NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

DANAS SASLUŠANJE U VEZI SA IZRUČENJEM ASANŽA AMERICI: Supruga osnivača "Vikiliksa" pojasnila tri moguća ishoda situacije

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

20. 05. 2024. u 10:24

VRHOVNI sud Engleske i Velsa održaće danas saslušanje u vezi sa izručenjem osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža Americi, a njegova supruga Stela izjavila je da se do kraja dana očekuje i odluka Suda.

ДАНАС САСЛУШАЊЕ У ВЕЗИ СА ИЗРУЧЕЊЕМ АСАНЖА АМЕРИЦИ: Супруга оснивача Викиликса појаснила три могућа исхода ситуације

Tanjug

U saopštenju se navodi da će Sud morati da donese odluku da li su dovoljne garancije koje su SAD dostavile 16. aprila.

Vlasti SAD su ranije poslale Sudu zvanične garancije da "neće zahtevati niti izvršiti smrtnu kaznu".

Asanž je u SAD optužen za krivična dela povezana sa najvećim slučajem objavljivanja poverljivih podataka u istoriji Amerike. Ukoliko bi bio proglašen krivim na osnovu iznesenih optužbi, Asanž bi mogao da bude osuđen na ukupno 175 godina zatvora.

Stela Asanž navela je da bi saslušanje moglo da ima tri ishoda.

Prvi ishod je da Asanž bude izručen, drugi da se ponovi proces, a da on ostane u britanskom zatvoru, dok je treći zakazivanje dodatnog saslušanja u kojem bi se razmatrala suština naloga za izručenje izdatog u junu 2022. godine.

Odbrana je zabrinuta da bi Asanž, ukoliko sud donese odluku da ga izruči, mogao da bude tajno transportovan u SAD vojnim avionom u roku od nekoliko časova. Odbrana bi u tom slučaju pokušala da hitno blokira izručenje preko Evropskog suda za ljudska prava, piše TASS.

Prema rečima Stele Asanž, ukoliko bi se zakazalo odvojeno, dodatno saslušanje, Džulijan Asanž bi čak mogao biti pušten iz zatvora.

(Srna)

BONUS VIDEO: HARKOV URUŠEN: Zgrade, automobili oštećeni I 20 povređenih u granatiranju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA IZNENAĐENA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što su tada uradili pojedini zaposleni u klubu - sve je zapanjilo