GORI NA ISTOČNOM FRONTU, KIJEV U VELIKOM PROBLEMU: Kritičan trenutak za ukrajinske snage koje popuštaju, dok ruske nadiru (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

04. 03. 2024. u 22:13

BRZO rusko napredovanje dovelo je u pitanje novu ukrajinsku liniju odbrane uspostavljenu nakon njenog povlačenja iz Avdejevke i takođe izazvalo strahove u vezi taktike i zamaha Kijeva na linijama fronta.

ГОРИ НА ИСТОЧНОМ ФРОНТУ, КИЈЕВ У ВЕЛИКОМ ПРОБЛЕМУ: Критичан тренутак за украјинске снаге које попуштају, док руске надиру (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Do ruskog napredovanja došlo je u trenutku kad se ukrajinska vojska muči sa nestašicom municije, što stvara maltene egzistencijalnu debatu za trupe na liniji fronta koje moraju da je racionalno troše. Naime, postavlja se pitanje koliko dugo ukrajinske snage mogu da izdrže ruski pritisak.

Ukrajina je objavila da se povlači iz Avdejevke (Avdejevka) 17. februara na niz položaja zapadno od grada. Ipak, kako piše CNN, tri sićušna sela su od tada pala u ruke ruskih snaga, dok Kijev insistira da nikad nisu ni nameravali da ih brane. Ali, odbrambena linija za koju je Ukrajina rekla da će spasti na nju – tri sela dalje na zapadu – od tada je bila pod teškim ruskim napadima, dok su proruski izvori tvrdili da je Moskva delimično okupirala sva tri naselja.

Ukrajina to negira.

KADROVSKE PROMENE

U još jednom znaku rastućih tenzija, novi komandant ukrajinske vojske, general pukovnik Oleksandr Sirski, dvaput je u protekloj nedelji kritikovao svoje podređene oficire zbog lošeg učinka na ovoj ključnoj liniji fronta. On je u četvrtak govorio o “određenim nedostacima” i “pogrešnim procenama” komandanata na liniji fronta u Avdejevki, “što je direktno uticalo na održivost odbrane u određenim oblastima”. U subotu se vratio na temu neadekvatno osoblja, sugerišući da je smenio neke oficire koji “nisu svesni situacije” i “direktno ugrožavaju živote i zdravlje (svojih) podređenih”.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u nedelju rekao da Sirski ima “kart blanš”, odnosno odrešene ruke, za sve kadrovske promene u vojsci i štabovima, dodajući da očekuje konkretne predloge u vezi promena u vojsci i planiranim akcijama kad se general vrati sa linije fronta.

Sirski je postao novi komandant vojske pre tri nedelje, nakon smene Valerija Zalužnog do koje je došlo nakon višemesečnih tenzija između popularnog generala i Zelenskog. Sirski je nasledio bojno polje na kojem Rusija žestoko koristi nedostatak zapadne pomoći, municije i osoblja za Ukrajinu, piše CNN.

 

PESIMIZAM NA ISTOČNOM FRONTU

Portal navodi da je ruski napad na novu ukrajinsku odbrambenu liniju oko Avdejevke značajan ne zbog vrednosti samih sela – koja u najboljem slučaju imaju desetine stanovnika i uništene zgrade – već zato što govori da su ukrajinski zvaničnici neadekvatno planirali povlačenje iz Avdejevke i da od tada nisu bili u stanju da zaustave rusko napredovanje.

Moskva tvrdi da je njen cilj zauzimanje čitavog regiona Donbasa na istoku Ukrajine i takođe “demilitarizacija” zemlje. Više ukrajinskih vojnika izrazilo je “oštar pesimizam” u vezi predstojećih nedelja.

- Ne radi se toliko o ruskom zamahu, koliko o tome da smo bili loše pripremljeni da ih zadržimo. Sve dok nemamo dobre, pripremljene položaje, nastavljamo da se kotrljamo i kotrljamo nazad – rekao je CNN-u jedan vojnik specijalnih snaga.

-Osećamo rusku superiornost u ljudstvu, artiljeriji i oklopnim vozilima. Oni napreduju malo po malo. Nemamo mnogo opcija ovde. Povucite se ili samo čekajte dok ne budemo – koliko god to tužno to zvučalo – svi ubijeni. Bez oružja… Ovo nije rat koji se može voditi mačem – rekao je drugi vojnik sa linije fronta pod pritiskom.

ZABRINUTOST U VEZI NADOLAZEĆEG PROLEĆA

Broj ukrajinskih žrtava se obično drži u tajnosti, iako je Zelenski prošlog vikenda rekao da je poginula 31.000 vojnika od početka ruske invazije. Ipak, u jednoj traumatološkoj jedinici blizu linije fronta na istoku, zabrinuti lekar pokazao je CNN-u kutiju punu izveštaja o povredama kojih je bilo na stotine samo za 20 dana u februaru.

Snimak dronom iz sela Orlivka, žarišta ruskog napada na zapad Avdejevke, pokazuje većinu zgrada u ruševinama i ogromne kratere, verovatno od ruskih vazdušnih napada preko ravnog terena pored reke.

Žestoki sukobi nastavljeni su oko druga dva sela kod Avdejevke - Tonjenjke i Berdiči.

Vojnici duž istočne linije fronta takođe su izrazili “težak pesimizam” u vezi nadolazećeg proleća, ukoliko zapadna pomoć ne bude hitno isporučena.

Kombinacija, s jedne strane pada ukrajinskog morala i zaliha a sa druge ruskih snaga koje izgleda da dobijaju na zamahu i istrajavaju u napadima uprkos zapanjujućim gubicima i nesofisticiranim taktikama, označava ključni trenutak u sukobu, piše CNN.

(Blic.rs)

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!