PET VELIKIH ERUPCIJA ZA SAMO 24 SATA: Vlasti izdale upozorenja najvišeg nivoa, naređena hitna evakuacija ljudi (FOTO)

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

18. 04. 2024. u 17:19

INDONEZIJSKE vlasti izdale su u sredu upozorenje na cunami, nakon što je erupcija u planini Ruang izbacila pepeo u visine od par hiljada metara. Lokalni zvaničnici naredili su evakuaciju više od 11.000 ljudi.

ПЕТ ВЕЛИКИХ ЕРУПЦИЈА ЗА САМО 24 САТА: Власти издале упозорења највишег нивоа, наређена хитна евакуација људи (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP

- Vulkan na severnoj strani otoka Sulavesi imao je barem pet velikih erupcija u poslednjih 24 sata - rekli su iz indonezijskog Centra za vulkanologiju i ublažavanje geoloških katastrofa, preneo je "Jutarnji list", dodajući da prizori koji dolaze sa mesta dešavanja "nisu iz filma katastrofe".

Foto: Tanjug/AP

Vlasti su podignule na najviši nivo upozorenje na opasnost od vulkana. Više od 800 stanovnika napustilo je područje još u sredu ujutro.

Indonezija, arhipelag od 270 miliona ljudi, ima 120 aktivnih vulkana. Zemlja se nalazi u samoj blizini Pacifičkog vatrenog prstena, pojasa vulkana koji okružuje Tihi okean pa su vulkanske aktivnosti itekako učestale.

Foto: Tanjug/AP

Zvaničnici su upozorili turiste i stanovnike da se drže barem šest kilometara dalje od 725 metara visokog vulkana Raung.

Stručnjaci su zabrinuti da bi deo vulkana mogao da se uruši u more i izazove cunami kao tokom erupcije koja se dogodila 1871.

Ostrvo Tagulandang, severoistočno od vulkana, ponovno je u opasnosti a njegovi stanovnici su među onima kojima je rečeno da se evakuišu. Indonezijska nacionalna agencija za ublažavanje katastrofa saopštila je da će stanovnici biti premešteni u Manado, najbliži grad na Sulavesiju, udaljen oko šest sati vožnje brodom.

Foto: Tanjug/AP

Erupcija indonezijskog vulkana Anak Krakatau 2018. izazvala je cunami duž obala Sumatre i Jave nakon što su delovi planine pali u okean, usmrtivši 430 ljudi.

BONUS VIDEO: EKSPLOZIJA U JERUSALIMU: Viđene eksplozije, sirene zavijaju u istočnom Jerusalimu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić