"PROTIVNIK NEĆE DOBITI PAUZU" Lavrov: Rusija je za mir, a ne primirje u Ukrajini

Novosti online

30. 05. 2024. u 09:23

MOSKVA ostaje otvorena za pregovore o Ukrajini, ali je reč o miru, a ne o primirju, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

ПРОТИВНИК НЕЋЕ ДОБИТИ ПАУЗУ Лавров: Русија је за мир, а не примирје у Украјини

Foto AP

- Više puta smo govorili, između ostalog i na najvišem nivou, da Rusija ostaje otvorena za pregovore. Međutim, treba jasno razumeti da se tu radi o miru, a ne o primirju. Nema smisla da dajemo protivniku pauzu koju će on ponovo iskoristiti za pregrupisavanje i naoružavanje - istakao je Lavrov.

On je naglasio da teoretski postoji mogućnost da se „ubrza“ političko rešavanje ukrajinske krize.

- Da bi se to dogodilo, neophodno je da Zapad prestane da pumpa Ukrajinu oružjem, a da Kijev obustavi borbena dejstva. Što se to pre dogodi, to će pre početi političko rešavanje situacije - ocenio je Lavrov.

Takođe je kazao da Rusija smatra ideju o hipotetičkom sazivanju mirovne konferencije o ukrajinskom sukobu uz učešće Moskve i Kijeva mogućim nastavkom napora Kine da stvori uslove za rešavanje te krize.

- Delimo stav da je, pre svega, neophodno eliminisati osnovne uzroke krize, osigurati interese svih strana i da to bude praćeno postizanjem sporazuma na osnovu principa jednake i nedeljive bezbednosti. Još jednom naglašavam: to podrazumeva poštovanje realne situacije na terenu, koja je odraz volje ljudi koji tamo žive - naglasio je Lavrov.

Međutim, kako je dodao, teško je zamisliti dijalog o miru, s obzirom na to da je u Kijevu na vlasti „ratna partija“. On je napomenuo da je 30. septembra 2022. godine u Ukrajini uvedena pravna zabrana za pregovore sa Rusijom.

- Ta partija nastoji, bar na rečima, da pobedi Rusiju na 'bojnom polju'. U takvim uslovima teško je zamisliti dijalog o miru - istakao je Lavrov.

Takođe je konstatovao da su SAD postale saučesnik u zločinima Kijeva.

- U američkoj strategiji nacionalne bezbednosti Rusija je označena kao neposredna pretnja. SAD i NATO direktno govore da je njihov cilj da nanesu našoj zemlji 'strateški poraz'. U tom kontekstu, sudbina civilnog stanovništva ruskih gradova ne interesuje Belu kuću, koja je postala saučesnik u zločinima kijevskog režima - ocenio je Lavrov.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: PUTIN U PEKINGU: Pogledajte ceremoniju dobrodošlice ruskom lideru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RONALDOVA ŽENA NIKAD IZAZOVNIJA: Lepa Georgina mamila uzdahe na Evropskom prvenstvu (FOTO)