"BAJDEN DAO DOZVOLU" Zvaničnik Stejt departmenta: Predsednik odobrio Ukrajini da gađa mete u Rusiji koje su pretnja po Harkov

Novosti online

31. 05. 2024. u 08:38

PREDSEDNIK SAD Džozef Bajden dao je dozvolu Ukrajini da koristi američko oružje za kontrabaterijsku borbu protiv ciljeva na teritoriji Rusije koji su pretnja po region Harkova, ali je ostavio na snazi zabranu primene raketa „atakams“ i drugog oružja dugog dometa, rekao je predstavnik Stejt departmenta.

БАЈДЕН ДАО ДОЗВОЛУ Званичник Стејт департмента: Председник одобрио Украјини да гађа мете у Русији које су претња по Харков

Tanjug

- Predsednik je nedavno naložio svom timu da omogući Ukrajini da koristi oružje koje su joj isporučile SAD u kontrabaterijske svrhe u regionu Harkova, kako bi Ukrajina mogla da odgovori ruskim snagama koje je napadaju ili se spremaju da je napadnu - rekao je sagovornik Sputnjika.

Pritom, Stejt department je saopštio da se „politika u vezi sa zabranom upotrebe operativno-taktičkih raketa 'atakams' ili oružja dugog dometa“ nije promenila.

U međuvremenu, list „Njujork tajms“ piše da je Pentagonu naloženo da izradi za Ukrajinu tačne instrukcije koje ciljeve u Rusiji će Oružane snage Ukrajine moći da gađaju američkim oružjem.

Kako je precizirano u članku, ministar odbrane SAD Lojd Ostin već je dao određene naloge komandantu Združenih snaga u Evropi Kristoferu Kavoliju.

Podsećamo, prethodno je list „Politiko“ pisao da je američki predsednik Džozef Bajden tajno odobrio da ukrajinska vojska izvodi udare američkim oružjem unutar teritorije Rusije, te da se radi o oblastima koje se graniče sa Harkovskom oblašću.

BONUS VIDEO: LANSIRANE HAMASOVE RAKETE: Prvi put posle četiri meseca

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ENGLESKA U VELIKOJ PANICI: Šta ćemo ako se Srbija sad povuče sa EURO 2024?!