SORBONA U ZNAKU SRPSKOG: Veliko intresovanje za Mesec srpskog jezika

Predavanje o liku i delu nedavno preminulog srpskog pisca Gorana Petrovića koje je, u organizaciji profesora Željka Tešića, održano na Sorboni, sastavni je deo kulturnih manifestacija u okviru Meseca srpskog jezika u svetu.

СОРБОНА У ЗНАКУ СРПСКОГ: Велико интресовање за Месец српског језика

Foto: Goran Čvorović

Interesovanje studenata je bilo ogromno, a prisustvovali su i oni koji studiraju druge oblasti lingvistike, ne samo naš jezik. Među njima, i veliki broj Francuza.

- Ovo je jedinstvena prilika da tokom jednog meseca koncentrišemo aktivnosti koje za cilj imaju da se ukaže na važno mesto srpskog jezika, kulture i istorije na tlu Evrope. Kada Francuska odluči da objavi toliko dela Gorana Petrovića, to onda zaista nešto govori o nama i našoj kulturi. Ne zaboravimo ni Kiša, Andrića, Crnanjskog, Isidoru Sekulić, Svetlanu Velmar Janković i druge – ističe za "Novosti" Tešić koji je studentima održao predavanje o Petvorićevom stvaralaštvu.

Gost sa Univerziteta u Strazburu na katedri na kojoj se izučava i srpski jezik Livija Ekmečić je poručila da je Petrovićev prerani odlazak veliki gubitak za srpsku i svetsku književnost, istakavši da je ovaj pisac imao velike izglede da jednom dobije i Nobelovu nagradu. Ona je đacima prikazala i video-zapise koje je Petrović lično snimio tokom pandemije kovida, i kojima je otvorena ceremonija dodele univerzitetske književne nagrade "Luiz Vajs", kada je pročitao svoju priču o anonimnom beogradskom junaku koji nezvan ulazi u kadar tuđih fotografija.

- Pričati priče znači biti uvek u maloj prednosti u odnosu na tehnologiju, sprave i aparate kojima se sve više okružujemo – čuo se juče na Sorboni Petrovićev zapis.

Ekmečićeva je otkrila da je bilo planirano da pisac u aprilu ove godine prisustvuje dodeli nagrade, ali ga je prerana smrt nažalost pretekla u ovim namerama. O čoveku koji je odgovarao na sva pitanja, punom humora, velike inteligencije i iskrenosti, svoj sud dali su i studenti.   

- Imamo utisak za čitamo klasičan tekst, ali u njemu je uvek prisutan neki nadrealni svet iz dnevnika dečjeg sećanja – bilo je jedno od zapažanja.

Tokom marta, meseca srpskog jezika, u okviru manifestacije koju je pokrenulo Društvo za srpski jezik i književnost Srbije, na katedri na kojoj se izučava naš jezik na Sorboni organizovani su i drugi događaji. Profesorka s Beogradskog univerziteta Katarina Begović je tako juče održala predavanje o frazeologiji u srpskom, dok su u biblioteci ovog univerziteta izložena dela Gorana Petrovića.

Biće, takođe orgnizovano i čitanje prvog poglavlja Pupinove autobiografije "Sa pašnjaka do naučenjaka" uz onlajn uključenje s njegovim muzejom u Idvoru.

Studenti tokom ovog meseca imaju priliku i da se lično upoznaju sa drugim srpskim piscima u okviru pojekta koji su pre dve godine pokrenuli Institut za orijentalne jezike iz Pariza (INALKO) i profesorka Ekmečić sa Univerziteta u Strazburu. Pre nekoliko dana gostovao je Aleksandar Gatalica, dok će sledeće nedelje u Parizu i u Strazburu – na Univerzitetu i u Savetu Evrope – gost biti Jelena Lengold.

IZLOŽBA I FILM

Ova sedmica na Sorboni je posvećena centralnoevropskim gradovima, a tom prilikom izložene su i fotografije Beograda i Novog Sada, a biće prikazan i Kusturičin film "Otac na službenim putu".

- Koristimo priliku da studente pozovemo da posete i manifestacije koje drugi organizuju, da bismo i na ovaj način dali doprinos Mesecu srpskog jezika – kaže Tešić.      

Foto: Goran Čvorović

Sorbona

Foto: Goran Čvorović

Željko Tešić

Foto: Goran Čvorović

Studenti

Foto: Goran Čvorović

Livija Ekmečić i Željko Tešić

Foto: Goran Čvorović

Knjige Gorana Petrovića

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)