KIJEV PREŠAO CRVENU LINIJU? Ukrajinski avion prvi put gađao Rusiju zapadnim raketama

Милица Шкорић
Milica Škorić

09. 06. 2024. u 19:21

UKRAJINSKI vojni avion navodno je u nedelju prvi put gađao metu na teritoriji Rusije.

КИЈЕВ ПРЕШАО ЦРВЕНУ ЛИНИЈУ? Украјински авион први пут гађао Русију западним ракетама

Foto Tanjug/AP

Britanski televizijski kanal Skaj njuz, pozivajući se na izvor u Oružanim snagama Ukrajine, navodi da je pogođen ruski komandni centar u blizini Belgoroda.

- Šteta još nije procenjena, međutim, potvrđen je direktan pogodak. To je prva municija Oružanih snaga Ukrajine dostavljena vazdušnim putem do mete na teritoriji Rusije - rekao je izvor britanske televizije.

Za sada nije jasno koja je vrsta municije korišćena u napadu.

- Nije poznato da li je to bilo zapadno oružje - piše Skaj njuz.

Ukrajina je do sada izvodila udare dronovima duboko u rusku teritoriju, ali bi Moskva korišćenje vojnog aviona za gađanje ciljeva unutar Ruske Federacije mogla da smatra novom eskalacijom, dodaje britanski kanal.

Ukrajinski portal Strana navodi da je Ukrajina ranije koristila američko oružje za gađanje meta u Rusiji dok naglašava da bi navodni napad na komandno mesto kod Belgoroda mogao da bude prvi udar britanskim ili francuskim projektilima izveden preko granice. Ukrajina je inače od saveznika ranije dobila britanske Storm Šedou i francuske SCALP rakete.

Francuski predsednik Emanuel Makron je inače nedavno rekao da će Francuska prebaciti u Ukrajinu borbene avione Miraž 2000-5 i pokrenuti program obuke ukrajinskih pilota da nauče da upravljaju tim borbenim letelicama.

BONUS VIDEO: BITKA ZA KARTUM - Pogledajte snimak

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

SRPSKI FUDBALERI OVAJ VELIKI HIT SLUŠALI U SVLAČIONICI: Pevačica se odmah oglasila - Svim srcem uz naše momke (FOTO)