HAMAS PRISTAJE NA PREDLOG PRIMIRJA? Imaju jedan uslov, evo šta traže zauzvrat od SAD

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

12. 06. 2024. u 20:41

HAMAS želi pisane garancije SAD-a za sprovođenje dogovora o trajnom primirju i povlačenju izraelskih snaga iz Pojasa Gaze, rekla su dva egipatska sigurnosna izvora.

ХАМАС ПРИСТАЈЕ НА ПРЕДЛОГ ПРИМИРЈА? Имају један услов, ево шта траже заузврат од САД

Foto Tanjug/AP

Posrednici Katar i Egipat rekli su da je Hamas juče odgovorio na plan za primirje u tri faze, ne otkrivši više. 

Kakav je plan?

Plan je krajem maja predstavio američki predsednik Džo Bajden. Njime se traži potpuni i neograničeni prekid vatre na šest nedelja. Tokom tog razdoblja određena grupa talaca bila bi puštena. Zauzvrat, Palestinci iz izraelskih zatvora takođe bi bili oslobođeni. 

U sledećoj fazi trajno bi bile prekinute borbe te pušteni preostali taoci, a prema nacrtu rezolucije posljednja faza uključivala bi obnovu Pojasa. 

Foto: Tanjug/AP

SAD je objavio kako je Izrael prihvatio predlog, no Izrael to nije javno priznao, piše Indeks.

Egipatski izvori i treći izvor upoznat s razgovorima prenose kako je Hamas izrazio zabrinutost jer trenutni predlog ne daje jasne garancije za tranziciju iz prve faze plana, koja uključuje šestosedmično primirje i oslobađanje nekih talaca, u drugu fazu, koja uključuje trajni prekid vatre i izraelsko povlačenje.

Egipćani tvrde da će Hamas pristati samo ako će predlog uključivati i garancije, a Egipat je u kontaktu sa SAD-om oko tog zahteva. 

O zahtevima Hamasa ranije se oglasio i američki državni sekretar Enotni Blinken, a o tome čitajte u našoj odvojenoj vesti klikom OVDE.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SIN DRAGANA KAPIČIĆA JE POZNATI GLUMAC: Igrao slavnog oca u popularnom filmu - Tek tad sam saznao (FOTO)