GAĐAO BROJNE METE: Američki bombarder nad Korejskim poluostrvom

Tanjug

05. 06. 2024. u 13:03

AMERIČKI bombarder B-1B učestvovao je u današnjoj združenoj vojnoj vežbi u Južnoj Koreji, prvi put posle sedam godina, nakon što su porasle tenzije na Korejskom poluostrvu zbog slanja oko 1.000 balona koji su nosili smeće iz Severne Koreje ka jugu.

ГАЂАО БРОЈНЕ МЕТЕ: Амерички бомбардер над Корејским полуострвом

Foto Tanjug/AP

Američki bombarder je došao u Južnu Koreju iz vazduhoplovne baze SAD koja se nalazi u Tihom okeanu na ostrvu Gvam, a u vežbama je gađao brojne mete u okolini grada Taebaek, zajedno sa dva južnokorejska borbena aviona F-15K, prenosi Jonhap.

- Bezbednost Korejskog poluostrva je visok prioritet SAD i ovakve vežbe pokazuju našu gvozdenu posvećenost odbrani naših savezništava i čuvanju regionalne stabilnosti - rekao je general-potpukovnik Dejvid Iajverson.

Petodnevne vežbe počele su u ponedeljak na reci Namhan u Jodžuu, 61 kilometar jugoistočno od Seula, i u njima učestvuje oko 590 vojnika i 243 mehanizovana sredstva i aviona, uključujući helikoptere CH-47D, tenkove K1A2 i oklopna vozila K808.

Južna Koreja je spremna i da ponovo pokrene artiljerijske vežbe u blizini vojne demarkacione linije sa Severnom Korejom i severozapadnih graničnih ostrva već tokom ovog meseca, rekli su danas vojni izvori agenciji Jonhap, nakon što je Seul juče efektivno suspendovao sporazum sa Pjongjangom za smanjenje tenzija iz 2018.

Južnokorejski predsednički Savet za nacionalnu bezbednost (NSC) ranije je odlučio da suspenduje vojni sporazum sa Pjongjangom iz 2018. godine dok se ne obnovi međusobno poverenje, kao odgovor na masovno slanje balona sa smećem iz Severne u Južnu Koreju.

Pjongjang je od četvrtka poslao skoro 1.000 balona sa smećem u Južnu Koreju u, kako je saopšteno u Pjongjangu, kampanji protiv južnokorejskih aktivista koji šalju balone sa propagandnim materijalom u kojem se kritikuju severnokorejske vlasti.

Pjongjang je takođe prošle nedelje ometao GPS signal u vodama u blizini Južne Koreje, ispalio balističke rakete kratkog dometa u Istočno more u četvrtak i neuspešno pokušao da lansira vojni satelit za nadziranje 27. maja.

U aprilu 2018. godine, tadašnji južnokorejski predsednik Mun Džae In i vrhovni lider Severne Koreje Kim Džong Un sastali su se u selu Panmundžom i potpisali Panmundžomsku deklaraciju, nakon čega je usledila zajednička deklaracija potpisana u Pjongjangu u septembru 2018. godine.

Vojni sporazum, aneks zajedničkoj deklaraciji, potpisan je 19. septembra 2018. godine, kako bi se zaustavila sva neprijateljska vojna dejstva i uspostavile tampon zone preko međukorejske granice na zemlji, na moru i u vazduhu.

BONUS VIDEO: BITKA ZA KARTUM: Pogledajte snimak

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PANIKA NA EURO 2024: UEFA uvela vanredne bezbednosne mere