"GRČKA I ŠPANIJA POD JAKIM PRITISKOM" Zapadni mediji: NATO i EU zahtevaju od dve zemlje da predaju svoje PVO sisteme Kijevu

Novosti online

22. 04. 2024. u 14:05

GRČKA i Španija su pod jakim pritiskom NATO-a i Evropske unije koje zahtevaju od njih da predaju svoje PVO sisteme Kijevu, jer „njihove potrebe nisu toliko velike kao potrebe Ukrajine“, piše „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.

ГРЧКА И ШПАНИЈА ПОД ЈАКИМ ПРИТИСКОМ Западни медији: НАТО и ЕУ захтевају од две земље да предају своје ПВО системе Кијеву

Foto MO Ukrajine

Kako se navodi u članku, lideri EU iskoristili su priliku na samitu prošle nedelje u Briselu da lično ubede premijere Španije i Grčke, Pedra Sančeza i Kirijakosa Micotakisa, da pošalju jedan deo PVO sistema Kijevu.

- Dvojici lidera, čije oružane snage zajedno raspolažu sa više od deset sistema ‘patriot’, kao i drugim sistemima, kao što je S-300, rečeno je da njihove potrebe nisu tako velike kao potrebe Ukrajine i da se oni ne suočavaju ni sa kakvom direktnom pretnjom - piše „Fajnenšel tajms“.

Prema rečima zvaničnika, manji pritisak se vrši na Poljsku i Rumuniju, koje takođe imaju PVO sisteme „patriot“, uzimajući u obzir njihov „osetljiviji položaj“ na granici sa Ukrajinom.

List piše da Ukrajina u ovom momentu ima najmanje tri „patriota“. Prethodno je Berlin objavio da će joj poslati još jedan.

Zvaničnici smatraju da će se pritisak na zemlje, prema očekivanjima, pojačati na sastanku ministara spoljnih poslova i ministara odbrane EU na današnjem sastanku u Luksemburgu.

Ističe se da je Kijev naročito zainteresovan za sisteme S-300 koje poseduje Grčka.

„Iskreno govoreći, ima zemalja kojima PVO sistemi nisu mnogo neophodni. Od svake države će biti traženo da odluči šta može da izdvoji i pošalje Ukrajini“, rekao je jedan diplomata EU, koji je učestvovao u pripremi sastanka.

Izdanje ističe da će tema Ukrajine biti glavna na današnjem sastanku šefova diplomatija EU. Prema rečima evropskog zvaničnika, najvažnija diskusija biće pokrenuta na temu šta članice EU mogu da urade po pitanju podrške Kijevu.

Prethodno je šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio da je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba „očajnički“ tražio od njega sedam sistema patriot.

Naknadno je Kuleba rekao u intervjuu izdanju Vašington post da njegova „dobra“ diplomatija nije imala uspeha i da sada planira da od Zapada oštro traži PVO sisteme „patriot“.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: MISIJA REALIZOVANA: Posade helikoptera Mi-35 i Mi-8 izvršavaju borbene zadatke u Severodonjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)