ZAŠTO ŠOLC STOPIRA URSULIN PUT U NATO: Koju igru igra nemački kancelar?

Милица Шкорић
Milica Škorić

18. 02. 2024. u 17:33

KOJU igru igra nemački kancelar Olaf Šolc, pita se Bild koji navodi da je on, prema rečima nekoliko visokih zvaničnika, sprečio aktuelnu šeficu EK Ursulu fon der Lajen da postane sledeći šef NATO-a.

ЗАШТО ШОЛЦ СТОПИРА УРСУЛИН ПУТ У НАТО: Коју игру игра немачки канцелар?

Foto: EPA/Shutterstock/ilustracija

Kako se navodi, razlog je taj što je previše kritična prema Rusiji.

Barem je tako navelo nekoliko visokih zvaničnika iz Brisela i neke visoke evropske diplomat, piše u izveštaju Velt am Sontaga.

Kako se navodi u izveštaju, američki državni sekretar Entoni Blinken predložio je Fon der Lajen kao kandidata američkog predsednika Džoa Bajdena. Bajden se tada obratio Šolcu i zatražio njegov pristanak. Ali Šolc je to odbio.

- Šolc je bio kategorički protiv toga da Ursula fon der Lajen postane šef NATO-a - citira Velt am Sontag ljude koji su upoznati sa tim.

Ali zašto nemački kancelar ne želi da sadašnja šefica EU zameni generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga (64) u oktobru nakon deset godina na funkciji?

Rečeno je da je ta pozicija bila previše važna da bi je kancelar Šolc iz SPD predao rivalskoj stranci CDU, piše list. Nasuprot tome, sa Šolcove tačke gledišta, kancelarija šefa Komisije ima znatno manji značaj na međunarodnoj sceni, navode upućeni.

Diplomate su takođe izvestile da je, sa Šolcove tačke gledišta, Fon der Lajen bila previše kritična prema Moskvi, što bi se stoga moglo pokazati kao problem na duži rok nakon mogućeg prekida vatre u ratu u Ukrajini.

Stručnjak za odbranu CDU Roderih Kizeveter rekao je za TV kanal VELT da je Šolc sprečio fon der Lajen da postane šef NATO-a jer je, za razliku od kancelara, ona zaista želela da Ukrajina uđe u NATO.

Šolc čini „sve da ugodi Putinu“, tvrdi Kizeveter.

Međutim, upitno je da li bi Ursula fon der Lajen uopšte želela da radi taj posao. U prošlosti su ljudi oko nje više puta govorili da ona uglavnom nije zainteresovana za funkciju generalnog sekretara NATO-a.

Premijer Holandije Mark Rute (57) sada ima dobre šanse da preuzme dužnost Jensa Stoltenberga.

VELT am SONTAG izveštava iz diplomatskih krugova da mu je podrška sve veća. Prema diplomatama NATO-a, „do sada 21 od 31 zemlje NATO-a podržava Ruteovu kandidaturu“.

BONUS VIDEO: ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)