MAKRONOVA "POSLEDNJA LINIJA ODBRANE": Ne želim da im predam ključeve moći...

Novosti online

12. 06. 2024. u 19:13

FRANCUSKI redsednik Emanuel Makron rekao je da je njegova kontroverzna odluka o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj poslednji pokušaj da se krajnja desnica zadrži van vlasti.

МАКРОНОВА ПОСЛЕДЊА ЛИНИЈА ОДБРАНЕ: Не желим да им предам кључеве моћи...

Foto: AP Photo/Michel Euler

- Svi vide kako se diže poplava krajnje desnice. Svi kažu da će im Makron predati ključeve moći. Ne želim da im dam ključeve vlasti 2027 - rekao je on, aludirajući na datum sledećih predsedničkih izbora u Francuskoj.

Makronu su ostale tri godine do drugog predsedničkog mandata i ne može da se kandiduje za reizbor prema francuskom zakonu, piše "Politiko".

Makron je raspustio parlament i raspisao parlamentarne izbore u nedelju uveče nakon što je desničarsko Nacionalno okupljanje pobedilo njegovu liberalnu stranku Preporod na izborima za Evropski parlament ​​sa razlikom od 31,4 odsto prema 14,6 odsto.

- Dve trećine Francuza želi raspuštanje (skupštine)… Sa 50 odsto ljudi koji glasaju za ekstreme, nisam mogao ništa da uradim - rekao je Makron na konferenciji za medije i pozvao centriste, demokrate i proevropljane da se ujedine kako bi pobedili krajnju desnicu na izborima krajem meseca.

Francuski predsednik je žestoko napao i dva ekstrema političkog spektra, krajnju levicu i krajnju desnicu, i tokom konferencije koja je trajala skoro dva sata, više puta je ponavljao da su oba ekstrema opasnost za Francusku i da će umanjiti položaj zemlje na međunarodnoj sceni.

- Stvari su danas jednostavne: imamo neprirodne saveze u oba ekstrema… koji neće moći da sprovedu nijedan program - rekao je Makron.

Francuski predsednik je tvrdio da je došao trenutak za "razjašnjenje" politike jer su stranke levice i desnice imale kontradiktorne stavove o nizu pitanja.

- Desnica sklapa savez sa krajnjom desnicom… konzervativci… okreću leđa nasleđu (bivših predsednika) De Gola, Širaka i Sarkozija - rekao je Makron.

Makron je naglasio i da konzervativna desnica i krajnja desnica imaju kontradiktorne ekonomske politike i suprotne stavove o penzionoj reformi koja je izazvala nemire širom zemlje prošle godine.

Francuski predsednik se takođe obrušio na levicu, rekavši da levičarska Nepokorena Francuska ima "nemoguće poglede na Ukrajinu i Bliski istok" koji nisu u skladu sa umerenijim krilom levice.

- Sve socijaldemokrate, zeleni treba da se zapitaju da li žele savez sa ljudima protiv kojih su se borili - rekao je on, misleći na podele u levici oko izraelskog rata protiv Hamasa.

Makron je, navodi "Politiko", takođe preuzeo odgovornost za poraz u nedelju uveče. "Da sam sve uradio savršeno… ne bih bio ovde pred vama", rekao je.

Iako se Francuska proteklih godina suočila sa višestrukim krizama, uključujući pobunu "Žutih prsluka" i reformu državnih penzija, Makron je deo odgovornosti prebacio na rastući osećaj nesigurnosti širom Evrope, na medijski establišment i imigraciju.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: EKVADORSKI ZATVOR: Pogledajte kako izgleda kad uđe 1000 vojnika

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUGA: Preminuo osamnaestogodišnjak od koga je nacija mnogo očekivala na Olimpijskim igrama