(ISPRAVKA) ANALITIČAR O PADU RAISIJEVOG HELIKOPTERA: Pilot predsedničke letelice imao ozbiljan problem s kontrolom letelice

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

20. 05. 2024. u 17:17

NEDOSTATAK komunikacije pilota ili nekog drugog člana letačke posade helikoptera u kojem se nalazio iranski predsednik Ebrahim Raisi ukazuje na to da je postojao „ozbiljan problem“ u kontrolisanju letelice, rekao je vazduhoplovni analitičar Kajl Bejli za Al Džaziru.

(ИСПРАВКА) АНАЛИТИЧАР О ПАДУ РАИСИЈЕВОГ ХЕЛИКОПТЕРА: Пилот председничке летелице имао озбиљан проблем с контролом летелице

Foto: Tanjug/AP

Objasnio da pilot ima dva prioritetna zaduženja - ako helikopter ima ozbiljan tehnički problem u toku leta, prvi zadatak pilota je da „održi avion u vazduhu, a zatim da komunicira“.

Bejli je istakao da nije bilo komunikacije jer pretpostavlja da je pilot bio fokusiran na let.

-S obzirom na to da je helikopter presečen da dva dela, da je repni rotor najverovatnije odsečen, a to je rezultat udarca glavne lopatice rotora u rep, rekao je analitičar.

Dodao je da je to moglo biti uzrokovano aerodinamičkim silama koje su nastale kada je pilot manevrisao da prizemlji helikopter ili možda zbog tehničkog problema.

Foto Tanjug/AP

Kao drugu mogućnost izazivanja problema Bejli je naveo kvar repnog rotora.

-Ako vidimo spiralno kretanje gde se helikopteri rotiraju za 360 stepeni, u smeru kazaljke na satu ili suprotno od kazaljke na satu, to bi moglo da ukaže na to da je repni rotor otkazao i da je bio van kontrole, zaključio je on.

Bejli je rekao da su loši vremenski uslovi i planinski teren takođe mogli da doprinesu fatalnoj nesreći.

Foto Tanjug/AP

Pol Biver, stručnjak za avijaciju i bivši pilot helikoptera, rekao je da su oblaci, magla i niska temperatura sigurno doprineli padu aviona iranskog predsednika.

Turski ministar saobraćaja Abdulkadir Uraloglu prethodno je izjavio da Raisijev helikopter nije posedovao signalni sistem ili taj sistem nije bio uključen.

Helikopter u kojem su bili predsednik Raisi i Abdolahijan srušio se juče na severozapadu Irana, u regionu Verzegan, a pored njih dvojice, poginulo je još šest osoba.

U Iranu je proglašena petodnevna žalost, a sahrana će biti obavljena sutra u Tabrizu.

NAPOMENA:

U ovom tekstu zamenjena je naslovna fotografija nakon što nam je portal Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi ukazao na to da je ista pogrešna.

Na njoj nisu bili ostaci helikoptera u kom je bio iranski predsednik, već deo olupine školskog aviona koji je pao 2020. godine, blizu Salman Shahra u Iranu.

Fotografija ispod pokazuje ostatke helikoptera koji je bio plave boje, dok se na onoj za koju se netačno tvrdi da prikazuje mesto pogibije iranskog predsednika vide ostaci aviona bele boje (uokvireno žutim).

Foto: Printskrin

Izvinjavamo se čitaocima.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEZAPAMĆEN SKANDAL: UEFA zgrozila sav normalan svet, Ubij Srbina je dozvoljeno pevati na EURO 2024!