UKRAJINA JE OSUĐENA NA PROPAST: Bivši komandant NATO saopštio šta čeka Kijev bez pomoći SAD

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

17. 02. 2024. u 00:49 >> 01:09

UKRAJINSKIM ratnim naporima potrebno je resetovanje, piše u autorskom tekstu za "Blumberg" penzionisani admiral američke mornarice i bivši vrhovni komandant NATO snaga u Evropi Džejms Stavridis ukazujući da je bez dodatne američke pomoći Ukrajina osuđena na propast.

УКРАЈИНА ЈЕ ОСУЂЕНА НА ПРОПАСТ: Бивши командант НАТО саопштио шта чека Кијев без помоћи САД

Foto: Shutterstock

Kako navodi, došlo je do promene u ukrajinskom vojnom vrhu - na mesto glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine postavljen je Aleksandar Sirski umesto Valerija Zalužnog što Stavridis vidi kao "potpuno normalno u produženim kampanjama". Smenu su iskomplikovala unutrašnja neslaganja, delimično oko propale ofanzive i zbog toga što je Zalužni želeo da mobiliše više civila, što je politički nepopularan potez, ističe se u tekstu.

U smislu resetovanja, odnosno novog pristupa, Siriski je počeo da ističe "jasno i detaljno planiranje" i pronalaženje načina da odmori svoje umorne trupe. Ovo drugo zahtevaće pojačanu mobilizaciju, verovatno mlađih vojnika, piše autor i napominje da Ukrajina jednostavno mora da ubaci više trupa uprkos javnom protivljenju.

Drugi element resetovanja mogle bi biti nove tehnologije u ratovanju i njihova primena u borbama. Na vrhu liste, kako se navodi, biće borbeni avioni F-16 koje će obezbediti Zapad, a za koje je najveći deo obuke obavljen u SAD i Nemačkoj. Problem je što se vreme isporuke produžava sa "do kraja ove godine" kao trenutnom maglovitom procenom.

Kao da i prva dva momenta već nisu dovoljno "na klimavim nogama", Stavridis navodi da je treći, ipak, najproblematičniji, a od najveće važnosti: američki izbori i Republikanska stranka koja se sve više okreće od Ukrajine pod uticajem Trampa, kako navodi.

Foto: Profimedia

Oko polovine republikanaca smatra da sukob u Ukrajini nije američki problem, a sve više preovladava mišljenje na desnici da ako bi neko trebalo da pomogne Kijevu, onda bi to trebalo da budu Evropljani.

Zelenski i oni koji ga podržavaju u Vašingtonu moraju da ubede američku javnost da je Ukrajina važna i da je NATO savez koji vredi.

Svako resetovanje mora da uključi promene u ukrajinskoj vojnoj komandi i nove tehnologije u ratovanju. Ali, ako se ne uloži znatan napor da se obnovi "istiniti narativ", da je sudbina Ukrajine vezana za sudbinu Amerikanaca, a da je NATO najbolji mehanizam za pobedu, predstoji stvarna opasnost, ističe se u tekstu. Zelenski ne može ovo da uradi sam, potrebno mu je vođstvo Vašingtona, zaključuje autor.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima