PAKISTAN NAPAO RAKETAMA IRAN: Stradale žene i deca u pograničnoj pokrajini

Novosti online

18. 01. 2024. u 07:27

PAKISTAN je saopštio da je pokrenuo raketne napade na teritoriju susednog Irana, dva dana nakon što je iranski napad potpalio odnose ove dve zemlje.

ПАКИСТАН НАПАО РАКЕТАМА ИРАН: Страдале жене и деца у пограничној покрајини

Foto Tanjug/AP

PAKISTAN je gađao sedam lokacija unutar Irana, rekao je pakistanski bezbednosni zvaničnik za Si-En-En. Ovo je najnoviji incident koji se dogodio nakon porasta tenzija između dva suseda. Nekoliko eksplozija čulo se rano jutros u iranskom jugozapadnom Sistanu i provinciji Beludžistan u blizini grada Saravana, saopštio je zamenik guvernera te pokrajine.

Najmanje tri žene i četvoro dece ubijeno je u pakistanskim udarima odmazde protiv militanata u Iranu, javio je Rojters, pozivajući se na lokalnog zvaničnika. Zvaničnik je dodao da žene i deca nisu državljani Irana.

Iranski medij IRNA piše da bezbednosni zvaničnici istražuju šta se dogodilo. I Pakistan i Iran već dugo se bore protiv militanata u nemirnom regionu duž njihove granice duge 900 kilometara, ali najnoviji incident označava veliku eskalaciju između dve susedne sile i dolazi kada se regionalna neprijateljstva na Bliskom istoku povećavaju zbog izraelskog rata u Gazi. 

Iranci su juče ispalili rakete na Pakistan

Pakistansko raketno lansiranje dolazi samo dan nakon što je Iran rekao da je upotrebio „precizne rakete i bespilotne letelice“ da uništi dva uporišta sunitske militantne grupe Džaiš el Adl u pakistanskoj jugozapadnoj provinciji Beludžistan, navodi iranska državna novinska agencija Tasnim.

U napadima je ubijeno dvoje dece i ranjeno nekoliko drugih, saopštili su lokalni zvaničnici i pakistansko ministarstvo spoljnih poslova. Pakistanci su napad opisali kao "ničim izazvano kršenje njihovog vazdušnog prostora od strane Irana" i upozorili Iran na "ozbiljne posledice".

Oni su takođe započeli diplomatski sukob opozivom svog ambasadora iz Irana i obustavom svih poseta Iranu na visokom nivou. Portparol pakistanskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da iranski ambasador u Pakistanu ne bi trebalo da se vraća iz trenutne posete Iranu. 

Pakistanski ministar optužio je Teheran za kršenje suvereniteta

Smrtonosni napad unutar pakistanske teritorije ozbiljno je ugrozio odnose između dve zemlje, rekao je pakistanski ministar spoljnih poslova Džalil Abas Džilani svom iranskom kolegi.

- Ministar spoljnih poslova je snažno naglasio da napad Irana na pakistanskoj teritoriji 16. januara 2024. godine nije samo ozbiljno kršenje suvereniteta Pakistana, već i nečuveno kršenje međunarodnog prava i duha bilateralnih odnosa između Pakistana i Irana - rekli su oni iz ministarstva.

Đilani je takođe upozorio da bi jednostrane akcije mogle da ugroze regionalnu bezbednost, dodajući da je terorizam zajednička pretnja sa kojom se mora boriti koordinisanim naporima. Inače, Beludžistan je region koji obuhvata Pakistan, Avganistan i Iran.

Iranci tvrde da su juče gađali Vojsku pravde

To je dom naroda Beluči, koji ne voli da im vladaju i Islamabad i Teheran. Zbog toga su decenijama izbijale pobune u poroznom pograničnom regionu. Područje u kojem žive bogato je prirodnim resursima, a separatisti Beluča žale se da su njihovi ljudi, neki od najsiromašnijih u regionu, imali malo koristi od ovih resursa. 

Džaiš el Adl, ili Vojska pravde, koja je bila na meti jučerašnjih napada Irana, jeste separatistička militantna grupa koja deluje sa obe strane granice. Deklarisani cilj grupe je nezavisnost iranske provincije Sistan i Beludžistan.

Oni su juče preuzeli odgovornost za napad na vozilo Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC) u Sistanu i Beludžistanu, u kojem je, prema pisanju iranskih medija, poginuo jedan od pukovnika. 

Teheran potresen bombardovanjem

Inače, udari Teherana na Pakistan usledili su posle ranijeg lansiranja balističkih projektila na Siriju i Irak. Iranci su tvrdili da su gađali špijunsku bazu izraelske obaveštajne agencije Mosad u Erbilu u severnom Iraku i „antiiranske terorističke grupe“ u Siriji.

Teheran kaže da ne želi da se meša u širi sukob. Ali grupe u takozvanoj Osovini otpora, koje uključuju militante Huti u Jemenu, Hezbolah u Libanu i razne grupe u Siriji i Iraku, izvode napade na Izrael i njegove saveznike kako bi pokazali solidarnost sa Palestincima. SAD i Velika Britanija pokrenule su vazdušne napade na Huti nakon što su napali komercijalne brodove.

Iran je pre dve nedelje pretrpeo najgori napad od Islamske revolucije kada su dve bombe ubile 84 osobe na ceremoniji u Kermanu u znak sećanja na američko ubistvo zloglasnog generala Iranske revolucionarne garde Kasema Sulejmanija.

Potreseni Iran, po svemu sudeći, pokušava da se osveti onima koje smatra odgovornim. U vreme pojačanih regionalnih tenzija, Iran želi da demonstrira snagu i pokaže sopstvenom stanovništvu da akti nasilja neće proći nekažnjeno.

BONUS VIDEO: RUSIJA - Posledice napada dronom na poslovni centar u Moskvi

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)