ERDOGANU PREKIPELO: Međunarodni sistem nije uspeo

Novosti online

02. 03. 2024. u 12:10

MEĐUNARODNI sistem nije uspeo, poručio je sa samita u Antaliji turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, navodeći da diplomatija ima ključnu ulogu u upravljanju globalnim krizama.

ЕРДОГАНУ ПРЕКИПЕЛО: Међународни систем није успео

Foto: Profimedia

- Diplomatija je najveće oruđe koje imamo za mirno rešavanje kriza. Sve dok postoji međusobno razumevanje, ne postoji prepreka koja se ne može prevazići - rekao je Erdogan na diplomatskom forumu u Antaliji.

Erdogan je nezadovoljan stanjem trenutnog globalnog sistema, a da ilustruje koliko je on nefunkcionalan navodi sukobe u Siriji, Jemenu, Libiji i Ukrajini kao dokaz. On je istakao i da su međunarodne organizacije, posebno Savet bezbednosti UN, nesposobne da efikasno zaustave krvoproliće u ovim regionima.

- Gaza je bila pravo mesto gde je međunarodni poredak kaputulirao. U Gazi su brutalno masakrirani ne samo deca, žene i civili, već je uništena i vera milijardi ljudi u međunarodnu pravdu - rekao je Erdogan, a preneo "Hurijet".

Opisujući događaje u Gazi kao "ne rat, već pokušaj genocida", Erdogan je istakao obavezu Turske da deluje.

- Ne možemo sebi priuštiti da posmatramo ovu situaciju izdaleka - rekao je on, obećavajući posvećenost Turske da odigra značajniju ulogu u rešavanju sukoba i kriza na globalnom nivou.

Erdogan je još jednom podvukao važnost upostavljanja nezavisne palestinske države sa istočnim Jerusalimom kao prestonicom. 

- Kao Turska, spremni smo da preuzmemo odgovornost, uključujući i to da budemo garant - dodao je on.

Erdogan se takođe osvrnuo na šire globalne izazove, ističući pogoršanje nejednakosti prihoda među zemljama, sve krvavije sukobe, tekući kolonijalizam i širenje islamofobije i ksenofobije.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)