AMERIČKI F-35 JE NEDOSTUPAN SUPARNICI PREUZIMAJU TRŽIŠTE: Kineski J-31 će se „takmičiti“ sa ruskim Su-75 kao alternativa Lajtingu 2 (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

09. 01. 2024. u 22:08

KINESKI J-31 pridružio se ruskom Su-75 „Šah mat“ kako bi se pojavio kao konkurent američkom borbenom avionu F-35 nakon najave Pakistana da će nabaviti kineski borbeni avion u narednih nekoliko godina.

АМЕРИЧКИ Ф-35 ЈЕ НЕДОСТУПАН СУПАРНИЦИ ПРЕУЗИМАЈУ ТРЖИШТЕ: Кинески Ј-31 ће се „такмичити“ са руским Су-75 као алтернатива Лајтингу 2 (ВИДЕО)

Foto Profimedia/Vikipedija CC BY-SA 4.0 Danny Yu

Drugim rečima, kineski lovac je spreman da se takmiči sa ruskim avionom na pristupačnom tržištu lovca pete generacije u zemljama u razvoju u budućnosti. Tehnička i komercijalna evolucija aviona i geopolitički razvoj ukazuju na ovu mogućnost.

Oba aviona su razvijena sa eksplicitnom komercijalnom svrhom. Ruski Su-75 predstavljen je u promotivnoj reklami na kojoj su prikazani indijski i emiratski avijatičari, među pilotima iz drugih zemalja Globalnog juga, kako se okupljaju u hangaru gde je avion predstavljen.

FC-31 (kako se J-31 ranije zvao) je prvi put otkriven na aeromitingu u Kini 2014. od strane kompanije Shenyang Aircraft Corporation (SAC), uz prisustvo vojnih atašea i delegacija velikih zemalja u razvoju.

Foto USAF/Vojska SAD

Mlaznjak u početku nije izazvao interesovanje, čak ni od strane Narodnooslobodilačke vojske – mornarice (PLAN) i PLA – vazduhoplovstva (PLAAF). Projekat se razvio u punopravnu borbenu platformu pete generacije nakon pojačanih tenzija sa SAD u zapadnom Pacifiku, počevši od predsedništva Donalda Trampa.

Što se tiče Su-75, Rusija je krajem prošle godine takođe najavila da će pojačati specijalizovani mehanizam razvoja i lanca snabdevanja koji bi odgovarao dogovorima o zajedničkoj proizvodnji i podeli tehnologije sa drugim državama, razotkrivajući osnovnu orijentaciju lakog stelt lovca kao izvozne platforme.

Foto Vikipedija CC BY-SA 4.0 Danny Yu


ŠENJANG SE TRANSFORMIŠE ZA IZVOZ J-31

Direktan budući komercijalni sukob između FC-31 i Su-75 zabeležen je u članku Global Times-a iz februara 2022. koji je izveštavao o uspostavljanju kancelarije isključivo „posvećene promociji lovca na međunarodnom tržištu“ i aktivnom pronalaženju kupaca.

-Suočen sa konkurencijom stranih kolega, poput američkog F-35 i ruskog Su-75, kineski FC-31 ima svoje prednosti, uključujući naprednu tehnologiju, prihvatljive cene, nedostatak političkih ograničenja i kompletnu uslugu, piše GT.

Zhan Qiang, zamenik generalnog direktora u SAC-u, rekao je da je kompanija „transformisala svoj tradicionalni marketinški način razmišljanja orijentisan na planiranje i aktivno istraživala tržište naoružanja za vrhunske avio-proizvode (koristeći dobro) avio sajmove“.

Prvi put je javno poleteo 12. novembra 2014. tokom avio-salona u Džuhaju (Zhuhai Air Show). Poboljšani prototip, sa modifikacijama okvira aviona, elektro-optičkim sistemom ciljanja, većom nosivom nosivošću, poboljšanjima prikrivenosti i nadograđenom elektronikom, napravio je svoj prvi let u decembru 2016.

Do kraja 2018. godine, izveštaji su sugerisali da je program dobio vladino finansiranje i interesovanje od PLAAF-a i PLAN-a. Do juna 2020. godine razvijena je treća varijanta J-31 sa većim radarom i nekim merama smanjenja radarskog signala. Neki su novi lovac počeli da nazivaju J-35.

Pomorska varijanta aviona je navodno izvela svoj prvi let 29. oktobra 2021. Modifikovana je sa katapultnom šipkom i preklopnim krilima i trebalo je da radi sa nedovoljno razvijenog nosača aviona Tip 003 sa elektromagnetnim sistemom za lansiranje aviona.

Penzionisani pilot IAF Mirage-2000 i direktor Centra za proučavanje vazdušnih snaga (CAPS) vazdušni maršal Anil Čopra priznao je u prethodnom članku za EurAsian Times da lovac može da evoluira u verodostojnu vazdušnu platformu u kontekstu PAF planova da nabavi takvu letelicu. „To će dati bolju udarnu moć i može promeniti dinamiku na potkontinentu sve dok Indija ne dobije svoju“, rekao je Čopra.

U izveštaju GT citira se Vei Dongsu, vojni ekspert iz Pekinga, koji je rekao da je američki F-35 uglavnom namenjen američkim saveznicima i partnerima. -Iako mnoge zemlje žele da ga nabave, nedostaje im dovoljno budžeta ili se suočavaju sa širokim spektrom izvoznih ograničenja koje postavljaju SAD. Rusija je otkrila svoj novi stelt lovac Su-75, ali tek treba da obavi svoj prvi let, dodao je Vei.

Foto Tanjug/AP


RUSIJA NAJAVLjUJE MODIFIKACIJE SU-75

Državna korporacija Rostk (Rostec), ruska vladina organizacija za proizvodnju oružja, najavila je 13. novembra šire marketinške napore da progura mlaznjak kao međunarodni odbrambeni program na marginama Dubai Airshow-a.

Pre toga, 16. februara 2023. godine, generalni direktor Rosoboronexport Aleksandar Mihejev rekao je: „Rusija je pozivala zemlje Bliskog istoka da zajedno stvaraju oružje, uključujući učešće u projektu lakih borbenih aviona pete generacije „Šah mat“.

-Danas aktivno radimo na predlozima za najrelevantnije oblike partnerstva za bliskoistočne države, prvenstveno u vezi sa transferom tehnologije, zajedničkim razvojem i offset programima (prilagođenim programima). Rosoboroneksport razmatra opcije za zajedničko stvaranje modernih visokotehnoloških proizvoda, uključujući lovac pete generacije na bazi lakog taktičkog aviona Šah-mat, rekao je Mihejev.

Zatim, u julu te godine, United Aircraft Corporation (UAC) je podnela seriju patenata ruskoj Federalnoj službi za intelektualnu svojinu (FIPS), otkrivajući modifikacije originalnog dizajna Su-75 koje su uključivale tandem varijantu sa dva sedišta i varijantu bez posade.

Ova modifikacija uključuje proširenje i ugao zadnje ivice krila, što rezultira povećanom površinom krila i potencijalno blagim smanjenjem zadnjeg radarskog potpisa aviona.

Pored toga, čini se da postoji blagi napredak u instalaciji motora. Trup je takođe pretrpeo modifikacije, naizgled povećavajući unutrašnji kapacitet aviona.

Ova promena sugeriše mogućnost povećanja bočnih odeljaka za naoružanje za smeštaj raketa vazduh-vazduh kratkog dometa ili povećan unutrašnji kapacitet goriva za Šah-mat, ili su možda primenjene obe modifikacije.

UAC je takođe predstavio koncept „jednomotornog dvoseda stelt aviona“. Slično drugim modelima Suhoj sa dva sedišta, modifikacije uključuju tandem konfiguraciju kokpita, sa podignutim zadnjim sedištem kako bi se obezbedio bolji pogled napred.


ČINI SE DA J-31 VODI

Potpredsednik Vlade Ruske Federacije i šef Ministarstva industrije i trgovine Denis Manturov takođe je procenio potencijalno otkrivanje prototipa Su-75 do kraja 2025. godine.

Do tada, Kina će izabrati konačni prototip FC-31/J-31 i pokrenuti ograničenu serijsku proizvodnju (LSP), ako ne i uslugu eskadrile. Prema tome, J-31 ima blagu komercijalnu prednost u smislu boljeg uvođenja operativne usluge u zemlju porekla nego Su-75.

Naravno, i Rusija bi morala da usvoji neke serije samog Su-75 da bi ubedila međunarodne kupce. Ali mogao bi da dostigne tu fazu mnogo kasnije od J-31.

Jedina razlika je što je jedan jednomotorni, a drugi dvomotorni mlaznjak. Ova dva aviona su tehnički i komercijalni konkurenti u kategoriji lakih, pristupačnih, slabo vidljivih/stelt lovca.

eurasiantimes.com

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)