ZELENSKI PONOVO ZAKUKAO VAŠINGTONU: Dozvola Amerike za HIMARS nije dovoljna, hoćemo da ih gađamo ovde

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

02. 06. 2024. u 17:06

UKRAJINSKI predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je zahvalan Sjedinjenim Američkim Državama što su Kijevu dozvolile da koristi artiljerijski raketni sistem visoke pokretljivosti (HIMARS) koji je isporučen u regionu Harkova, ali je dodao da to nije dovoljno, prenosi Rojters.

ЗЕЛЕНСКИ ПОНОВО ЗАКУКАО ВАШИНГТОНУ: Дозвола Америке за ХИМАРС није довољна, хоћемо да их гађамо овде

Foto Tanjug/AP

- Ukrajina trpi ponovni napad ruskih snaga, više od dve godine nakon početka invazije - ukazao je Zelenski tkom razgovora s predstavnicima stranih medija na marginama na marginama konferencije Šangri-La dijalog u Singapuru.

Kako je objasnio Zelenski, prvo morate tehnički razumeti kako se odvija rat na granici sa Ruskom Federacijom, gde je stacionirana ruska artiljerija i dalekometno oružje. Rusija takođe izvodi udare iz sistema S-300 i ima 10 hiljada projektila. Konkretno, kao primer, Rusija udara na civilno stanovništvo grada Harkova.

- A to što nas Rusija udara – svi to vide i vide hiljade mrtvih... Kada kažemo da nam dozvoli da udarimo opremu Ruske Federacije koja se nalazi na granici, da udarimo na neke vojne aerodrome. Tačno odakle svakog dana i svake noći poleću avioni flote Ruske Federacije i gađaju nas raznim projektilima, na civilnu infrastrukturu – čisto brane, energetiku, škole, univerzitete -  ukazao je šef države.

(Rojters, Unijan)

BONUS VIDEO: VELIČANSTVENI VULKAN NA ISLANDU -  Pogledajte erupciju besa koju izbacuje Grindavik

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

O OVOME SE NE PRIČA: Rođak Luke Modrića bio major u Krajini - Jovo svedočio u Hagu protiv Gotovine (FOTO)