PRVO OGLAŠAVANJE SIJA POSLE DOLASKA U PARIZ: Evo šta je poručio kineski predsednik

Tanjug

05. 05. 2024. u 17:25

VEZE između Kine i Francuske su primer mirnog suživota i saradnje između zemalja sa različitim sistemima, izjavio je danas kineski predsednik Si Đinping po dolasku u Pariz, u posetu Francuskoj.

ПРВО ОГЛАШАВАЊЕ СИЈА ПОСЛЕ ДОЛАСКА У ПАРИЗ: Ево шта је поручио кинески председник

Foto: AP Photo/Michel Euler, Pool

- Razvoj veza dve zemlje takođe unosi stabilnost i pozitivnu energiju u turbulentni svet - rekao je Si, a prenosi Rojters pozivajući se na kinesku agenciju Sinhua.

Si je stigao u posetu Francuskoj povodom 60 godina diplomatskih odnosa dve zemlje, a na poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Predsednika Kine je na aerodromu u Parizu dočekao premijer Francuske Gabrijel Atal. Si Đinping će se sutra sastati sa Makronom, kao i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

U pratnji predsednika Kine su njegova supruga Peng Lijuan, član Glavnog komiteta Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK), direktor Generalne kancelarije Centralnog komiteta KPK Cai Ći, kao i član Političkog biroa Centralnog komiteta KPK i ministar spoljnih poslova Vang Ji, prenosi Kineski međunarodni radio.

U Pekingu je ranije najavljeno da će Si tokom petodnevne turneje po Evropi, osim Francuske, posetiti i Srbiju i Mađarsku.

Ovo je prva poseta lidera Kine Evropi u poslednjih pet godina. Kako piše Kineski međunarodni radio, ova poseta je od velikog značaja za promovisanje opšteg razvoja odnosa Kine sa Francuskom, Srbijom, Mađarskom i celom Evropom, a takođe će dati novi podsticaj jačanju mira širom sveta.

Predsednik Kine će, posle Francuske, 7. i 8. maja boraviti u zvaničnoj poseti Srbiji, a ugostiće ga predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavila je ranije pres služba predsednika Srbije.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKA VEŽBA: Filipini, SAD i Francuska u Zapadnom filipinskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom