.

- Prošle godine sam najavio da je Švedska spremna da osigura kopnene borbene jedinice za odbranu baltičkih zemalja. Danas mogu da izvestim da vlada namerava da doprinese snagama NATO-a predvođenim Kanadom u Letoniji - dodao je švedski premijer.

Švedski dnevnik „Dagens niheter” citirao je neimenovane vojne izvore koji su rekli da će se te snage sastojati od oko 800 vojnika, uz podršku oklopnih vozila. Načelnik švedske vojske Džoni Lindfors ranije je rekao novinarima da bi te snage mogle biti raspoređene početkom 2025. godine.

Švedske snage će se pridružiti borbenoj grupi pod vođstvom Kanade. To je jedna od četiri takve formacije bazirane u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj, a namenjena je kao prva linija odbrane protiv svake buduće ruske kopnene invazije na baltičke države.

Letonski ministar odbrane Andris Spruds pozdravio je ovu najavu Stokholma. „Zadovoljni smo zbog ove važne odluke, koja će, zajedno s nadolazećim primanjem Švedske u NATO, postati značajno ulaganje u jačanje regionalne sigurnosti i odbrane Letonije”, napisao je on na društvenoj mreži Iks.

(Newsweek)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)