"RUSIJA PREVIŠE ZAUZETA" Stoltenberg: NATO ne planira da povećava broj zemalja sa nuklearnim oružjem

Novosti online

11. 03. 2024. u 12:21

NATO ne planira da povećava broj zemalja Alijanse koje koriste nuklearno oružje, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu uoči podizanja švedske zastave u sedištu nakon pristupanja ove zemlje Alijansi.

РУСИЈА ПРЕВИШЕ ЗАУЗЕТА Столтенберг: НАТО не планира да повећава број земаља са нуклеарним оружјем

FOTO: Tanjug/AP

- Ne planiramo da povećavamo broj zemalja NATO-a sa nuklearnim oružjem. Takođe stalno procenjujemo potencijal naših snaga i trenutno ne planiramo nove borbene grupe u Švedskoj - rekao je Stoltenberg.

On je dodao da će članstvo Švedske i Finske u NATO-u „pozitivno uticati na čitavu Alijansu, ali posebno na nordijske i baltičke zemlje“.

Generalni sekreta je ponovio da NATO trenutno ne vidi nikakvu vojnu pretnju od strane Rusije prema zemljama Alijanse.

- Ne vidimo neposrednu vojnu pretnju nijednoj zemlji NATO-a, delom zbog toga što je Rusija previše zauzeta... u Ukrajini, ali i zbog prisustva NATO-a, razumevanja bilo kog potencijalnog protivnika da će napad na jednu članicu Alijanse izazvati odgovor cele Alijanse - objasnio je on.

Švedska je 7. marta zvanično postala 32. članica NATO-a. Ceremonija podizanja švedske zastave u sedištu NATO-a biće održana u ponedeljak, 11. marta.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: LUKSUZ NA RUSKI NAČIN

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POGINUO MUŠKARAC: Automobilom se zakucao u ogradu Bele kuće, tajna služba hitno pokrenula istragu (VIDEO)