PRISTALI NA RAZMENU TALACA: Hamas izneo predlog prekida vatre u tri faze

Novosti online

07. 02. 2024. u 13:30

HAMAS je izneo svoj predlog o prekidu vatre u Pojasu Gaze koji bi trajao četiri i po meseca i doveo do okončanja rata, kao odgovor na ponudu koju su mu prošle nedelje preneli katarski i egipatski posrednici, uz podršku SAD i Izraela.

ПРИСТАЛИ НА РАЗМЕНУ ТАЛАЦА: Хамас изнео предлог прекида ватре у три фазе

Foto Tanjug/AP

Hamas predlaže da se do prekida neprijateljstava dođe u tri faze, svaka u trajanju od 45 dana, prema nacrtu dokumenta u koji je Rojters imao uvid.

Tim predlogom Hamas pristaje na razmenu preostalih izraelskih talaca koje je zarobio 7. oktobra, za Palestince zatvorene u izraelskim zatvorima. Očekuje, takođe, obnovu Pojasa Gaze, potpuno povlačenje izraelskih snage, kao i razmenu tela i posmrtnih ostataka poginulih.

U prvoj fazi, svi izraelski ženski taoci, muškarci ispod 19 godina, stari i bolesni bili bi oslobođeni tokom prve faze, u zamenu za oslobađanje palestinskih žena i dece iz izraelskih zatvora.

Preostali muškarci bi bili oslobođeni tokom druge faze, a razmena tela preminulih u trećoj fazi.

Do kraja treće faze, Hamas očekuje da će strane postići dogovor o okončanju rata.

U dodatku predloga, Hamas je naveo da traži da se oslobodi 1.500 zatvorenika, trećinu od njih želi da izabere sa liste Palestinaca kojima je Izrael izrekao doživotnu kaznu zatvora.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVI SNIMAK IZ ARENE: Evo šta se desilo kada su se u hodniku sreli Naneli i Lazarević (VIDEO)