OD BRISELA DO KIJEVA ŠOKIRANI NAPADOM NA FICA: Zvaničnici EU i NATO osudili tragediju u Slovačkoj

I.S.

15. 05. 2024. u 18:17

EVROPSKI zvaničnici listom navodeći da su šokirani napadom, osudili su atentat na premijera Slovačke Roberta Fica. Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je poručila da "takvi akti nasilja nemaju mesta u našem društvu" i da potkopavaju demokratiju. Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je ocenio da "ništa ne može da opravda nasilje, ili takve napade".

ОД БРИСЕЛА ДО КИЈЕВА ШОКИРАНИ НАПАДОМ НА ФИЦА: Званичници ЕУ и НАТО осудили трагедију у Словачкој

Foto Tanjug/AP

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je "šokiran i zgrožen" napadom. "Želim mu snagu za brz oporavak", naveo je Stoltenberg.

Nemački kancelar Olaf Šolc izrazio je nevericu.

- Vest o kukavičkom pokušaju atentata na slovačkog premijera Fica duboko me je šokirala. Nasilju ne sme da bude mesto u evropskoj politici - objavio je.

I britanski premijer Riši Sunak, napisao je da je "šokiran strašnom vešću. Naše misli su sa premijerom Ficom i njegovom porodicom", naveo je Sunak.

- Duboko sam šokirana vestima o kukavičkom pokušaju ubistva premijera Slovačke Roberta Fica, sve moje misli su sa njim, njegovom porodicom i prijateljskim narodom Slovačke - napisala je italijanska premijerka Meloni.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski osudio je napad: "Treba učiniti sve da se osigura da nasilje ne postane norma ni u jednoj zemlji", poručio je.

Simonjan: Eto kako oni rade

PREMIJER Slovačke je ranjen, onaj koji je rekao da je ruska Specijalna vojna operacija nastala kao rezultat divljanja ukrajinskih neonacista i da ruski predsednik Vladimir Putin nije imao drugog izbora - navela je glavna urednica medijske grupe "Rusija sevodnja" i televizijskog kanala RT Margarita Simonjan. Komentarišući pucnjavu u kojoj je ranjen Robert Fico, ona je na "Telegramu" napisala: "Eto kako oni rade".

Orban ogorčen

SVOJE ogorčenje povodom, kako je rekao, gnusnog napada na njegovog prijatelja, slovačkog premijera, izrazio je mađarski premijer Viktor Orban. "Molimo se za njegovo zdravlje i brz oporavak! Bog blagoslovio njega i njegovu zemlju!", poručio je Orban.

Hamitov: Nije slučajno!

POSLANIK ruske Državne dume Amir Hamitov ocenio je da se "Fico otvoreno protivio ukrajinskom režimu i da nije postao žrtva slučajno". Svima je očigledno da je pokušaj ubistva slovačkog premijera Roberta Fica politički zločin, rekao je poslanik Državne dume. "Mislim da je svima očigledno da je reč o političkim zločinima", napisao je na svom telegram-kanalu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića