RAT U UKRAJINI: Kadirov saopštio sjajne vesti za Ruse

Novosti online

09. 06. 2024. u 07:36 >> 22:18

RAT u Ukrajini - 836 dan. Eksplozije su odjeknule u Nikolajevu i Odeskoj oblasti, dok je dron oboren iznad Branske oblasti Rusije..

РАТ У УКРАЈИНИ: Кадиров саопштио сјајне вести за Русе

Foto: Profimedia/Ilustracija

Kadirov saopštio sjajne vesti za Ruse


Čečenski lider Ramzan Kadirov napisao je na svom Telegramu da je puk „Ahmat-Čečenija“ Ministarstva odbrane Rusije oslobodio selo Riževka u Sumskoj oblasti koja se graniči sa Kurskom oblasti Rusije.
 

Ukrajinski avion prvi put izveo udar unutar ruske teritorije

Britanski „Skaj njuz“ tvrdi, pozivajući se na ukrajinski vojni izvor, da je ukrajinski avion prvi put izveo udar unutar ruske teritorije, izvan teritorija novih regiona Rusiji i Krima – u Belgorodu.

Kako je navela britanska televizija, nije jasno koja je municija upotrebljena i da li se radi o oružju proizvedenom na Zapadu.

Ekspert: Rusi načinili proboj kod Časovog Jara; Uništili Kijevu sve Su-24, zato Pariz šalje avione

Ruska vojska načinila je proboj u borbama za Časov Jar u DNR, ocenio je britanski ekspert Aleksandar Merkuris.

- U centralnom delu i na istočnom delu fronta kod Časovog Jara Rusi su ostvarili značajan proboj - naveo je on u blogu na Jutjubu.

Kako je rekao, čak i ukrajinski izvori potvrđuju uspehe ruskih snaga u toj oblasti bez bilo kakvih znakova otpora Ukrajinaca.

Merkuris je ranije rekao da, prema njegovom mišljenju, ukoliko Časov Jar padne, raspašće se celokupan ukrajinski sistem odbrane u Donbasu.

Gradić nalazi na strateški važnom brdu između Konstantinovke i Artjomovska. Iza njega je otvoren prostor.

- Ako Rusi zauzmu Časov Jar, imaće kontrolu nad gradovima u okolini. Osvajanjem Konstantinovke, dobiće pristup važnoj liniji snabdevanja u Donbasu. Ona vodi do Kramatorska i Slavjanska ─ najvažnijih odbrambenih pozicija Ukrajinaca u regionu - pisao je ranije „Špigel“.

Šta je istinski cilj slanja "miraža"

Francuska je odlučila da isporuči Ukrajini avione "miraž" jer je ukrajinska vojska izgubila celu flotu SU-24, uveren je Merkuris.

- Istinski cilj slanja aviona u Ukrajinu jeste to što su Rusi uništili čitavu flotu aviona Su-24 - rekao je on.

Podsetimo, francuski predsednik Emanuel Makron je pre dva dana rekao da će Pariz dati Kijevu lovce "miraž" i organizovati obuku pilota.

Ukrajinci granatirali Novu Majačku

Ukrajinske snage granatirale su mesto Nova Majačka u Hersonskoj oblasti, tom prilikom jedan 25-godišnji mladić je poginuo a jedna žena ranjena, saopštio je gubernator oblasti Vladimir Saldo.

Mesto je gađano iz višecevnih bacača raketa, a dve kuće su oštećene.

Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

▪Ruski sistemi PVO oborili su helikopter Mi-8, ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva;

▪Ruske Oružane snage pogodile su bazu ukrajinskih operatera udarnih dronova;
▪Grupa „Centar“ poboljšala je taktičku poziciju, Oružane snage Ukrajine u svojoj zoni odgovornosti izgubile su oko 300 vojnika i borbeno vozilo Marder;
▪Grupa „Sever“ gađala je pozicije dve brigade protivnika i odbila 6 kontranapada, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su oko 180 vojnika;
▪Grupa „Jug“ Oružanih snaga Rusije poboljšala je položaj duž linije fronta i odbila protivnapad Oružanih snaga Ukrajine;
▪Grupa istok, zauzela je povoljnije položaje, Oružane snage Ukrajine u svojoj zoni odgovornosti izgubile su oko 140 vojnika i tenk;
▪U poslednja 24 časa presretnuto je 66 bespilotnih letelica i 13 projektila Hajmars;
▪Grupa „Zapad“ zauzela je povoljnije položaje, neprijatelj je u njihovoj zoni odgovornosti izgubio oko 400 vojnika, tenk i dva oklopna vozila.

"Miraži" neće odgovarati Kijevu?

Francuski lovci Miraž, koje Pariz planira da isporuči Ukrajini, zbog određenih karakteristika neće odgovarati Kijevu, piše portal Biznis Insajder, pozivajući se na stručnjake.

Kako se navodi, lovac Miraž 2000-5 može biti opremljen kontejnerima vazduh-zemlja i vazduh-vazduh, kao i laserskim navođenim bombama. Prema rečima stručnjaka za vazduhoplovstvo Džastina Bronka sa britanskog Kraljevskog instituta za vojne studije, takvi lovci u sadašnjim uslovima ne odgovaraju Ukrajini.

On je primetio da je efikasnost Miraža 2000-5 ograničena raketom vazduh-vazduh MICA. Njen domet je inferioran u odnosu na raketu AIM-120 AMRAAM, koju bi ukrajinska vojska mogla da koristi za američke lovce F-16. Međutim, ona ne odgovara Kijevu, jer će ukrajinske letelice biti prinuđene da lete na malim visinama zbog moćnih ruskih sistema naoružanja.

Prema Bronkovim rečima, postoji i problem deficita ukrajinskih pilota koji se brzo mogu obučiti za upravljanje borbenim avionima.

Francuski predsednik Emanuel Makron je 6. juna rekao da Pariz planira da koordinira transfer borbenih aviona Miraž 2000-5 u Kijev. On je pojasnio da će obuka pilota trajati pet do šest meseci i priznao da bi isporuke aviona mogle da počnu krajem ove godine.

Ukrajina tvrdi da je prvi put pogodila najsavremeniji ruski lovac Su-57

Ukrajina je saopštila da su njene snage prvi put pogodile najsavremeniji ruski lovac Su-57 i to na aerodromu u Rusiji.

Kako je saopštila Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine, 8. juna je na teritoriji aerodroma Ahtubinsk u Astrahanskoj oblasti Rusije, koja se nalazi 589 kilometara od linije fronta, pogođen višenamenski lovac Su-57, prenosi Interfaks Ukrajina.

Foto: Obъedinёnnaя aviastroitelьnaя korporaciя

Ukrajinski obaveštajci se u svojim tvrdnjama pozivaju na satelitske snimke mesta gde je avion bio smešten na aerodromu.

"Na fotografijama se vidi da je 7. juna Su-57 stajao netaknut, a već sledećeg dana su se u njegovoj blizini pojavili krateri od eksplozija i karakteristični tragovi vatre kao posledica požara", navedeno je u saopštenju.

Su-57 je višenamenski lovac pete generacije.

Gerasimjukova: "Sada ćemo zajedno napasti Ruse"

Ukrajina želi da formira koaliciju za izvođenje informacionih napada na Rusiju, izjavila je šefica Nacionalnog saveta Ukrajine za televiziju i radio-difuziju Olga Gerasimjuk.

Ona je na ukrajinskoj televiziji optužila rusku stranu za „sajber napade na televizije“ u Ukrajini i u nizu evropskih zemalja, ne dajući dokaze za ovu tvrdnju.

„Sada ćemo zajedno napasti Ruse... Da bismo to uradili, moramo da stvorimo koaliciju zemalja koje će se tome odupreti“, rekla je Gerasimjuk.

Ona nije precizirala kako će tačno izgledati takvi napadi: da li će odgovoriti istom merom - hakovati televizijske i radijske programe ili će, možda, izvoditi hakerske napade na vitalnu informacionu infrastrukturu.

Balicki: Ukrajinskim jedinicama nestaje ljudi

Ukrajinskim jedinicama ponestaju ljudi, smanjen je broj besmislenih napada na liniji fronta, izjavio je gubernator Zaporoške oblasti Evgenije Balicki u intervjuu Sputnjiku.

„Oni, naravno, vide da im ponestaje ljudi, jer je sve manje besmislenih juriša, praćenim velikim brojem žratava. Prešli su u defanzivu u većoj meri na gotovo svim pravcima. Već su predali i Krinke i Rabotino. Odnosno, neprijatelj je na izmaku snaga“, rekao je Balicki.

Prema njegovim rečima, ukrajinski vojnik, za razliku od ruskih vojnika, nije motivisan i ne razume za šta se bori.

„Oni koji su motivisani, tetovirani nacisti koji su osam godina ubijali ljude u Donbasu – skoro da ih više i nema. Ili su umrli negde u bolnicama, ili su pobijeni na ratištu“, objasnio je gubernator.

Uništena ukrajinska bespilotna letelica

Posada višenamenskog lovca Su-30SM Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije uništila je neprijateljsku bespilotnu letelicu u zoni odgovornosti grupe Istok, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Foto: Printskrin

Posade višenamenskih lovaca uvežbavale su patroliranje na datom području i pokrivanje dejstava bombardera i jurišnih aviona, kao i helikoptera vojne avijacije prilikom izvođenja vazdušnih udara na vojne ciljeve i tehniku Oružanih snaga Ukrajine.

Oglasilo se Ministarstvo odbrane Rusije

"Protekle noći sprečen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad pomoću bespilotne letelice na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije. Dežurni sistemi protivvazdušne odbrane uništili su jednu bespilotnu letelicu iznad teritorije Brjanske oblasti“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Odjeknule eksplozije

Eksplozije su se čule u Odeskoj oblasti Ukrajine, javila je televizija TSN na svom Telegram kanalu.

„Odeska oblast — eksplozije“, navodi televizija.

Pored toga, mediji javljaju da su se eksplozije čule i u Nikolajevu.

BONUS VIDEO: VULKAN GRINDAVIK U NOVOJ ERUPCIJI: Pogledajte snimak lave

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura