UN POZIVAJU IZRAEL DA ZAUSTAVI NASILJE: Na Zapadnoj obali ubijeno više od 500 Palestinaca

Tanjug

04. 06. 2024. u 15:34

KANCELARIJA UN za ljudska prava je u saopštenju pozvala Izrael da zaustavi nasilje nad palestinskim stanovništvom na Zapadnoj obali i naglasila da su na okupiranoj palestinskoj teritoriji izraelske bezbednosne snage i jevrejski doseljenici ubili više od 500 Palestinaca od početka izraelskog rata u Pojasu Gaze.

УН ПОЗИВАЈУ ИЗРАЕЛ ДА ЗАУСТАВИ НАСИЉЕ: На Западној обали убијено више од 500 Палестинаца

Foto Tanjug/AP

U saopštenju se navodi da je Izrael upotrebio "nepotrebnu i nesrazmernu" silu na Zapadnoj obali, a Kancelarije je osudila, kako se navodi, sistematsko uskraćivanje medicinske pomoći Palestincima, prenosi Rojters.

Od početka izraelske agresije na Pojas Gaze, nasilje se proširilo i na Zapadnoj obali, gde su izraelske snage izvršile nekoliko hiljada hapšenja.

Posmatrači za ljudska prava UN su detaljno proučavali 80 slučajeva među 505 dokumentovanih slučajeva smrti Palestinaca na Zapadnoj obali od 7. oktobra, u kojem je Izrael rekao da je oko 1.200 ljudi ubijeno, a oko 250 oteto.

- Proučeni slučajevi su pokazali ''dosledno kršenje međunarodnog zakona o ljudskim pravima o upotrebi sile ISF-a (izraelskih bezbednosnih snaga) kroz nepotrebnu i nesrazmernu upotrebu smrtonosne sile i povećanje očigledno planiranih ciljanih ubistava - rekao je visoki komesar UN za ljudska prava Volker Turk.

U istom periodu, 24 Izraelca su ubijena u sukobima ili prijavljenim napadima Palestinaca sa Zapadne obale, navodi se u saopštenju UN.

Takođe se ističe da su neki od ubijenih bila palestinska deca, koja su nosila kamenice ili petarde, a "očigledno nisu predstavljala neposrednu pretnju po život".

Veliki broj onih koji su preminuli pošto su pogođeni u gornji deo tela, uz uskraćivanje medicinske pomoći povređenima, ukazuje na nameru ubistva, navodi UN.

- Rasprostranjeno nekažnjavanje takvih zločina predugo je uobičajena pojava na okupiranoj Zapadnoj obali. Takva nekažnjivost je stvorila povoljno okruženje za sve više i više nezakonitih ubistava za šta ISF snosi odgovornost - ocenio je Turk.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

USKORO POČINJE STROGI POST: Posvećen je Svetim apostolima Petru i Pavlu, evo šta ne bi trebalo da jedemo