SESTRIČINA UZ TETKU: Novi potres na francuskoj političkoj sceni

Još jedna eksplozija na francuskoj političkoj sceni!

СЕСТРИЧИНА УЗ ТЕТКУ: Нови потрес на француској политичкој сцени

Foto: Jutjub/Marion Maréchal/Vikipedija

Sestričina Marin Le Pen, Marion Marešal, nositeljka liste stranke Ponovno osvajanje na izborima za Evropski parlament, poslala je poruku ujedinjenja sa Nacionalnim okupljanjem, udaljivši se tako od predsednika svoje stranke Erika Zemura.

To bi još više trebalo da ojača front krajnje desnice, posle približavanja predsednika Republikanaca Erika Sjotija.

Zemur je, prema proceni predsednika Nacionalnog okupljanja Žordana Bardele, bio prepreka za približavanje sa ekstremno desnim Ponovnim osvajanjem, koje je osvojilo 1,4 milion glasova, odnosno 5,47 odsto.

Odluka Zemura da predstavi protivkandidate Nacionalnom okupljanju na predstojećim prevremenim parlamentarnim izborima u Francuskoj nije se dopala Marion Marešal i ostalim novoizabranim evroposlanicima iz ove političke formacije.

Ponovno osvajanje izborilo je 5 poslaničkih mesta u EP, a uz Marion Marešal stalo je još troje - Gijom Peltije, Nikola Be i Lorans Troši. Zemur je tako ostao usamljen s jedinom preostalom evroposlanicom Sarom Knafo, koja je i njegova životna saputnica.

Marešalova je istakla da nova koalicija između Nacionalnog okupljanja i pojednih pripadnika republikanaca i nezavisnih političara, predstavlja "ogromnu nadu za promene" i da je Zemur "preuzio rizik da ugrozi tu ogromnu nadu da se pobede Emanuel Makron i krajnja levica". Odluku da postavi protivkandidate Nacionalnom okupljanju, Marion Marešal je ocenila kao "trostruku grešku".  

Sestričina Marin Le Pen, koja je svojevremeno napustila stranku na čijem čelu je njena tetka, naglasila je da ne želi sa pomenutim poslanicima da učestvuje u još jednoj podeli desnice i tako "omogući Emanuelu Makronu da nastavi svoju politiku destrukcije zemlje".

- Imamo ogromnu odgovornost. Ne možemo da prođemo pored te neviđene istorijske prilike za pobedu nacionalnog bloka – kazala je Marešalova.

Ona je pozvala građane da podrže koaliciju udruženu oko Nacionalnog okupljanja.

- Dajmo prednost interesima Francuske, a ne partija. Ujedinimo naše snage i glasove da bismo naneli istorijski poraz Emanuelu Makronu, i sprečili pobedu levice i krajnje levice koja bi uvela Francusku u haos – zaključila je nositeljka liste Ponovnog osvajanja.

Poznato je da već neko vreme između Marion Marešal i Erika Zemura ne cvetaju ruže, a ovim je njihov politički razlaz praktično ozvaničen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBI PEVALI, A ONDA... Onda su naišli Danci i desilo se - ovo! (VIDEO)