MASKA "ČEŠLJA" BRAZILSKI SUD: Vlasnik "Tesle" oglušio se o naredbe visokog tela

A. V. V.

09. 04. 2024. u 07:00

SUDIJA brazilskog Vrhovnog suda Aleksandar de Moraes pokrenuo je istragu protiv vlasnika "Spejs Iksa" i "Tesle" Ilona Maska pošto je milijarder najavio da će ponovo aktivirati blokirane profile na svojoj društvenoj mreži "Iks". Procenjuje se da je reč o nalozima povezanim sa ekstremno desničarskim pokretima koji su objavljivali sadržaj u vezi sa neredima od 8. januara prošle godine kada su hiljade pristalica bivšeg brazilskog predsednika Žaira Bolsonara upale u Kongres, Vrhovni sud i predsedničku palatu.

МАСКА ЧЕШЉА БРАЗИЛСКИ СУД: Власник Тесле оглушио се о наредбе високог тела

Foto: EPA

Moraes je u svojoj odluci naveo da će se "Iks" suzdržati od nepoštovanja bilo kojeg već izdatog sudskog naloga, uključujući, kako je istakao, izvođenje ijedne ponovne aktivacije profila koju je blokirao Vrhovni sud. Ako "Iks" ne postupi u skladu s nalogom za blokiranje određenih naloga, kompanija će biti kažnjena sa 100.000 reala, odnosno, oko 18.000 evra dnevno, rekao je sudija.

Mask je ovim povodom na "Iksu" objavio da su ograničenja ukinuta, jer je sudski nalog neustavan. On je istovremeno pozvao sudiju Moraesa da podnese ostavku, ili da bude opozvan.

Ovaj arbitar, postao je poznat posle odluka da ograniči platforme društvenih medija u Brazilu. On, takođe, vodi istragu protiv Bolsonara i njegovih pristalica zbog njihove uloge u navodnom pokušaju državnog udara, navodi Bi-Bi-Si. Bivši predsednik je minule subote objavio snimak sastanka koji je imao sa Maskom u maju 2022. Nekoliko sati ranije, Bolsonaro je, takođe, pozvao svoje pristalice da se okupe 21. aprila.

U međuvremenu, brazilski ministar komunikacija Paulo Pimenta, kritikovao je Maska, napisavši velikim slovima da "društvene mreže nisu zemlja bezakonja".

- Nećemo dozvoliti nikome, bez obzira na novac i moć, da nam vređa domovinu - istakao je on.

Moguća blokada?

AKO se "Iks" ogluši o naredbe brazilskog sudije Vrhovnog suda, ta platforma bi mogla privremeno da bude blokirana, smatra Bruni Santos, menadžer globalnih kampanja u neprofitnoj organizaciji "Digitalna akcija". Po njenoj oceni, "Mask je delovao tako da provocira brazilsko pravosuđe. Mislim da postoji realna šansa da bi 'Iks' mogao biti blokiran".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)