NEMCI TRAŽE OD ŠOLCA DA RASPIŠE IZBORE: Hoće li kancelar povući isti potez kao Makron?

Милица Шкорић
Milica Škorić

10. 06. 2024. u 10:48

KOPREDSEDAVAJUĆA desničarske stranke Alternativa za Nemačku Alis Vajdel pozvala je nemačku vladu da raspiše vanredne izbore usred neuspeha vladajuće koalicije na izborima za Evropski parlament.

НЕМЦИ ТРАЖЕ ОД ШОЛЦА ДА РАСПИШЕ ИЗБОРЕ: Хоће ли канцелар повући исти потез као Макрон?

Tanjug

Prema preliminarnim rezultatima objavljenim na sajtu predsednika Savezne izborne komisije, na izborima za Evropski parlament pobedio je opozicioni blok CDU/CSU sa 30 odsto glasova. AfD je na drugom mestu sa 15,9 odsto. Socijaldemokrate kancelara Olafa Šolca osvojile su samo 13,9 odsto, pokazujući najgori rezultat u istoriji izbora za Evropski parlament. Istovremeno, cela vladajuća koalicija dobila je manje od trećine glasova.

- Jučerašnji izbori za Evropski parlament bili su nešto više: Nemačka je istovremeno glasala protiv kancelara. Sada Šolcu ostaje samo jedan zadatak: da očisti put za vanredne izbore, umesto da vlada još godinu dana uprkos ogromnoj većini stanovništva - napisao je Vajdel na društvenoj mreži Iks.

Šef CSU i premijer Bavarske Markus Zeder već je direktno pozvao na vanredne izbore, a na sličan način se oglasilo i rukovodstvo CDU.

BONUS VIDEO: Nemcima Šolc kao Hitler

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

O OVOME SE NE PRIČA: Rođak Luke Modrića bio major u Krajini - Jovo svedočio u Hagu protiv Gotovine (FOTO)