OGLASIO SE ŠEF MOSADA: Nastavljaju se pregovori o prekidu vatre u Gazi u nedelju u Dohi

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

16. 03. 2024. u 15:56

ŠEF izraelske obaveštajne službe Mosad David Barnea bi, kako se očekuje, sutra trebalo da predvodi razgovore o prekidu vatre u Pojasu Gaze, javlja Rojters, pozivajući se na obaveštene izvore.

ОГЛАСИО СЕ ШЕФ МОСАДА: Настављају се преговори о прекиду ватре у Гази у недељу у Дохи

Foto: Printskrin Youtube/NowThis World

Izrael je u petak saopštio da će u katarsku prestonicu Dohu poslati delegaciju, ali nije naveo kada, niti ko će biti u njenom sastavu.

Prema istim izvorima, Barnea bi u Dohi sa premijerom Katara i egipatskim zvaničnicima trebalo da se razgovara o preostalim nerešenim pitanjima u pregovorima o prekidu vatre između Izraela i Hamasa, uključujući i broj palestinskih zatvorenika koji bi mogli da budu pušteni iz izraelskih zatvora u zamenu za taoce koje drži ta palestinska militantna grupa.

Izvor Rojtersa je rekao da će se razgovarati i o dostavljanju humanitarne pomoći za Pojas Gaze.

Kako navodi britanska agencija, odlazak šefa Mosada u Dohu je direktan odgovor na nove predloge za prekid vatre koje je objavio Hamas.

Hamas je ranije saopštio da je posrednicima u potencijalnom dogovoru sa Izraelom predstavio svoju "viziju mirnovnog sporazuma, koji je baziran na zaustavljanju izraelske agresije nad Palestincima u Pojasu Gaze".

Ona uključuje u prvoj fazi oslobađanje izraelskih žena, dece, starijih osoba i bolesnih talaca u zamenu za oslobađanje od 700 do 1.000 palestinskih zatvorenika, prema predlogu u koji je Rojters imao uvid.

Predlog predviđa i oslobađanje 100 palestinskih zatvorenika koji služe doživotne kazne u izraelskim zatvorima, u zamenu za oslobađanje izraelskih "žena regruta".

Nakon toga bi bio određen rok i datum za izraelsko povlačenje iz Gaze, navodi se u predlogu.

Hamas je naveo i da traži pružanje humanitarne pomoći i povratak raseljenih Palestinaca u svoje domove.

Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanijahua saopštila je da je novi predlog za primirje u Pojasu Gaze, koji su predstavnici Hamasa predstavili posrednicima, "i dalje zasnovan na nerealnim zahtevima". 

U saopštenju se navodi da će ažurirana informacija o tom pitanju biti predstavljena ratnom kabinetu, prenosi Rojters.

Pregovori Izraela i Hamasa o prekidu vatre u Pojasu Gaze tokom Ramazana, koji su se odvijali uz posredovanje SAD, Katara i Egipta, nisu dali rezultate, iako su sve strane izrazile očekivanje da je dogovor moguć. 

 

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKA VEŽBA - Kina, Rusija I Iran sa zajedničkom budućnošću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)