RAT U UKRAJINI: Nemački general - Kijev da koristi patriote nad Rusijom; Rusi napreduju kod Časovog Jara i u Staromajorskom (FOTO/VIDEO)

Novosti online

02. 06. 2024. u 07:28 >> 02:11

RAT u Ukrajini – 830. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Немачки генерал - Кијев да користи патриоте над Русијом; Руси напредују код Часовог Јара и у Старомајорском  (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP/MO Rusije

 

Izveštaj sa fronta: Proboj kod Časovog Jara, ruske snage šire front kod Avdejevke (MAPA)

Oružane snage Ukrajine neprestano i svim silama udaraju na civile. Noću su napali belgorodsku granicu i sam Belgorod, gde je bilo mrtvih, uključujući zamenika načelnika jednog od okruga u regionu, i mnogo ranjenih. Dronovi su oboreni u Kurskoj oblasti i iznad Azovskog mora. HIMARS je oštetio kuću u Makejevki.

Ilustracija telegram rybar


Posle udara ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga eksplozije su se čule u oblastima Vinica, Nikolajev, Odesa i Hmeljnicki. Došlo je do udara na vazduhoplovnu bazu Kanatovo u Kirovogradskoj oblasti, gde su stacionirani MiG-29 i Su-27. Kako se navodi, pogođena su baza MTR, artiljerac i položaji MLRS, odakle su Oružane snage Ukrajine napale Časov Jar iz Slavjanska.


U hersonskom pravcu nema promena. Dronovi Oružanih snaga Ukrajine u velikoj meri komplikuju situaciju u ovoj oblasti: FPV dronovi sa kamerama za noćno osmatranje lete noću; postoje dronovi sa AI koji lete u roju i napadaju našu opremu 25-30 km od desne obale; dronove obaraju ruski Orlani i Eleroni. A ruski sistemi za elektronsko ratovanje su nemoćni protiv mnogih od njih.

U pravcu Zaporožja, Oružane snage Rusije napreduju kod Mirnog, koji je severozapadno od Rabotina. U Južno-Donjeckom sektoru, u blizini Urožajnog, ruske trupe izvode tenkovske napade „vrteške”: dok jedan tenk puca na poziciju, drugi tenk u zaklonu puni municiju, a zatim zamenjuje prvi. Manevar vam omogućava da pokrijete VSU neprekidnom vatrom. Linija fronta ovde danas ostaje nepromenjena.

Na Donjeckom frontu ruska vojska je napredovala još 1 km ka autoputu Ugljedar-Konstantinovka. U Krasnogorovki se vode gradske borbe, ruske trupe metodično potiskuju ukrajinske oružane snage.

Ilustracija telegram rybar



Na Avdejevskom pravcu, Oružane snage Rusije proširile su svoj front južno od Novoaleksandrovke i Kalinova, krećući se duž istočne periferije Novoaleksandrovke pod napadima dronova Oružanih snaga Ukrajine. Na jugu su ruske trupe zašle dublje u odbranu Oružanih snaga Ukrajine još 1 km kod Sokola, i napredovali na jugoistoku sela, preteći Oružanim snagama Ukrajine u Novopokrovskom. Na jugu ruska vojska napreduje od Semjenovke do Prvoselovke. Još niže duž fronta, ruska jurišna avijacija preuzela je kontrolu nad poljem severno od Netajlova i stigla do južne periferije Jasnoborodovke.

Ilustracija telegram rybar



U sektoru kod Artjomovska, ruske oružane snage su izgleda probile odbranu Oružanih snaga Ukrajine severno od Časova Jara, kod Kalinovke. Tu su rsuke trupe pokušavale da pređu kanal Severski Donjec-Donbas. U samom Časovom Jaru, ruske trupe guraju Oružane snage Ukrajine iza kanala severno i južno od mikrookruga Kanal. Uspeha ima i u višespratnim zgradama koje su nedeljama na udaru. Jurišne grupe su uhvatile ovo područje u klešta. U jugoistočnoj zoni mikrookruga. Kanal rade VBR sistemi TOS.

Iz Severskog sektora izveštavaju o aktivnim borbama kod Razdolovke. Na Krasnolimanskom nije bilo aktivnosti na terenu, artiljerija radi. Na Kupjanskom, od Kislovke i Ivanovke, ruske trupe nastavljaju sa napadima na Stepovaju Novoselovku, za sada bez značajnijeg uspeha. Kod Berestovoga Oružane snage Rusije kreću se duž pruge ka Stelmahovki.


Na harkovskom pravcu na severu Volčanska, Oružane snage Ukrajine u malim grupama konstantno vrše kontranapad. Bilo je izveštaja da su grupe Oružanih snaga Ukrajine, ojačane rezervama, uspele da povrate deo položaja u Volčansku. Ruski izvori još nisu potvrdili informaciju. Kod Lipcova situacija ostaje nepromenjena. Do sada im kontranapadi Oružanih snaga Ukrajine nisu doneli uspeh, uprkos uvođenju značajnih rezervi u bitku.
 

NATO plan od 100 milijardi dolara pomoći: Kjev nezadovoljan

Kijev ima pritužbe na plan NATO-a za izdvajanje sto milijardi dolara pomoći, piše „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na izvor u Alijansi.

List navodi da blok faktički neće predati nova sredstva Ukrajini, jer se radi o već dodeljenim sredstvima.

Foto AP

-Namera je dobra…, ali će NATO malo toga dodati, primetio je sagovornik lista.

Prema njegovim rečima, Alijansa smatra da će „dupliranjem“ već obećanih finansijskih sredstava moći da se poveća efikasnost koordinacije njihovog transfera Kijevu.

Kako se primećuje, pristalice takvog plana na ovaj način žele da garantuju da će sve zemlje Alijanse dati „pravedan“ doprinos pomoći Ukrajini na osnovu ekonomskog potencijala svake od njih.

Osim toga, Ukrajina se i dalje nada napretku po pitanju svog članstva u NATO-u, što se još ne dešava, zaključio je autor članka.

 

Nemački general: Kijev može da koristi patriote na Rusijom

Načelnik specijalnog štaba za Ukrajinu pri nemačkom Ministarstvu odbrane general-major Kristijan Frojding smatra da bi Kijev mogao da upotrebi protivvazdušne raketne sisteme „patriot“ za obaranje ruske avijacije iznad teritorije Rusije.

Foto: AP

Napadnuto 10 naselja u Kurskoj oblasti

Oružane snage Ukrajine su tokom proteklog dana izvršile napade na više od deset naselja u Kurskoj oblasti, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora ove oblasti Aleksej Smirnov.

On je istakao da u napadima nije bilo žrtava. U selu Tjotkino oštećena je gasovodna cev.

Pogođena vinarija u kojoj su bile trupe VSU

Ruske snage izvele su napad na vinariju „Olivija“ u naselju Parutino u Nikolajevskoj oblasti, gde je bila bazirana ukrajinska vojska, saopštio je koordinator nikolajevskog proruskog ilegalnog pokreta Sergej Lebedev za Sputnjik.

On je dodao da je u tom naselju zabeležena paljba iz sistema „hajmars“ na Hersonsku oblast i, moguće, na Krim.

 

 

Vremjevski pravac: Preuzimanje kontrole nad većinom Staromajorskog i pozicionih bitaka u Urožajni (MAPA)

Ruske trupe nastavljaju da uspešno proširuju zonu kontrole u ​​Staromajorskom, koja je izgubljena prošle godine tokom letnje kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine.

Jedinice Oružanih snaga Rusije iz 394. motorizovanog puka napredovale su dalje ka severu, preuzimajući punu kontrolu nad ulicom Mira i ulicom Zorjanaja. Istovremeno, Oružane snage Ukrajine i dalje drže položaje u ulici Molodežnoj i na periferiji Višnjeve ulice, duž koje ostaje ruta snabdevanja jedinica Oružanih snaga Ukrajine u selu od Makarovke.

Ilustracija telegram rybar


Put ka Ravnopolju takođe još nije presečen, međutim, s obzirom na blizinu ruskih položaja, rotacija i prebacivanje pojačanja VSU duž njega nosi rizik da se nađe pod vatrom.
Na istočnoj periferiji, tokom nekoliko uspešnih juriša, Zadneprovska ulica i Gogoljeva ulica dospele su pod kontrolu Oružanih snaga Rusije, a položaji duž reke Suhije Jali u pravcu Urožajnog su očišćeni. Posle gubitka većeg dela naselja, ostaci neprijateljskih jedinica su se povukli sa držanih linija.

U Urožajni je situacija nešto komplikovanija. Prednost u FPV dronovima ostaje kod VSU, što utiče na ukupnu brzinu napredovanja lovaca iz 5. tenkovske brigade.

Ipak, ruske trupe se svakodnevno kreću napred po nekoliko kuća na području ulica ​​​Centralnaja i Stepovaja, malo-pomalo se krećući sve dalje na sever u okviru granica sela.

 

Uništen američki oklop kod Harkova

Pojavili su se snimci na društvenim mrežama uništene ukrajinske vojne opreme. Radi se o američkim oklopnim transporterima Strajker. Snimci su nalčinjeni na delu fronta kod Harkova.

 

Nemci potvrdili: Rusi napreduju kod Časovog Jara, nema odbrane

Ruske trupe prešle su vodeni kanal severno od Časova Jara i zauzele veći deo sela Kalinina, piše analitičar Bilda Ropke.

U oblasti kanala, Oružane snage Ukrajine imaju „stotine metara rovova“, ali u njima nema dovoljno ljudi, zbog čega su Oružane snage Rusije savladale prepreke „bez ikakvog otpora na terenu“.

-Nema ukrajinskih trupa u rovovima, nema vatre iz malokalibarskog oružja, nema mina, piše analitičar.

Pored toga, navodi se da su ruske trupe ušle u naselje Sokol zapadno od Avdejevke.

Prema Ropkeu, ovi pomaci su povezani i sa nedostatkom granata u Oružanim snagama Ukrajine.

 

Oborena dva drona iznad Belgoroda

Ruski PVO sistemi su oko 16 časova uništili dve ukrajinske bespilotne letelice avionskog tipa iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane: Oborena dva MiG-29, VSU izgubio više od 1.000 vojnika

PVO sistemi oborili su dva ukrajinska aviona MiG-29;

Oslobođeno Umansko, DNR;

Grupa „Jug“ poboljšala je situaciju duž linije fronta i uništila tri skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine, neprijatelj je izgubio oko 290 vojnika;

Ruski PVO sistemi oborili su 50 ukrajinskih bespilotnih letelica, 23 projektila Hajmars, dve rakete Točka-U i jedan Neptun, tri bombe Hamer;

Oružane snage Rusije pogodile su ukrajinsku radarsku stanicu za otkrivanje i praćenje vazdušnih ciljeva P-18;

FOTO: AP/Tanjug

Grupa Istok zauzela je povoljnije položaje u zoni svoje odgovornosti, neprijatelj je izgubio oko 125 vojnika;

Grupa „Sever“ porazila je pet neprijateljskih brigada, odbila 7 kontranapada, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su oko 190 vojnika;

Gubici Oružanih snaga Ukrajine u zoni odgovornosti grupe Zapad iznosili su oko 465 vojnika, tenk i tri oklopna vozila.

Tramp: Imam plan za kraj rata

Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je da, ako bude ponovo izabran, namerava da reši sukob u Ukrajini, kao i da ima konkretan plan kako da to postigne.

-Imam konkretan plan da okončam ovaj (sukob). Ne mogu da vam kažem detalje, ali ću staviti tačku na njega, rekao je Tramp u intervjuu za „Foks njuz“.

Tramp je ranije više puta izjavljivao da bi mogao da reši konflikt u Ukrajini za jedan dan.

Foto: AP Photo/Julia Nikhinson, Pool

Rijad neće u Švajcarsku na samit

Saudijska Arabija neće učestvovati na konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj, jer na njoj neće biti predstavnika Rusije, saopštila je agencija DPA pozivajući se na diplomatske izvore.

Grčki instruktori u Ukrajini

U Ukrajinu je stigao prvi vojni instruktor iz Grčke koji će obučavati ukrajinske vojnike za upravljanje avionima F-16, piše grčki portal „Difens point“. Ova obuka je deo inicijative Koalicije za obuku na F-16. Grčka koristi avione F-16 skoro 40 godina.

Oboren dron iznad Belgoroda

Ruski PVO sistemi oborili su jedan ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Foto Tanjug/AP

Zelenski sa Ostinom u Singapuru

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski sastao se sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom na marginama međunarodnog bezbednosnog foruma „Šangri La dijalog“ u Singapuru.

-Sastao sam se sa ministrom odbrane SAD Lojdom Ostinom. Ključna tema razgovora bile su odbrambene potrebe Ukrajine, jačanje ukrajinskog sistema protivvazdušne odbrane, isporuke aviona F-16 i priprema bilateralnog sporazuma o bezbednosti, napisao je Zelenski na svom Telegramu.

Foto: AP

Eksplozije u Harkovu i Odesi

U Harkovu i Odesi su odjeknule eksplozije, javljaju lokalni mediji.

Granatirano Šebekino

Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov saopštio je da je granatiran grad Šebekino. Tom prilikom, povređeno je šest civila. Svi su prebačeni u gradsku bolnicu u Belgorodu.

 

Kina: Nikada nismo isporučivali oružje nijednoj od strana

Kina ne isporučuje oružje ni Rusiji ni Ukrajini i striktno kontroliše izvoz robe dvostruke namene, izjavio je ministar odbrane Kine Dong Jun, govoreći na međunarodnom bezbednosnom forumu „Dijalog Šangri-La“ u Singapuru.

- Nikada nismo isporučivali oružje nijednoj od strana u sukobu. Uspostavili smo strogu kontrolu izvoza robe dvostruke namene i nikada nismo uradili ništa što bi moglo da dovede do ekslacije situacije - rekao je on.

Ministar je dodao da je Kina uvek zauzimala odgovoran stav po ukrajinskom pitanju i zalagala se za mirovne pregovore.

Oboreno više dronova iznad Belgoroda

Ruski sistemi PVO oborili su više vazdušnih ciljeva iznad Belgoroda i Belgorodske oblasti, saopštio je na Telegram kanalu gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

- Naš sistem protivvazdušne odbrane je dejstvovao – nekoliko vazdušnih ciljeva je oboreno. Prema preliminarnim informacijama, niko nije povređen niti poginuo - napisao je on.

Gubernator je pojasnio da u Belgorodu kuće nisu oštećene. Prtljažnik jednog automobila probijen je gelerima, precizirao je gubernator.

BONUS VIDEO: RUSI LANSIRALI RAKETU: Pogledajte teretni svemirski brod MS-27

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ORLOVI ODGOVORILI ALBANSKIM PROVOKATORIMA: Fudbaleri Srbije rešili da dignu glas na EURO 2024 - i to kako! (VIDEO)