BAJDEN IMA PLAN ZA MIR U GAZ: Netanijahu će se obratiti Kongresu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

01. 06. 2024. u 21:20

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanijahu obratiće se kasnije danas američkom Kongresu, nakon što je predsednik Džozef Bajden izneo predlog o planu za primirje u Pojasu Gaze.

БАЈДЕН ИМА ПЛАН ЗА МИР У ГАЗ: Нетанијаху ће се обратити Конгресу

Tanjug

U saopštenju, Netanijahu je poručio da je "uzbuđen zbog privilegije da pred predstavnicima američkog naroda i celog sveta iznesem istinu o našem pravednom ratu protiv onih koji žele da nas ubiju".

U saopštenju iz kabineta premijera Izraela napomenuto je da će on biti prvi svetski lider koji će se po četvrti put obratiti na zajedničkoj sednici dva doma Kongresa, prenosi Tajms of Izrael.

Ranije danas, Bajden je izneo predlog o primirju u Gazi, a prekid vatre bi se odvijao u tri faze.

On je rekao rekao da će prva faza predloženog sporazuma trajati šest sedmica i da uključuje potpuni prekid vatre, povlačenje izraelskih snaga iz svih naseljenih oblasti Gaze i oslobađanje određenog broja talaca, uključujući žene, stare i ranjene, u zamenu za oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika, navodi AP.

Tela ubijenih talaca bi bila vraćena njihovim porodicama, a humanitarna pomoć bi se povećala tokom prve faze na 600 kamiona dnevno kojima bi bio dozvoljen ulazak u Pojas Gaze.

Druga faza bi uključivala oslobađanje svih preostalih živih talaca, uključujući vojnike muškarce, a izraelske snage bi se povukle iz Gaze.

Treća faza bi uključivala poziv na početak velike obnove Pojasa Gaze.

Netanijahu je, uprkos tome, poručio da neće biti trajnog primirja dok ne uništi Hamas.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBI PEVALI, A ONDA... Onda su naišli Danci i desilo se - ovo! (VIDEO)