HUTI ZASULI AMERIKANCE I BRITANCE DRONOVIMA I RAKETAMA: Najveći sukob do sada u Crvenom moru

Novosti online

10. 01. 2024. u 11:18

BRITANSKI ratni brod, zajedno sa američkim snagama, oborio je sedam dronova koje su lansirali Huti koje podržava Iran u Crvenom moru u operaciji odbijanja najvećeg napada dronovima i raketama do sada.

ХУТИ ЗАСУЛИ АМЕРИКАНЦЕ И БРИТАНЦЕ ДРОНОВИМА И РАКЕТАМА: Највећи сукоб до сада у Црвеном мору

Foto Tanjug/AP

Grant Šaps, ministar odbrane, rekao je da su bespilotne letelice išle ka "HMS Diamond", razaraču Tip 45 koji je Britanija stacionirala da pomogne u zaštiti transporta, kao i komercijalnih brodova u utorak uveče.

U misiji su uz britanski razarač učestvovali i američki ratni avioni, koji su dejstvovali sa džinovskog nosača aviona, kao i drugi ratni brodovi SAD.

Ukupno je oboreno 18 dronova - dizajniranih da eksplodiraju pri udaru - koje su ispalili Huti u Jemenu, zajedno sa dve protivbrodske krstareće rakete i jednom protivbrodskom balističkom raketom. Napad je počeo oko 21.15 po lokalnom vremenu, prema saopštenju američke vojske koji je opisan kao "složen napad", prenosi Skaj njuz.

SAD su saopštile da je ovo 26. napad Huta na komercijalni brod od 19. novembra.

Šaps, u izjavi objavljenoj na društvenim mrežama, detaljno je opisao delovanje Velike Britanije:

- Preko noći, "HMS Diamond", zajedno sa američkim ratnim brodovima, uspešno je odbio do sada najveći napad Huta koji podržavaju u Crvenom moru.

- "HMS Diamond" uništio je više dronova za napad koji su se kretali prema njoj i komercijalne brodove u toj oblasti, bez povreda ili štete za brod i njenu posadu. Velika Britanija je, zajedno sa saveznicima, ranije jasno stavila do znanja da su ovi ilegalni napadi potpuno neprihvatljivi i ako se nastave, Huti će snositi posledice.

- Preduzećemo mere potrebne da zaštitimo nevine živote i globalnu ekonomiju - zaključuje on.

Huti, koje podržava Iran, kažu da su napadi usmereni na okončanje vazdušne i kopnene ofanzive na pojas Gaze nakon napada Hamasa 7. oktobra.

Koalicija predvođena SAD patrolira Crvenim morem kako bi pokušala da spreči napade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)