I SENEGAL OKREĆE LEĐA FRANCUSKOJ? Novoizabrani predsednik afričke države najavio korenite promene i zaokret odnosa s Parizom

A.Vojinović

05. 04. 2024. u 06:45

IZNENAĐUJUĆA pobeda opozicionara i doskorašnjeg zatvorenika Basira Diomaja Faja (44) na predsedničkim izborima u Senegalu uticala je da Francuska, bivša kolonijalna sila, uperi reflektor ka još jednoj afričkoj zemlji.

И СЕНЕГАЛ ОКРЕЋЕ ЛЕЂА ФРАНЦУСКОЈ? Новоизабрани председник афричке државе најавио корените промене и заокрет односа с Паризом

Tanjug

Novoizabrani šef države u svom prvom obraćanju posle proglašenja rezultata najavio je uvođenje sistemskih promena u državi koje, između ostalog, uključuju i novi zaokret u odnosima sa Parizom. Tako bi se Senegal mogao priključiti susednim zemljama u regionu Sahela koje su minulih nekoliko godina raskinule dugogodišnje veze sa ovom zapadnom silom.

Najmlađi predsednik u istoriji Afrike i bivši poreski inspektor, koji je za manje od tri nedelje prešao put od zatvorenika do šefa države, položio je zakletvu početkom ove nedelje. U kratkom govoru je poručio da je svestan da njegova velika pobeda u prvom krugu predsedničkih izbora izražava "duboku želju stanovništva za sistemskim promenama". Posle državnih udara u Burkini Faso, Maliju i Nigeru, gde je vojna huta preuzela kormilo nad zemljom oduprevivši se francuskim uzdama, sada je još jedan lider najavio udaljavanje od bivše kolonijalne sile.

- Senegal će pod mojim vođstvom biti zemlja nade i mira sa nezavisnim pravosuđem i ojačanom demokratijom - poručio je on na inauguraciji pred stotinama senegalskih državnih zvaničnika i nekoliko šefova država.

Fajeva pobeda je iznenađenje jer je do pre godinu dana bio nepoznat široj javnosti i nikada ranije nije bio na državnoj funkciji. U zatvoru je proveo 11 meseci zbog optužbi za klevetu i nepoštovanje suda zajedno sa svojim glavnim saveznikom i najvećim opozicionim liderom Senegala Usmanom Sonkom, koga je, posle inauguracije, postavio za novog premijera. Faj je na poziciji šefa zapadnoafričke države zamenio Makija Sala, koji je na čelu Senegala bio prethodnih 12 godina i za to vreme održavao jake veze sa Francuskom.

Dve prve dame

NOVI predsednik Senegala ima dve supruge, Mari i Absu, koje će sa njime boraviti u predsedničkoj palati. Faj je tom objavom postao prvi predsednik te zemlje koji je odlučio da ne krije poligamiju. On se prvo pre 15 godina oženio sa Mari sa kojom ima četvoro dece, dok se sa drugom ženom venčao pre oko godinu dana.

Novi predsednik je, najavljujući novu eru, poručio da će ponovo pregovarati o ugovorima Senegala sa kompanijama u stranom vlasništvu o gasu, nafti i ribolovu. Takođe, poručio je da će odustati od valute CFA franak, koju podržava bivša kolonijalna sila. Tvrdi da želi da je zameni novom senegalskom ili regionalnom zapadnoafričkom valutom.

Iz kancelarije francuskog predsednika Emanuela Makrona saopšteno je da je on nazvao Faja i da mu je čestitao na pobedi, rekavši da "Francuska želi da nastavi i intenzivira bilateralne veze". Faj je, doduše, Dakarovo partnerstvo sa Parizom nazvao "tačnim", ali "nečim što se mora ponovo razmotriti". Fajev saradnik Sonko je, takođe, jedan od glavnih kritičara francuskog uticaja u Senegalu.

Bogat gasom, zlatom i naftom

SENEGAL, u zapadnoj Africi, ima oko 18 miliona stanovnika, a glavni i najveći grad je Dakar. U zemlji živi i oko 50.000 Evropljana, pretežno Francuza, kao i Libanaca, ali i Kineza i Vijetnamaca. Zemlja je bogata prirodnim resursima - gvožđem, gasom, zlatom i naftom. Senegal je bivša francuska kolonija, dok je nezavisnost stekla 1960. Zbog istorije, francuski je službeni jezik, ali ga razume manjina stanovništva. U Senegalu se govori više od 30 jezika, a najrasprostranjeniji je volof.

Francuska je, inače, donedavno bila vodeći ekonomski partner Senegala, dok se Peking sada ustalio kao glavni trgovinski saradnik. No, Pariz u afričkoj zemlji i dalje važi za ključnog investitora, iako je njegov uticaj minulih godinama blago opadao. Analitičari ocenjuju da zaokret u spoljnoj i ekonomskoj politici Senegala prema Francuskoj ne bi mogao da nastupi tako brzo, dok se predviđa da bi Pariz pre toga mogao da, sledeći primer iz susednih zemlja, svoje trupe povuče i iz Senegala, kojih ima oko 350.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)