GALA DOČEK ZA AMERIČKOG PREDSEDNIKA U PARIZU: Makron i Bajden učvrščuju savezništvo

Američki predsednik Džozef Bajden je uz veliku pompu primljen u Parizu.

ГАЛА ДОЧЕК ЗА АМЕРИЧКОГ ПРЕДСЕДНИКА У ПАРИЗУ: Макрон и Бајден учвршчују савезништво

Foto: Printskrin BFM TV

Dobar deo grada danas je blokiran za saobraćaj. Bezbednosnom apsektu je poklonjena velika pažnja.

Predsednički konvoj provozao se Jelisejskim poljima, a domaćin francuski prdsednik Emanuel Makron dočekao je, zajedno sa suprugom Brižit, Bajdena i njegovu suprugu Džil, kod Trijumfalne kapije, gde su uz pozdrav zastavama, intonirane američka i francuska himna.

Makron i Bajden su zajedno obnovili plamen na Večnoj vatri kod spomenika Neznanom junaku i položili vence, pozdravili članove francuske vlade, zastavnike, veterane i vojno rukovodstvo. Svemu je dat izuzetno svečan ton, uz preletanje četiri "rafala" iznad Trijumfalne kapije.

U pratnji Republikanske garde otišli su zatim na radni ručak sa temama oko NATO savezništva, rata u Ukrajini, situacije u Gazi, odnosima s Kinom, ali i nekim drugim pitanjima, kao što je civilna nuklearna energija, dok je za uveče u Jelisejskoj palati za visokog gosta predviđen gala-prijem.   

- U trenutku kada se rat vratio na kontinent, dva predsednika će razgovarati o nepokolebljivoj i dugoročnoj podršci Ukrajini. Ova bliska saradnja u vezi sa međunarodnim krizama imaće za cilj da pripremi sledeće međunarodne događaje, posebno samit G7 u Italiji u junu i samit NATO u Vašingtonu u julu – poručio je u najavi Jelisej.

Razgovori su, prema najavama, takođe bili fokusirani na jačanje bilateralne saradnje, "posebno u ekonomskim, svemirskim i nuklearnim pitanjima", kao i na globalna pitanja kao što su "vanredna klimatska situacija i zaštita biodiverziteta".

Bajdenova poseta je istorijska po dužini od čak pet dana. Američki predsednik je u Francusku došao na obeležavanje 80. godišnjice isrkcavanja saveznika u Normandiji, a Markon ga je juče primo u zvaničnoj državničkoj poseti. Pažnja je naročito poklonjena ratu u Ukrajini kojoj su saveznici ponovili nedvosmislenu podršku, uz obećanu dodatnu pomoć u novcu i oružju.  

Imao je Bajden govore ovih dana u Francuskoj u kojima se oštro obratio i zvaničnoj Moskvi u kontekstu rata u Ukrajini, i, u aluzijama, protivkandidatu Donaldu Trampu na predstojećim izborima u Americi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (1)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?