FIDELOVI DUHOVI: Kubanska specijalna brigada, jedna od najtajanstvenijih jedinica u svetu (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

13. 02. 2024. u 20:13

ELITNE jedinice kubanske vojske. Mnogi ljudi su možda čuli za njih. Ali detalji njihove pripreme i aktivnosti jedva da su poznati širokom krugu ljudi.

ФИДЕЛОВИ ДУХОВИ: Кубанска специјална бригада, једна од најтајанственијих јединица у свету (ВИДЕО)

Foto printskrin youtube tvzvezda.ru

Reč je o jednoj od najzatvorenijih i malo poznatih specijalnih snaga na svetu – zajedničkoj specijalnoj mobilnoj brigadi Revolucionarnih oružanih snaga Kube.

Posebnost ove specijalne jedinice je sposobnost borbe bez mitraljeza, pancira, šlemova, pa čak i bez cipela. Međutim, ovim borcima oni nisu potrebni, jer su njihov profil diverzantske aktivnosti na teritoriji protivnika.

Kako je objašnjeno u kubanskoj vojsci, borci jedinice ne nose cipele kako bi se kretali što tiše. Da bi to uradili, prolaze posebnu obuku koja im stopala čini bukvalno „gvožđem“.

U isto vreme, kubanski saboteri imaju „gvožđe“ ne samo u petama. Borac, može lako da legne na razvučenu bodljikavu žicu, njegov kolega će hodati po njemu, a on neće zadobiti nikakve povrede.

Još jedna specifičnost ove jedinice je korišćenje podzemnih skloništa. Kubanski vojnici kopaju duboke, uske rupe na protivničkoj teritoriji, poput zečjih rupa. Oni tada mogu da ostanu tamo do nedelju dana, samo na kratko da bi obavili zadatke. Konkretno, miniranje ili dizanje u vazduh važnih protivničkih ciljeva.

Tipično, borci gore navedenih kubanskih specijalnih snaga koriste jurišnu pušku Kalašnjikov kao oružje. Štaviše, ovo oružje nije slučajno izabrano. Na kraju krajeva, malo je verovatno da će bilo koja druga puška ispravno radila pošto njome kopaju zemlju i vuku je po pesku.

Vredi napomenuti da se za svaki zadatak kreira sopstvena kamuflažna linija. Istovremeno, ne govorimo o nekakvom uređaju ili obliku, već o posebnoj boji – pigmentu koji je apsolutno bezopasan za zdravlje. Uostalom, kao što je gore pomenuto, borci zajedničke specijalne mobilne brigade Revolucionarnih oružanih snaga Kube deluju bez pancira, posebne municije, a ponekad čak i bez oružja.

Pre nego što postanu deo sabotažne jedinice, regruti prolaze obuku u džungli, uče da se kamufliraju, nečujno kreću i preživljavaju u ekstremnim uslovima. Takođe su obučeni za korišćenje terena za prirodno pokrivanje i za upotrebu eksploziva.

(TV Front)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije