AMERI SAMI OTKRILI SVOJE POKVARENE NAMERE: "Ukrajina je zlatni rudnik, bilo bi smešno prepustiti to Putinu i Kini..." (VIDEO)

Novosti online

10. 06. 2024. u 22:16

AMERIČKI senator Linzi Grejem prokomentarisao je kako je Zapad zainteresovan da pomogne Ukrajini u zamenu za njene prirodne resurse, koji mogu da obezbede korist od 10 do 12 milijardi dolara.

АМЕРИ САМИ ОТКРИЛИ СВОЈЕ ПОКВАРЕНЕ НАМЕРЕ: Украјина је златни рудник, било би смешно препустити то Путину и Кини... (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

- Ne želim te pare da dam predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da ih podeli sa Kinom - izletelo je Grejemu u emisiji na "Si-Bi-Esu".

On je dodao da ukoliko SAD sada pomognu Kijevu, Ukrajina zbog njenih mineralnih bogatstava "može postati najbolji poslovni partner o kome su ikada sanjali".

Američki republikanski senator je dodao da Ukrajina zbog "10 do 12 milijardi dolara ključnih minerala" koje bi "koristile i Ukrajina i Zapad".

Kako je zaključio, "Ukrajina je zlatni rudnik" koji bi "bilo smešno prepustiti Putinu i Kini".

Podsetimo, isti senator je u martu ove godine tokom posete Kijevu, zahtevao da ukrajinski parlament usvoji zakon o mobilizaciji kojim bi se minimalna starosna granica snizila sa 27 na 25 godina.

- Potrebno nam je više ljudi na frontu. Šta god da radimo, vi se borite za sebe - poručio je Grejem Ukrajincima.

Grejem je inače poznat kao dugogodišnji ratnohuškač i jedan od najčvršćih pristalica Ukrajine u američkom Senatu. Nedavno je pozvao Zapad da ubrza zaplenu 300 milijardi dolara zamrznute ruske imovine. 

Dan pre Grejemove izjave o ukrajinskim resursima, premijer Mađarske Viktor Orban je tvrdio da Zapad želi da Kijev pobedi u sukobu sa Rusijom kako bi mogao da kontroliše bogatstvo Ukrajine.

Orban je u intervjuu za "Hir TV" optužio SAD i njihove saveznike da vide Ukrajinu kao potencijalan izvor prihoda koji će moći da kontrolišu pod uslovom da Rusija bude poražena. 

Moskva je tokom sukoba više puta izjavljivala da su njihovi ciljevi da zaštiti većinsko rusko stanovništvo Donbasa od progona Kijeva i da obezbedi bezbednost Rusije u svetlu širenja NATO-a ka njenim granicama.

Moskva nikada nije govorila o bilo kakvoj nameri da preuzme ukrajinske resurse, ali je više puta naglašavala da bivši ukrajinski regioni koji su odlučili da se pridruže Rusiji, uključujući Krim, moraju ostati pod njenom kontrolom.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: EKVADORSKI ZATVOR: Pogledajte kako izgleda kad uđe 1000 vojnika

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EURO 2024: Albanci su potpuno šokirani, orlovi imaju razlog za slavlje i razlog za tugu!