PARIZ DOLIVA ULJE NA VATRU: Francuska će isporučiti Kijevu stotine starih oklopnjaka

Novosti online

31. 03. 2024. u 10:18

Francuska će, kao deo novog paketa vojne pomoći Ukrajini, isporučiti Kijevu stotine starih, ali „još uvek funkcionalnih“ oklopnih vozila, rekao je francuski ministar oružanih snaga Sebastijen Lekornju u intervjuu za La Tribjun.

ПАРИЗ ДОЛИВА УЉЕ НА ВАТРУ: Француска ће испоручити Кијеву стотине старих оклопњака

foto: EPA

„Da bi držala tako veliku liniju fronta, ukrajinskoj vojsci su potrebna, na primer, naša oklopna vozila: to je ključna tačka za mobilnost trupa“, rekao je on.

Reč je o oklopnim transporterima VAB koji su stari više od 40 godina. Sada ih u francuskoj vojsci postepeno zamenjuju vozilima nove generacije Grifon. Prema rečima Lekornju, VAB, iako stara tehnologija „još uvek radi“, doneće značajne koristi Ukrajini.

„U pitanju su stotine vozila [koja će biti prebačena u Kijev] 2024. i početkom 2025. godine“, dodao je on.

Takođe, kao odgovor na zahteve ukrajinske strane da pomogne u jačanju PVO, Pariz će Kijevu isporučiti rakete Aster 30 za protivvazdušne raketne sisteme SAMP/T Mamba. Ovo je prvi evropski protivraketni sistem srednjeg dometa. Napravio ga je konzorcijum Eurosam, a rakete Aster mogu da presreću vazdušne ciljeve na udaljenosti od 600 km. Francuska i Italija su ove komplekse predale Ukrajini u leto 2023. godine.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)