"VAŠINGTON IZA KULISA RADI NA POTKOPAVANJU BRIKS-A" Moskva: Americi se ne dopada ništa što je van njene kontrole

Novosti online

22. 05. 2024. u 10:53

VAŠINGTONU se ne dopada ništa što je van njegove kontrole i radi iza kulisa na potkopavanju BRIKS-a, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

ВАШИНГТОН ИЗА КУЛИСА РАДИ НА ПОТКОПАВАЊУ БРИКС-А Москва: Америци се не допада ништа што је ван њене контроле

Foto: EPA

- Radi se na potkopavanju BRIKS-a, uključujući i iza kulisa, remećenju projekata, komplikovanju aktivnosti njegovih institucija - naveo je zamenik ministra.

Rjabkov je na otvaranju Akademskog foruma BRIKS-a poručio da, u uslovima sankcionog pritiska Zapada, BRIKS nastavlja da jača ulogu država-članica organizacije u međunarodnom monetarnom sistemu.

Prema njegovim rečima, u kontekstu „sve većeg pritiska“ zapadnih zemalja i njihove primene „nelegalnih sankcionih mera“, očigledna je potreba da se udalji od monopola američkog dolara.

- Trenutna situacija u globalnoj ekonomiji stvara talase nestabilnosti, izaziva nove krize i odlaže izglede za postizanje ciljeva održivog razvoja. Nastavljamo da jačamo ulogu država BRIKS-a u međunarodnom monetarno-finansijskom sistemu - primetio je Rjabkov.

Visoki diplomata istakao je da BRIKS posvećuje „sve veću pažnju“ pronalaženju alternativnih metoda transgraničnog plaćanja.

Osim toga, on je napomenuo da povećana pretnja od terorizma i izazovi u informacionom prostoru zahtevaju od zemalja članica BRIKS-a da traže kolektivne odgovore.

Komentarišući tvrdnje Pentagona da je Rusija navodno izvela protivsatelitski uređaj u nisku orbitu Zemlje, Rjabkov je rekao da je reč o informacionoj prevari.

Akademski forum BRIKS organizovan je u godini predsedavanja Rusije udruženju i 300. godišnjici Ruske akademije nauka. Predsedavanje BRIKS-u prešlo je na Rusiju 1. januara, trajaće do kraja godine i obuhvata više od 250 događaja koji imaju širok spektar tema. Glavni događaj biće samit BRIKS-a u oktobru 2024. godine u Kazanju.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: MI NISMO GENOCIDAN NAROD: Pamtimo - Ponosna Srbija i Srpska

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ENGLESKA ODLEPILA ZA SRBINOM: Milan Tarot raspametio Britaniju zbog EURO 2024! On je naslednik Nostradamusa!