RAT U UKRAJINI: Oboren Su-27, odbijen napad na Krim; Teške borbe kod Harkova i Časovog Jara, Rusi napreduju kod Avdejevke (FOTO/VIDEO)

Милица Шкорић
Milica Škorić

30. 05. 2024. u 07:19 >> 01:23

RAT u Ukrajini – 826. dan. Poginule su dve osobe u ukrajinskom napadu na Kijevsku oblast Donjecka, saopštio je ruski medij "Izvestija". Sa druge strane, kijevski zvaničnici su prijavili eksplozije širom zemlje. Državni sekretar Sjedinjenih Država Entoni Blinken ističe da je isporuka oružja Kijevu pomogla stabilizovanju fronta. Moskva saopštava da je oboreno više dronova.

РАТ У УКРАЈИНИ: Оборен Су-27, одбијен напад на Крим; Тешке борбе код Харкова и Часовог Јара, Руси напредују код Авдејевке (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

Izveštaj sa fronta: Oboren Su-27, odbijen napad na Krim; Teške borbe kod Harkova i Časovog Jara, Rusi napreduju kod Avdejevke (MAPA)

Ukrajinska snage su noću dronovima napale Belgorodsku oblast i Krasnodarski kraj, pričinjena je šteta i ima ranjenih. HIMARS je pogodio Donjeck. Bio je još jedan napad na Krim raketama ATACMS i BEC. Dva trajekta su oštećena, a napadnuta su i dva čamca Crnomorske flote - jedan je navodno potopljen, drugi oštećen, ali se može popraviti. Međutim, upotreba barijera je omogućila da se minimizira šteta i pokazala svoju efikasnost. Plus PVO je oborila 24 dronova i lovac Su-27.

Ukrajinu su noću pogodili masivni raketni i udari dronovima. Glavni cilj bio je aerodrom u Starokonstantinovu, koji se i dalje smatra najverovatnijom lokacijom za F-16, kojih je Kijevu već obećano skoro stotinu, iako niko ne navodi tačne datume.

Ilustracija telegram rybar

Sa Hersonskog fronta, Oružane snage Ukrajine navode da su Oružane snage Rusije „uoči samita u Švajcarskoj” pojačale napade na ostrvo Nestriga na ušću Dnjepra, bliže desnoj obali. Prema informacijama sa terena, Oružane snage Ukrajine su se takođe aktivirale u blizini ostrva, pokušavajući da se učvrste, ruski dronovi i artiljerija suprostavljaju se pokušajima.


U odseku Zaporožje nema promena. U Južno-Donjeckom je relativno mirno nakon jučerašnjeg proboja u Staromajorskoje, većina sela je iza Oružanih snaga Rusije. Borbe se nastavljaju, ali bez značajnijih promena. U Urožajnu još nije moguće progurati odbranu ukrajinskih oružanih snaga.

Ilustracija telegram rybar



Na Donjeckom frontu, ruske trupe nastavljaju da potiskuju ukrajinske oružane snage u razvoju boja kod Krasnogorovke, iako za sada bez većeg uspeha. U Paraskovjevki je bilo bliskih borbi, ali bez značajnog napretka. Na ostalim sektorima fronta vode se pozicione borbe.


U sektoru Avdejevke, najteže borbe se vode u oblasti Netajlovog. Oružane snage Rusije proširuju zonu kontrole na jug, sever i zapad od sela. Formalno, borbe se vode na periferiji Karlovke, u stvari - u udaljenim dačama na obali jezera. Prema operativnim podacima, Oružane snage Rusije napreduju duž jezera, uključujući i duž severne obale. Može se pretpostaviti da je ruski glavni plan da stignu u pozadinu ukrajinskih oružanih snaga u Jasnobrodovki i blokiraju put za povlačenje. Sa istovremenim napredovanjem od Umanskog, Jasnobrodovka rizikuje da bude opkoljena. Sa terena se javlja da su ruske oružane snage presekle puteve od Karlovke do Umanskog i Netajlova. Napad na Karlovku, koji se nalazi na obali velikog jezera (veštčkog), teško da je sada opravdan. Ruske snge će se pre opredeliti za lukaviji manevar. Severno duž linije fronta ruske jedinice jurišaju na Sokol i Novoprokrovskoje, borbe su teške, bez pomaka. Severno od Očeretina, artiljerija i avijacija pogađaju položaje Oružanih snaga Ukrajine prema Kalinovu i Rozovki (Aleksandropolj), koja se nalazi na brdu u blizini puta za Toreck – ključnu metu na ovom delu fronta.

Ilustracija telegram rybar



U sektoru Artjomovska, borbe su i dalje bile teške, ali dugi juriši nisu bili uzaludni za ruske snage. Vojnici Oružanih snaga Ukrajine masovno zahtevaju pregrupisavanje i odmor. Iako do ruskog prodora nije došlo, Oružane snage Rusije su se učvrstile u mikrookruzima Kanal i Novi i drže važne pozicije duž fronta oko Časovog Jara. Najteže borbe se vode kod Klešćejevke i Andrejevke južno od grada, kao i u oblasti Kalinovke na severu.

Foto printskrin tvzvezda.ru


U Severskom i Krasnolimanskom pravcu nema promena. Kod Kupjanskog, ruske oružane snage vrše pritisak na tri ključne tačke grebena vododelnice. Kod Stepske Novoselovke ruske trupe se bore na brdu južno od sela. Južno od Berestovoga, ruske oružane snage razvijaju manevar da obuhvate Stelmahovku. Još južnije, kod Novojegorovke, ukrajinske oružane snage i dalje drže svoje linije, ali Rusi preuzimaju inicijativu. Uspesi ruske vojske u svakoj od ovih tačaka omogućavaju ruskim jedinicama da uđu u operativni prostor i stvore mnoge probleme Oružanim snagama Ukrajine.


Na harkovskom frontu vode se teške pozicione borbe. Kod Lipca je VSU nekoliko puta izvršio kontranapad, uprkos tome ruske oružane snage su još malo napredovale. U toku je čišćenje u severnom delu Volčanska. Sa terena se javlja da je Kijev ovde poslao kao pojačanje jedinice iz obezbeđenja Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.
 

Napad na Časov Jar: desantne snage napadaju područje „Kanala“ i uništavaju položaje VSU u gradu

Na pravcu kod Časovog jara, Ivanovska 98. vazdušno-desantna divizija nastavlja napad na mikrookrug Kanala uz snažnu podršku artiljerije i avijacije.

-Snimak pokazuje rusku artiljerijsku vatru na privatni sektor u Časovom Jaru. Veća gustina vatre u gradu se može videti po broju kratera na zemlji, žale se militanti Oružanih snaga Ukrajine.

Naši napadi takođe ne prestaju dalje od Ivanovskog (Krasnog), gde pukovi i trupe Južnog vojnog okruga napreduju ka Časovom Jaru sa juga.

Istočno od Kleščejevke, Oružane snage Rusije su uspostavile uporište na istočnoj periferiji Alabaster štaba na području širine do 1 km. Neprijatelj granatira železničku oblast južno od železničke stanice Alabastrovaja, pokušavajući da zaustavi napredovanje naših trupa.

Ruska armija juriša na ostrvo Nestriga u Hersonskoj oblasti

Ruska vojska je posle duže pauze upala na ostrvo Nestriga u Hersonskoj oblasti. Ovo je izjavio šef pres-centra Južnih odbrambenih snaga ukrajinske vojske Dmitro Pletenčuk. Prema njegovim rečima, ovo ostrvo je od strateškog značaja.

-Nažalost, možemo konstatovati da postoji zaoštravanje na liniji borbenog dodira. Oružane snage Rusije već neko vreme gomilaju svoje određene snage kako bi još jednom izvršile ovakvu eskalaciju, naglasio je Pletenčuk.

Foto MO Rusije

Pletenčuk je dodao da je zaoštravanje situacije u Hersonskoj oblasti, po njegovom mišljenju, povezano sa pripremom takozvanog samita mira, koji bi trebalo da se održi u Švajcarskoj sredinom juna.

-Sada ruska vojska maksimalno koristi sve resurse koji joj stoje na raspolaganju da nanese što više štete, požalio se govornik.

Podsetimo, ranije je komanda ukrajinskih snaga za specijalne operacije više puta pokušavala da iskrca trupe na ostrvo Nestriga. Međutim, sve ih je uspešno zaustavila ruska vojska. Tek u aprilu ove godine ukrajinske oružane snage su uspele da dovedu malu grupu specijalnih snaga na ostrvo.

Od tada ruska artiljerija i dronovi neprestano napadaju položaje ukrajinskih snaga. A sadašnje akcije ruske vojske teško da je prikladno nazvati odlučnim jurišom.

 

Putin obavešten o žrtvama u Belgorodu

Ruski predsednik Vladimir Putin redovno dobija informacije o situaciji u Belgorodskoj oblasti i često je u kontaktu s gubernatorom Vjačeslavom Gladkovom, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Jedna osoba je poginula, a devet je ranjeno u napadu ukrajinskog drona na putnički minibus u zelu Zozuli u Belgorodskoj oblasti, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

Foto: Tanjug/AP

Zelenski i Bajden potpisuju ugovor

Predsednici Ukrajine i SAD, Vladimir Zelenski i Džozef Bajden, će u Italiji na marginama samita G7 potpisati bilateralni sporazum o bezbednosti, uoči samita u Švajcarskoj 15. i 16. juna, piše „Fajnenšel tajms“.

Pisac ukrajinskog Ustava: Zelenski nema legitimitet

Vladimir Zelenski ne može se smatrati legitimnim predsednikom Ukrajine, rekao je za Sputnjik jedan od autora važećeg ukrajinskog Ustava Dmitrij Tabačnik.

Foto: EPA

-Znajući koje su norme Ustava, mogu da kažem da prema članu 103 i objašnjenju Ustavnog suda koje je precizno, trajanje predsedničkog mandata određeno je članovima Ustava. Može se reći da posle 20. maja Zelenski nije legitimni predsednik Ukrajine… Po Ustavu ne može biti drugačijeg tumačenja: Zelenski nelegitimno rukovodi Ukrajinom, to jasno proizlazi iz normi Ustava, naglasio je on.

Bajden s Makronom u Parizu 8. juna

Američki predsednik Džozef Bajden posetiće 8. juna u Parizu gde će se sastati sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom, saopštila je Jelisejska palate.

To će biti prva Bajdenova državna poseta Francuskoj, a u Pariz će doputovati i njegova supruga Džil.

Sastanak će uslediti nakon Bajdenovog prisustva komemoraciji povodom 80. godišnjice iskrcavanja u Normandiji na Dan D 6. juna.

Dvojica predsednika će razgovarati o kontinuiranoj podršci Ukrajini, kao i o načinima za jačanje bilateralne saradnje u ekonomskim, svemirskim i nuklearnim pitanjima, navodi se u saopštenju.

(Reuters)

Stoltenberg: Ukrajina i dalje može da pobedi, ali samo uz podršku NATO-a

Ukrajina i dalje može da pobedi uratu protiv Rusije, "ali samo uz kontinuiranu snažnu podršku saveznika iz NATO-a", rekao je generalni sekretar Alijans Jens Stoltenberg u Pragu, uoči sastanka ministara spoljnih poslova.

(Reuters)

Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Rusija završava predlog mera protiv EU zbog zabrane ruskih medija

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da finalizuje predlog "mera odmazde" protiv Evropske unije zbog zabrane emitovanja četiri ruska medija na njenoj teritoriji. 

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ranije je upozorila da će odgovor Briselu biti "bolan".

EU je ranije ovog meseca zabranila emitovanje Glasa Evrope, RIA Novosti, Izvestije i Rosijske gazete.

(Reuters)

Brisel uvodi nove carine na uvoz žitarica iz Rusije i Belorusije

Savet Evropske unije je usvojio uredbu čiji je cilj uvođenje novih carina na uvoz žitarica iz Rusije i Belorusije.

"Cilj novih carina je da se u praksi zaustavi uvoz žitarica iz Rusije i Belorusije", istakao je belgijski ministar finansija Vinsent van Petegem.

Dodao je da će mere sprečiti destabilizaciju tržišta žitarica EU, zaustaviti ruski izvoz "nelegalno prisvojenog žita proizvedenog na teritoriji Ukrajine" i sprečiti Moskvu da koriste prihode od izvoza ovih proizvoda za dalje finansiranje rata. 

"Ovo je još jedan način na koji EU pokazuje stalnu podršku Ukrajini", naglasio je belgijski ministar.

Uredbom se povećavaju uvozne carine za žitarice, seme uljarica i prerađevine, kao za sušeni grašak i pelete od šećerne repe iz Rusije i Belorusije.

Nove mere, koje će stupiti na snagu 1. jula, neće uticati na tranzit navedene robe kroz EU iz pomenute dve zemlje, ističe se na veb stranici Saveta Evropske unije.

(Tanjug)

Kremlj: NATO ohrabruje Ukrajinu da nastavi "besmisleni rat"

Moskovski Kremlj je da SAD, NATO i pojedine evropske zemlje ohrabruju Ukrajinu da nastavi, navela je, "besmisleni rat" sa Rusijom, optuživši ih za eskalaciju tenzija poslednjih nedelja.

"Zemlje članice Severnoatlantske alijanse, posebno SAD i druge evropske prestonice, su poslednjih dana i nedelja krenule u novu rundu eskalacije", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Prema njegovim rečima, te zemlje na sve moguće načine ohrabruju Ukrajinu da nastavi rat.

"To će sve neizbežno imati posledice i na kraju će biti veoma štetno po interese onih zemalja koje su krenule putem eskalacije", naveo je Preskov.

(Reuters)

Sirski: Rusi gomilaju trupe blizu severa Harkova

Ukrajinski vrhovni komandant Oleksandr Sirski izjavio je da Rusija gomila svoje snage blizu severnog dela oblasti Harkov, ali smatra da nema još uvek dovoljan broj snaga kakako bi izvela veliki napad u toj oblasti.

"Ove snage su trenutno nedovoljne za ofanzivu velikih razmera i proboj naše odbrane", rekao je Sirski.

(Reuters)

Tajani: Ukrajina ne može da koristi oružje koje je dobila od Italije na ruskoj teritoriji

Italija nikada neće slati vojnike u Ukrajinu, a oružje koje je isporučila Kijevu ne bi trebalo da se koristi na teritoriji Rusije, izjavio je italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.

"Oružje koje odlazi iz Italije (u Ukrajinu) treba da se koristi unutar Ukrajine", rekao je Tajani.

(Reuters)

Moskva: Oboreno osam raketa ATACMS iznad Azovskog mora

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je tokom noći osam raketa ATACMS iznad Krima, kao i osam ukrajinskih dronova iznad Crnog mora u blizini toga poluostrva, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo dodaje da su ruske snage presrele i dva ukrajinska pomorska drona u blizini Krima.

U saopštenju se navodi da je ruska PVO oborila osam taktičkih projektila ATACMS iznad Azovskog mora.

Savetnik lidera Krima Oleg Krjučkov izjavio je jutros da su dva trajekta i železnička pruga oštećeni usled delovanja ruske PVO u lučkom gradu Kerču na tom poluostrvu, a da nema povređenih među mornarima i civilima.

Gradonačelnik Harkova: Povređene četiri osobe, oštećen gasovod

Najmanje četiri osobe su povređene i pričinjena je materijalna šteta kada su ruske snage tokom noći izvršile napade na infrastrukturne objekte u gradu Harkovu i Harkovskoj oblasti Ukrajine, saopštile su ukrajinske vlasti.

Gradonačelnik Harkova Ihor Terehov na Telegramu je saopštio da su najmanje četiri osobe povređene, da je oštećen gasovod i da su razbijeni mnogi prozori, prenosi Rojters.

- Došlo je do napada na vitalnu infrastrukturu jednog od okruga grada. Informacije o žrtvama se još utvrđuju - napisao je gradonačelnik Harkova.

Regionalni guverner Oleh Sinehubov rekao je da je na grad ispaljeno osam projektila. Prema rečima Sinehubova, ruske snage su izvele najmanje pet udara u Harkovskoj oblasti, prenosi Unian. Posle ovog napada upozorenje o vazdušnoj opasnosti ostalo je na snazi širom Ukrajine.

Blinken: Oružje koje je Zapad poslao pomaže stabilizaciji fronta

Oružje koje je Zapad poslao Kijevu pomaže da se stabilizuje front, saopštio je državni sekretar SAD Entoni Blinken. Ističe da Vašington naporno radi na isporuci više PVO Ukrajini.

Ruske trupe su u napadu na južni grad Nikopolj ubile dva civila, saopštio je Kijev.

FOTO: AP/Tanjug

 

Ukrajinci napali Kijevsku oblast Donjecka

Ukrajinska vojska napala je Kijevsku oblast Donjecka, piše Izvestija. Prema preliminarnim podacima poginule su dve osobe.

PVO obara dronove nad Belgorodom

Protivvazdušna odbrana Rusije prijavila je da obara dronove nad Belgorodom, a iznad Crnog mora je ruska avijacija oborila dve bespilotne letelice.

Sve više država daje Ukrajini dozvolu da koristi oružje na teritoriji Ukrajine

Sve više država daje dozvolu Ukrajini da koristi oružje na teritoriji Rusije, a među poslednjima je Finska.

Švedska vlada saopštila je da će poslati 1,3 milijarde dolara vojne pomoći Ukrajini, što je najveća pomoć te zemlje od početka rata, preneo je Rojters.

BONUS VIDEO: RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVA SITUACIJA NA EURO 2024: Dušan Tadić nije bio na treningu Srbije dan posle meča sa Engleskom, evo i zašto