IRAN PRVI PUT UPOTREBIO FENIKS: Istovremeno lansirao tri satelita (FOTO)

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

28. 01. 2024. u 09:00

IRAN je istovremeno lansirao tri satelita po prvi put koristeći raketu-nosač satelita Feniks koju je razvilo iransko ministarstvo odbrane, objavili su iranski državni mediji.

ИРАН ПРВИ ПУТ УПОТРЕБИО ФЕНИКС: Истовремено лансирао три сателита (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP

U orbitu na 450 kilometara od površine Zemlje lansirani su satelit težak 32 kilograma i dva manja satelita od kojih je svaki težak oko 10 kilograma, prenosi Rojters.

Dva manja uređaja programirana su za testiranje uskopojasne komunikacije i geopozicioniranje, a veći satelit nazvan Mahda, koji je konstruisala iranska Svemirska agencija, trebalo bi da testira pouzdanost rakete-nosača Simorg (Fenkis) za isporuku većeg tereta u svemir.

Foto: Tanjug/AP

Raketom koju je napravila elitna vojna jedinica Revolucionarna garda, Iran je ovog meseca lansirao u orbitu svoj satelit Soraia, što je izazvalo zabrinutost među evropskim zemljama da bi ova raketna tehnologija mogla biti iskorišćena za razvoj sistema balističkih raketa dugog dometa.

Foto: Tanjug/AP

Zvanični Teheran juče je odbacio osudu evropskih zemalja povodom lansiranja satelita Soraia, ističući da je mirnodopski tehnološki napredak u oblasti vazduhoplovstva legitimno pravo Irana.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:POTRAGA ZA TELIMA U RUŠEVINAMA KAN JUNISA: Lokalno stanovništvo izvlači mrtve i ranjene

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)