"NASTAVITE DA SE TRUDITE" Lavrov: Zadatak Zapada da izoluje Rusiju - iluzoran i nedostižan cilj

Novosti online

29. 05. 2024. u 11:59

ZADATAK zapadnih zemalja da izoluju Rusiju je očigledno iluzoran, nedostižan cilj, ali današnji zapadni političari mogu ozbiljno težiti tome, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

НАСТАВИТЕ ДА СЕ ТРУДИТЕ Лавров: Задатак Запада да изолује Русију - илузоран и недостижан циљ

Foto AP

- Zadatak da se Rusija izoluje i da se spreči njen razvoj, potpuna realizacija njenog potencijala je, naravno, iluzoran i utopijski. Međutim, s obzirom na kvalitete današnjih političara na Zapadu, moguće je da će oni ozbiljno uvrstiti iluzije i utopiju u svoj praktični program. Što se kaže, neka nastave da se trude - rekao je Lavrov.

Kako je dodao, niko ne sumnja da će se ta politika završiti neuspehom.

Greška što NATO nije raspušten

Mnogi analitičari smatraju da je nakon raspada SSSR-a i raspuštanja Varšavskog pakta, trebalo da bude raspušten i NATO blok, ocenio je Lavrov.

- Danas mnogi istoričari, odgovorni analitičari, eksperti na Zapadu, pre svega, govore ono o čemu su njihove kolege govorile dugi niz godina, pa čak i decenijama. Naime, kada je raspušten Varšavski pakt, kada se SSSR otvorio za ujedinjenje sa Evropom, SAD, Zapadom u celini na osnovu jednakosti, međusobne koristi, poštovanja, NATO niko nije raspustio, niti je nameravao to da uradi. Mnogi smatraju da je to greška - objasnio je Lavrov.

On je napomenuo da je i američki ekonomista Džefri Saks nedavno ponovo podsetio na tu istorijsku grešku.

- To nije urađeno, ali sada sa sigurnošću možemo da kažemo da je razlog za tu odluku neuništiva želja SAD da sačuvaju NATO kao instrument kontrole nad Evropom - zaključio je Lavrov.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: LANSIRANE HAMASOVE RAKETE: Prvi put posle četiri meseca

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TENISKI POTRES: Janik Siner odlučuje da li Novak Đoković igra Vimbldon?