NOVA AKCIJA SEVERNE KOREJE: Seulu tokom noći poslato 310 balona sa smećem

Tanjug

10. 06. 2024. u 08:22

SEVERNA Koreja je preko granice sa Južnom Korejom tokom noći poslala oko 310 balona sa smećem, saopštila je danas južnokorejska vojska.

НОВА АКЦИЈА СЕВЕРНЕ КОРЕЈЕ: Сеулу током ноћи послато 310 балона са смећем

Foto AP

Prema Generalštabu vojske Južne Koreje (JCS), najnovija serija balona poslata u nedelju uveče sadržala je otpadni papir i plastiku i nisu pronađene toksične supstance, prenosi Jonhap.

Vojska procenjuje da je Severna Koreja tokom vikenda lansirala više od 1.600 balona sa smećem u Južnu Koreju.

Novo lansiranje balona dogodilo nekoliko sati nakon što je Južna Koreja nastavila propagandno emitovanje preko zvučnika u pograničnom području.

Južna Koreja je poslednji put sprovodila propagandnu kampanju protiv vlasti u Pjongjangu u blizini jako utvrđene granice u januaru 2016. godine, što je bila odmazda za četvrtu nuklearnu probu Severne Koreje.

Kim Jo Džong, sestra lidera Severne Koreje Kima Džong Una, upozorila je u nedelju da će se Južna Koreja suočiti sa „novom kontraakcijom“ ako nastavi da šalje letke protiv Pjongjanga i pušta poruke na granici preko zvučnika.

Severna Koreja je prošle nedelje poslala skoro 1.000 balona sa smećem u Južnu Koreju zbog, kako je saopšteno, kampanje južnokorejskih aktivista koji šalju balone sa propagandnim materijalom u kojem se kritikuju severnokorejske vlasti.

Južnokorejski predsednički Savet za nacionalnu bezbednost (NSC) odlučio je potom da suspenduje vojni sporazum sa Pjongjangom iz 2018. godine dok se ne obnovi međusobno poverenje, kao odgovor na masovno slanje balona sa smećem iz Severne Koreje.

BONUS VIDEO: VOJNA VEŽBA: Pogledajte Turkmenistansku armiju na delu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OSTAVKA? AJDE, SLEDEĆE PITANJE... Prva izjava Piksija nakon sletanja u Beograd